Print layout m/230V

Hejsa,

jeg har et print, som har et lille område med 230V (primært en transformer og et relæ) og en masse lavspændingslogik (primært 3,3V).

Det er ikke noget, der skal superoptimeres mht plads; men hvor stor afstand skal der minimum være mellem mellem høj- og lavspændings printbanerne for ikke at løbe ind i problemer? Og hvor bredde skal 230V printbanerne være?

//michael

--
Instead of email, use this: http://mtech.dk/thomsen/contact.php
Reply to
Michael Thomsen
Loading thread data ...

"Michael Thomsen" skrev i en meddelelse news:op.tnt7g8dphrxo93@mtpc...

som minimum har jeg gerne 1 cm bred "bane" der er isolering mellem de to områder... og desuden lægger jeg aldrig et stelplan eller noget lign. i højspændingsområdet... en god ide er at "køre" videre med den afstand der er mellem primær og sekunder udtag på trafoen... hvor brede banerne skal være kommer jo an på hvor meget strøm der skal løbe i dem... som regel plejer jeg at bruge min. 1.5 mm og opefter... når printet er lavet fortinner jeg som regel hsp. banerne... bare for en sikkerhedsskyld! men vigtigst... lav ikke stelplan der breder sig ud i hsp området på printet...

--
mvh
Rasmus
http://rydungdomshuset.dk/
Reply to
Rasmus M. Jensen

Du skal holde min. 8mm krybeafstand mellem primær og sekundær. Min.

2mm mellem fase og nul.

Banebredden * tykkelsen af banerne giver kvadratet, banen skal kunne holde til den strøm sikringen, som du selvfølgelig har husket, er dimensioneret til.

Reply to
Ole Geisler

"Ole Geisler" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@4ax.com...

hehe... så er mine tommelfinger-regler ok... :-) det lader til du har godt styr på hsp guidelines... :o)

--
mvh
Rasmus
http://rydungdomshuset.dk/
Reply to
Rasmus M. Jensen

Ved du selv hvad du mener, først skriver du, at du laver stelplan i hsp-området, og til sidst skriver du at stelplan ikke må brede sig ud i hsp-området, Hvilket er

2 modsetninger.

JJ

Reply to
JJ

Læs lige igen, for jeg kan kun se at der står aldrig lægge stelplan i første del.

--
med venlig hilsen
Leonard - http://leonard.dk/

Min nye hobby: http://oy-blu.dk/
Reply to
Leonard

det vil jeg også selv mene at det er det jeg har skrevet... :-)

--
mvh
Rasmus
http://rydungdomshuset.dk/
Reply to
Rasmus M. Jensen

"Michael Thomsen" skrev i en meddelelse news:op.tnt7g8dphrxo93@mtpc...

Lige for god ordens skyld. Så hedder de 230 V ikke højspænding, men lavspænding. Højspænding defineres så vidt jeg husker fra 500V og opefter. Det må stå i Stærkstrømsbekendtgørelsen. Og de batterispændinger der normalt arbejdes med inden for elektronik hedder svagstrøm. Ja termerne er ikke altid lige logiske. Jeg indrømmer at det godt kan forvirre.

Børge

Reply to
Børge Larsen

"Børge Larsen" skrev i en meddelelse news:45d6ca2e$0$46851$ snipped-for-privacy@dread16.news.tele.dk...

Enig, - men vi forstod da, hvad manden mente.

Erling

Reply to
Erling Nansen

Og skulle man komme i bekneb for plads, så fræser man en 1 mm. rille gennem printet, og så er krybeafstanden = uden om rillen. Og så er den direkte afstand, tværs over rillen, 2 mm.

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

Jamen så begynder jeg at kalde 380VAC for lavspænding. Den der gamle regel om at spændinger over 48V er højspænding er altså ikke relevant mere? Kan du ikke lige fortælle det til Arbejdstilsynet? Så bliver mit arbejde meget nemmere.

Ja, på min arbejdsplads er alt under 9 kHz jo DC, spektrumanalysatoren har jo nedre grænsefrekvens der.

/Bo.

Reply to
Bo

Hej Orla

Ja, det er man jo nødt til under optokobleren i switch mode forsyninger.

--
Mvh Max
Reply to
Max

"Bo" skrev i en meddelelse news:45d6ea42$0$8693$ snipped-for-privacy@dread14.news.tele.dk...

380V (nu 400V) har altid været lavspænding. og 48V og derunder lavvolt (svagstrøm). Hvor man tidligere kunne gebærde sig næsten som man ville. Det går ikke efter at vi fik lavspædingsdirektivet der er basis for Stærkstrømsbekendtgørelsen, og underlagt denne. Jeg indrømmer igen, der er ingen logik i termerne.

Børge

>
Reply to
Børge Larsen

Hedder det ikke svagstrøm og stærkstrøm her?

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Naeh, ikke altid, det er ok blot at "trække" benene, (meget brugt i japanergrej). At optokoblerhuset så knapt lever op til kravene ser man åbenbart stort på :-/

Faktisk findes der ganske udmærkede optokoblere i "DIL 14" format, som helt lever op til isolations-, og krybeafstands-krav.

En anden pussighed i lovgivningen gør, at hvis sekundæren/svagstrømmen er forbundet til en evt. jordforbindelse, så må selv den laveste spænding i sekundærkredsløbet ikke kunne berøres. Årsagen er, at reglerne for jordforbindelsens godhed faktisk ikke er bedre end at den "fylder" hele spændingsregistret, som må berøres, og det tolkes således at en hvilkensomhelst spænding i sekundæren adderes til jordforbindelsens "worst case", og så er reglerne jo overtrådt :-o Been there, done that, got all the bøvl :-(

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

Jeg tror ikke 2mm kan godkendes nogen steder. Luftafstanden skal være

5mm iflg. EN60601-1-2 som jeg er vant til at arbejde efter.

Men der kan være andre standarder som gælder for consumer udstyr. 2mm lyder af MEGET lidt, jeg ville ikke bryde mig om det :-)

Reply to
Ole Geisler

Krav for demko-godkendelse / stærkstrømsregelementet er 10 milimeter fra "åben" 220-volt til "åben / uisoleret" ( berøringsmulig ) metal uanset om det er svagstrømssiden eller kabinet. Intern't på 220-volt netdelen mellem fase og nul og diverse implicerede komponenter må der være mindre. Lak på printet eller eloksering / lakering af alu regnes ikke som god nok isolering. Derfor ses gerne et lag plastik mellem netdel og kabinet.

Lars / Viborg

Reply to
Lars Nielsen

- Er det ikke sænket til 36 volt i nyere tid?? Erindrer ganske svagt, at vi fik nogen labforsyninger certificeret ombygget til lavere spændinger for en del år siden for at overholde gældende regler...??

Lars / Viborg

Reply to
Lars Nielsen

Hmmm. måske er det kun til dele i apparater med beskyttelsesjord, eller også er det alzheimer :-/

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

Ifølge hvilken norm? Og taler du om luftafstand, eller krybeafstand? Vi får da godkendt medicinsk udstyr efter EN60601-1-2, og her er krybeafstanden altså opgivet til 8mm, luftafstand 5mm. Og de medicinske standarder plejer at være skrappere end de industrielle/consumer.

Det var præcist :-)

Hvis du ikke kan overholde de 5mm luft, ja.

Reply to
Ole Geisler

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.