sparepære lugter af "føntørre"

Hej

Vi har lige købt 2 nye sparepærer til et par lamper i stuen. De er på 7W og med G9 sokkel. Altså det er en lille pære fysisk. Lamperne de sidder i giver ikke alt for meget luft omkring pærene, men det burde de jo da kunne holde til når de skal/kan erstatte en lille halogen pære?

Nå det vare lidt om brugen af pæren. Men mit problem er at det er som om pærene lugter når de bliver varme. Lugter minder lidt om en føntørre eller lidt svagt afbrændt elektronik. Lugter er der også selvom der skabes mere plads/luft omkring pærene.

Er det andre der har oplevet dette og evt ved hvad det skyldes....

Mvh Martin

Reply to
Martin Nielsen
Loading thread data ...

Det er ikke usædvanligt at de lugter af varm bakelit.

Hvis de er de billige fra Netto kan du lige så godt smide dem væk med det samme - de holder ikke længe. (henholdsvis 40 dage og 4 dage her i huset).

--
OV1A Jens

 Good decisions come from experience. Experience comes from making bad ones
Reply to
Jens Petersen

Martin Nielsen wrote.:

Ja, jeg har oplevet det to gange i sengen. Jeg har en pære hængende til at læse ved, og pludselig sagde den en underlig lyd og begyndte at lugte ret meget - det lugtede "varmt" og syntetisk. Desuden blev lampen rigtig varm! Samtidig lyste den mere end normalt. Jeg turde ikke ikke forsætte med den, da den sidder 40 cm over mit kønne og meget brugbare hoved, så jeg smed den ud med det samme. To gange er det sket med samme lampe E14 som ikke har kølingsproblemer. De pærer jeg bruger bliver næsten ikke varme.

Jeg bruger kun disse pærer, Pro Light fra føtex. De er anbefalet af elsparefonden. http://81.161.148.136/spare.jpg og ofte er de på tilbud. De superbillige bruger jeg ikke mere, de holder simpelthen ikke ret længe.

Jeg er sikker på, at din er gået i stykker, så jeg ville skifte øjeblikkeligt. Man ved ikke, hvad der sker. Bliver den ikke også ret varm?

Reply to
N Dude

Det tror jeg dog ikke, da det er 2 helt nye pære det drejer sig om. Og de lyser og tænder normalt. Desuden er det ikke nogle billige nogen. De er megaman til 110kr/stk:-( Men det er selvfølgelig ikke ensbetyende med god kvalitet.

Reply to
Martin Nielsen

Elsparefond. Hvodfor skifter de det ikke ud med "energisparefond" ??

Ja, og derfor købte jeg dem også. Ikke i FøteX, men i Bilka. 4 stk over spisebordet. De er skrækkelige: 3 forskellige farver, og de stinker af brændt elektronik, så min astmaallergi har forvist dem til udendørs lamper. Her går der ca 20 minutter inden de lyser bare lidt rimeligt. Utroligt at regimet skal diktere dårlig lyskvalitet, luftvejsproblemer og langsom tænding.

Nu har jeg anskaffet halogenlamper til indendøre, og udenfor har jeg købt "hvide" lysdioder. Det lugter ikke, og de tænder med det samme. LED lamperne har osse en skrækkelig blå nuance.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Bo Bjerre skrev:

Så skulle du jo nok have valgt nogle ordenlige LEDs.

/Hauge

Reply to
Hauge

Ja, og derfor købte jeg dem også. Ikke i FøteX, men i Bilka. 4 stk over spisebordet. De er skrækkelige: 3 forskellige farver, og de stinker af brændt elektronik, så min astmaallergi har forvist dem til udendørs lamper. Her går der ca 20 minutter inden de lyser bare lidt rimeligt. Utroligt at regimet skal dikkere dårlig lyskvalitet, luftvejsproblemer og langsom tænding.

Nu har jeg anskaffet halogenlamper til indendøre, og udenfor har jeg købt "hvide" lysdioder. De lugter ikke, og de tænder med det samme...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

e

t varm?

de

Hm... Jeg har haft en del megaman. Ikke flere her. De holder ikke.

Jeg fandt nogle Omron hos den lokale t=F8mmerhandel som jeg k=F8bte. Den sidste Omron jeg havde holdt 6 =E5r med 4-5 timer daglig drift.

Jeg er ogs=E5 begyndt at k=F8be LED p=E6rer nu, men de er ret kostbare endnu. Det bliver bedre med tiden.

Benny

Reply to
Benny

Bo Bjerre wrote.:

Det forstår jeg slet ikke. Jeg har dem i sengen, stuen, entre, køkken og badeværelse. I alt 16 lamper. Samtlige mine lamper lyser i fuld effekt lige når jeg tænder. Badeværelset er dog 3-4 sekunder om at nå fuld styrke da jeg ikke har varme derude og der er ret koldt. Især dem i sengen og stuen tænder jeg 120 gange om dagen? (jeg har ingen sofa eller stole, men en kæmpeseng under loftet som også bruges til sofasidning)

Dernæst har jeg en række hjemmelavede videolamper hvor jeg har brugt de samme pærer, som jeg bruger til videooptagelser.

Jeg kan slet ikke nikke genkendende til det problem. Der er intet som lugter her (andet end mig) :-)

Reply to
N Dude

N Dude wrote.:

Hov, det er sgu ikke rigtigt!

Det er Herstal jeg har brugt alle vegne, men dem kunne jeg ikke få flere af, så de sidste jeg købte er de her Pro Light. De blev indkøbt til have, så jeg har ikke brugt dem herinde. Men nu har jeg så prøvet to af dem, og det er rigtigt hvad du siger, de er noget tid om at starte op til fuld effekt. Til gengæld har de en anden farvetemperatur end Herstallerne. De er mere varme i lyset, mens de andre er mere kolde. De er ellers begge 2700k. Sætter jeg dem ved siden af dem i køkkenet, som er samme effekt, så lyser de faktisk lidt mere. De blænder også på en anden måde. Men de lugter nu ikke. Men det kan være det kommer?

Så det er ikke så mærkeligt du oplever noget andet.

Reply to
N Dude

Farvetemperatur er ikke nok. De fleste lysstofrør, herunder alle lavenergipærer har grundlæggende et spektrum, der består at tre linjer og en masse støj. Farvegengivelsen er skrækkelig. Jeg bruger rør med 5 farver på kontoret (farve 940), og det nærmer sig noget brugbart.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Bo Bjerre wrote.:

Jeg er nu glade for mine som jeg synes giver et rigtigt godt lys. Men undtagelse af nogle enkelte lamper, så er de flest af mine helt synlige, og jeg er meget tilfreds med det varme lys, de giver. Men jeg kan godt se, når jeg sammenligner, at de nyindkøbte Prolight vil jeg aldrig kunne vænne mig til. De er simpelthen for kolde. Jeg har ret mange forskellige (billige) sparepærer liggende, og jeg prøvede lige en del af dem i går aftes i mit køkken. Der er ufattelig stor forskel på lyset, selv om de udadtil har samme data. Jeg kunne faktisk ikke finde een eneste, som gav samme behagelige lys som de Herstal, jeg bruger. Lige med udtagelse af min spisebordslampe, hvor jeg har een osram 100watt siddende. Men en stordel af lyset herfra er reflekteret af lampen (PH klon), så det ændres noget.

Men hensyn til farvegengivelsen, så har du ret, men det gælder kun de billige lamper. Der er masser af pærer på markedet, som har et højt RA tal, og der er masser af pærer i farve 965 som har et garanteret rent spektrum. Det har jeg set på engelske og amerikanske hjemmesider, da jeg på et tidspunkt studerede sparepærer til noget videobrug. Problemet er bare, at dels koster de mange penge sammenlignet med de billige, og dels når de aldrig ud til forbrugeren. Jeg ved ikke med specialbutikker, men de er ikke til at finde i normale forretninger. Jeg gætter på, at folk ikke vil betale for dem. I det hele taget er der et stort misforhold i, hvad der reelt findes af sparepærer og så det vi ser i butikkerne. Mange af de pærer og mærker, jeg så på hjemmesiderne har jeg aldrig set i en dansk butik eller hjemmeside.

Reply to
N Dude

On 26-01-2010 14:15, N Dude wrote: ...

Jeg kan godt se at jeg skal igang med at finde noget, jeg kan leve med :-)

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Nu har der været snakket med om pære typer osv. men hvad med lugt, er jeg den enese der har oplevet det?

Reply to
Martin Nielsen

Martin Nielsen skrev:

Det vil være underligt hvis du vitterligt er den eneste, men jeg har brugt sparepærer siden omkring 1987 og har aldrig oplevet lugtgener.

Var selv i lære i '87-'88 i et firma hvor der blev udviklet og produceret disse sparepærer, dog til udskiftelige rør..

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

Jeg købte 2 stk 10W E14 i Netto. Den første lugtede fælt og holdt ikke længe. De blev leveret tilbage, og til trods jeg ikke havde bon, fik jeg pengene igen. Så vidt jeg har set, har de ikke haft dem siden. /hjj

Reply to
Hans Jørgen Jakobsen

Martin Nielsen wrote.:

Nu gik jeg jo og rodede med nogle forleden aften, og der prøvede jeg tre helt nye fra Prolight. De lugtede lidt i 5 minutter og så var det væk. Jeg har stadig to af dem kørende i køkkenet og ingen af dem lugter nu. Der må have været noget overskuds et eller andet, som skulle brændes af.

Reply to
N Dude

"Jens Petersen" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@4ax.com...

I så fald skal de ikke smides væk, men retur til butikken, så man kan få sine penge tilbage. Uanset hvor billig en sparepære er, skal den kunne holde længere end 4 og 40 dage, ellers er der en "mangel" ved varen så købet kan hæves.

Reply to
Allan Soerensen

Du har da helt ret - jeg gad bare ikke bruge mere tid på den sag.

Det var da også pinligt at jeg havde ladet mig lokke til at købe det kineserskrammel i Netto, fremover nøjes jeg med at købe mælk og æg af anerkendt mærke der:-)

--
OV1A Jens

 The power of accurate observation is called cynicism by people who don't have
 Click to see the full signature
Reply to
Jens Petersen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.