Skillerelæ - hvordan tester man det?

I min båd har jeg et skillerelæ, som efter sigende skulle sørge for at jeg kun forbruger strøm fra 2 af de 3 batterier der er i båden, således at jeg stadig kan starte motoren på det sidste batteri. På et tidspunkt glemte jeg at slukke for hovedafbryderen, samtidig med at køleskabet kørte, og efter 3 dage var det ikke muligt at starte motoren, hvilket betyder at enten så er skillerelæet defekt eller også er det ikke monteret korrekt.

Jeg er helt uden forstand på den slags, så jeg vil høre om der er en her i gruppen som kan beskrive en enkel metode til at teste skillerelæet, inden jeg kaster kr. 1.000,-+ efter et nyt.

Mange hilsner Henrik

Reply to
HKN
Loading thread data ...

Hej HKN

Det lugter langt væk af fejlmontage, men det er svært at beskrive hvad du skal gennemgå for at undersøge det.

Kender du ikke en med forstand på de sager, eller hvor bor du, så kan det jo være noget hjælp er tæt på.

--
Mvh
Max
Reply to
Max

HKN skriver:

Skilelrelæet er en spændingsvagt. Når spændingen på dit hovedbatteri kommer under et vist foruddefineret niveau, skal det åbne (skille)relæet og afbryde forbindelsen mellem hovedbatteri og forbrugsbatterier.

Du kan teste det ved at afmontere det, sætte det til en variabel spændingsforsyning og så måle/høre ved hvilken spænding det slår fra.

Skillerelæer fås i en billig udgave hos Harald-Skrald (mener jeg), hvor den kan bruges til at sætte mellem køletaske og strømudtag i bilen. Det virker fuldstændigt på samme måde.

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Min egen hjemmeside nu med nyt domæne http://www.moppe.dk
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Hej Klaus

Bitter erfaring siger at den kan man ikke stole på :(

--
Mvh
Max
Reply to
Max

Max skriver:

Det kan være at det er sådan en HKN har i sin båd?

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Min egen hjemmeside nu med nyt domæne http://www.moppe.dk
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Hej Klaus

I en båd ville jeg personlig satse på en nøgleafbryder.

--
Mvh
Max
Reply to
Max

Undskyld min sene og m=E5ske provokerende kommentar - men jeg er (som beskrevet) helt p=E5 herrens mark hvad ang=E5r elektronik, og forst=E5r derfor ikke hvad der menes med den beskrevne test metode. Hvad er det jeg skal se/lytte efter og hvordan kan jeg vide om rel=E6et sl=E5r til/fra p=E5 det rigtige tidspunkt?? Jeg mist=E6nker at jeg skal have et eller andet m=E5leinstrument for at udf=F8re denne test?

Eftersom jeg har skrevet at jeg gerne ville vide om det virkede inden jeg kaster kr. 1.000+ efter et nyt rel=E6, s=E5 kommer det nok ikke fra Harald Skrald - jeg kan ihvertfald ikke finde skillerel=E6er i den prisklasse der??

Der er n=F8gleafbryder i b=E5den, men det har jo ikke relevans for det aktuelle problem.....

-Henrik

Reply to
Henrik K

Henrik K skriver:

Du skal have en strømforsyning, hvor du kan variere spændingen og så sidder der nok et relæ inde i din spændingsvagt der skal klikke.

Har du ikke en sådan, ensidige et voltmeter du kan bruge er du vitteræigt på herrens mark og bliver nødt til at have andre til at hjælpe dig.

Har du mulighed for at afmontere dimsen og tage den med en tur til Hammel i det mørke Jylland, skal jeg med glæde teste den for dig.

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Min egen hjemmeside nu med nyt domæne http://www.moppe.dk
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Har du et el-diagram over sammenkoblingen mellem batterier, skillerelæ og lade/forbrugsdele ? Hvis ikke, så start med at få det lavet. Med ovenstående er du væsentlift bedre stillet ifb. fejlsøgning, både nu og i fremtiden.

Hvad hedder dit nuværende skillerelæ, fabrikat, model, type, etc. ?

Et skillerelæ kan være en fællesbetegnelse for flere forskellige typer af "relæer" beregnet til tilfælde hvor man har mere end et batteri. Nogle sørge for at alle batterier lades op, evt. i prioreteret rækkefølge, andre kan som beskrevet andetsteds koble et batteri fra når det har nået et bestemt spændingsnivu. Så det er ret væsentligt at vide hvilken type skillerelæ du har før du kaster dig over fejlfinding.

At du ikke allerede har fået købt dig et måleinstrument kan også undre, men få fingere i et eller 2 (et med viser og et digital instrument) de koster ikke alverden sammenholdt med et nyt batteri, køb evt. også en syremåler til at måle vægtfylden på dine batterier hvis disse ellers er af den åbne type hvor dette kan lade sig gøre.

En investering i en simpel prøvelampe kan også være et godt hjælpemiddel, nogle gange bedre end alverdens måleinstrumenter, men det erstatter dem ikke, de supplerer hinanden ret godt (hvis man ved hvad man skal/kan bruge hvornår)

Det kan du have ret i, men få styr over hvordan kredsløbet virker (el-diagram) og find ud af hvilket skillerelæ du har, før du kaster dig over at udskifte dele.

Det kan det have, ligeså hvordan hovedafbryderen er koblet ind, for den er tilsyneladende ikke en reel hovedafbryderen, da den ikke totalt frakobler batterier fra det øvrige kredsløb. Jeg vil love dig at et el-diagram og en forståelse af kredsløbets virkemåde er dine bedste venner i dette tilfælde.

/Hans

Reply to
Hans Kjaergaard

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.