Reparere højttaler

Hej

Jeg har haft et sæt højttalere med på en sommerhustur, hvor der blev spillet meget højt - faktisk så højt at bas/mellemtonen slet ikke siger noget. Jeg tror diskanten spiller fint nok. Højttalerne er Dali

102. Det er samme problem på begge højttalere, dog spiller bas/mellemtonen en lille bitte smule på den ene højttaler, hvor den er helt død på den anden.

Det er jo ikke det store tab, så pyt med det. Dog syntes jeg det kunne være sjovt at skille dem ad da, for at se om jeg kunne finde ud af hvad der er sket med dem.

Når jeg sætter et batteri på bas/mellemtonen flytter membranen sig overhovedet ikke, så jeg tror at det er selve enheden der er noget galt med. Jeg har så skåret støvhætten af, for at se om man kunne blive klogere af at kigge ned i enheden. Som jeg forstår det, så er membranen tilkoblet svingspolen ved at der går 2 "ledninger" fra spolen op på membranen hvor de er limet fast. Denne tilkobling ser det ikke ud til der er noget galt med.

Jeg synes bare ikke rigtig svingspolen kan bevæge sig når jeg trykker på den. Skal den kunne det eller bevæger den sig så lidt, så jeg ikke kan "skubbe til den"?

Jeg har prøvet at måle modstand hen over enheden med et multimeter. Jeg ved ikke om jeg gør det rigtigt, men som jeg læser det er der 4,4 Ohm hen over enheden. Det er vel fint nok? Dvs. alt det "ledning" der udgør svingspolen er vel OK?

Det var en lang historie, men det var for at komme frem til, at det jeg ikke forstår er, at hvis der er fin forbindelse gennem enheden og spolen er koblet korrekt på membranen, hvorfor pokker spiller den så ikke? Er der andre ting i sådan en enhed der kan gå i stykker?

Er der nogle der har et gæt på hvad der er sket?

Jeg tror jeg har brugt de rigtige begreber i ovenstående, men er ikke sikker. Bare sig til hvis jeg skal tage et billede, så vi har noget at snakke ud fra :)

Reply to
Rune Simonsen
Loading thread data ...

Rune Simonsen skriver:

Den har fået så meget gas at svignspolen har slået imod bunde, eller toppen og er dermed belvet deform og passer ikke længere i den tynde spalte i magneten, hvor den skal kunne bevæge sig frem og tilbage.

Kan du bevæge membranen med fingrene?

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Hej Klaus. Tak for dit svar.

Ja, det giver mening. Kan jeg på nogen måde "rette den ud", så den kan bevæge sig igen?

Yep, uden problemer. Svingspolen "følger bare ikke med". Burde den egentlig ikke det?

-- Rune

--

Rune Simonsen
Reply to
Rune Simonsen

Rune Simonsen skriver:

Tilærmelsesvis umuligt.

Jo, i den grad, det er svingspolen der normalt flytter membranen.

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

"Rune Simonsen" skrev i en meddelelse news:4dd017b4$0$56784$ snipped-for-privacy@dtext02.news.tele.dk...

Svingspolen har været så varm, så lakken på tråden er "kogt op", og nærmest limet sig fast. Der er ingen redning.

Mvh Ebbe

Reply to
Ebbe (7000)

Den 15-05-2011 20:52, Ebbe (7000) skrev:

Op til JJ Teknik i Farum

formatting link

De er yderst professionelle i rep. af højttalere og med rimelige priser. Jeg har selv fået repareret et par 8" mellemtoneenheder, trods det, jeg selv tidligere har været ansat på en højttalerfabrik i en længere årrække og senere som selstændig har repareret både JBL og Electro-Voice enheder.

Men jeg har ikke selv værktøjerne mere og ryster også for meget på hænderne.

Jeg er selv siden marts 2007 fortsat fuldt ud tilfreds med resultatet, så jeg kan kun anbefale dem. Jeg har til gengæld ikke været ude i situationer, hvor jeg har jeg har henvendt mig til andre - med al respekt for, at der er andre "røde køer ned præstens" som det hedder.

Ha' det rart Karsten H. (7870)

Reply to
Karsten H. (7870)

Yep, det lyder rimeligt. Det virker som om det er en kombination af det Klaus siger med at svingspolen er blevet presset i bund og blevet deform samt det du siger med at den er blevet varm, så den sidder endnu bedre fast. I hvert tilfælde kan jeg ikke bevæge den, lige meget hvor meget vold jeg bruger.

Tak til jer begge for jeres svar, det var interessant at diskutere hvad der egentlig er sket med mine højttalere.

-- Rune

Reply to
Rune Simonsen

Godt forslag. Desværre bor jeg i det jydske, og med fragt, bøvl osv. kan det nok ikke betale sig for så beskedne nogle højttalere.

-- Rune

Reply to
Rune Simonsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.