Solpletter [OT?]

Tuttelut,

Nu er nogle journalister begyndt at ævle om solpletter igen. Men jeg kan jo ikke huske hvornår vi sidst havde solpletmaksimum. Perioden er ca. elleve år, det kan jeg da huske. Men hvornår var sidste maksimum? Det var da ikke i 2003, vel?

--
Bo Braendstrup
Reply to
Bo
Loading thread data ...

"Bo" skrev i en meddelelse news:4782ad82$0$15882$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

2005
Reply to
Radioamatør

Hej Bo

2001

formatting link

--
Mvh Max
Reply to
Max

Hmm. Den artikel jeg har set, talte om en solstorm i 2003.

11-års cyklus nævnes i artiklen, og næste maksimum skulle falde i 2008. Og jeg antager at det journalisten kalder solstorme, er hvad der normalt på dansk kaldes solpletter. Og solplet-stråling er vel 8-9 minutter undervejs, ikke?

Nå, hvis stormen er lille, passer den i journalistens vandglas. I februar sidste år var overskriften "Gigantisk asteroide på vej mod jorden". Virkeligheden var at en asteroide af en respektabel størrelse var beregnet til at komme temmelig tæt på jorden - måske. NASA offentliggjorde "nyheden" i 2004.

/Bo.

Reply to
Bo

"Bo" skrev i en meddelelse news:4782b73c$0$15880$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Sidste solpletmaksimum var i april 2000. Lige nu er vi tæt på solpletminimum. Næste maksimum forventes at indtræffe i 2011 eller 2012. Se eventuelt

formatting link

Svend-Erik

Reply to
Svend-Erik Lindberg

Jeg ved ikke hvad du forstår ved 'solstorme'; men de er næppe det samme som solpletter.

Hvis du mener at en solstorm er det samme som en coronal mass ejection, så er der tale om to forskellige ting, som dog hører sammen. Når der er høj solpletaktivitet er der generelt flere og kraftigere CME; men der kan sagtens opstå CME når der ikke er så mange solpletter.

Solpletter stråler ikke. Lyset fra solen er ca 8 minutter om at nå jorden; men solvinden er typisk 4 dage om at nå jorden.

Prøv at læse på wikipedia, der er mange gode og interessante artikler om emnet.

Jeg er enig i at journalister sjældent ved hvad de snakker om; men der kan nu sagtens være tale om en anden asteroide, end den, som NASA har nævnt i 2004 - der er mange af dem derude :)

//michael

--
Instead of email, use this: http://mtech.dk/thomsen/contact.php
Reply to
Michael Thomsen

Jo, den röntgenstråling, der er forbundet med solpletaktiviteten er ca 8 minutter under vejs, lysets hastighed. Men det, der giver enledning til nordlys er ladede partikeler (protoner og alfapartikler) og de længere tid under vejs.

formatting link
formatting link

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Bo skrev:

Du kan se forløbet her:

formatting link

Ifølge denne artikle

formatting link
kan vi næsten lige så godt slukke for al elektronik i morgen ;-)

./Lars

Reply to
Lars Schaumburg-Müller

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.