lys i mit vægur

Hej

Kan en eller anden svare mig p=E5 om jeg kan montere en diode i mit v=E6gur. S=E5dan at uret bliver svagt oplyst. Jeg havde t=E6nkt mig at bruge mit nuv=E6rende ur som drives af et AA batteri. Hvis jeg s=E6tter en diode p=E5 vil batteriet s=E5 blive brugt i l=F8bet af 0,5.

Eller er der en smartere m=E5de at lave det p=E5. Det m=E5 ikke lyse for meget for det h=E6nger i mit sovev=E6relse. alternativt kunne jeg s=E6tte et andet/kraftigere batteri til dioden. Denne skal dog kunne skjules bag urskiven.

Wired, jeg ved det, men jeg kan ikke finde et viserv=E6gur med lys.

Mvh S.Christensen

Reply to
stumbi
Loading thread data ...

stumbi skriver:

Næh, du finder bare en high bright diode og skruer ned for strømmen til den. Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

1.5V er bare for lidt... :-/
--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

ikke med den her

formatting link

--
Christen Fihl
http://HSPascal.Fihl.net/
Reply to
Christen Fihl

ups, det var mere denne her jeg havde i tankerne:

formatting link

--
 Christen Fihl
http://HSPascal.Fihl.net/
Reply to
Christen Fihl

Hej

Hvis jeg forst=E5r dit svar/link s=E5 er det s=E5dan en jeg skal bruge. Men kan man k=F8be den uden at skulle k=F8be et magazin, eller kan det ikke svare sig. I givet fald hvor k=F8ber man det magazin/den diode.

Jeg har googlet PR4401 LED Driver og l=E6st mig frem til at den med et AA har en br=E6ndetid p=E5 55 timer. Det er jo ikke meget til et ur. Min tanke er bare, det m=E5 da koste mere energi at drive et urv=E6rk end at drive en enkelt diode. Eller er jeg helt sk=E6v p=E5 den, sansynligvis da min forstand p=E5 elektronik ikke lige er i top ;-)

Hilsen Sten

Reply to
stumbi

Ja, Du er helt skæv på den. Jeg skifter batteri i mit ur hvert andet år, uanset om det trænger eller ej, og du får ikke en lysdiode med tilkørende elektronik til at køre i mere end en uges tid på den størrelse batterier.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

,

=E5r,

Ja det t=E6nkte/vidste jeg egentlig godt.

Jeg forst=E5r det bare ikke :o I min, i denne forstand, lille hjerne s=E5 syntes jeg det m=E5 v=E6re mere kr=E6vende at drive et urv=E6rk rundt og rundt s=E5dan rent fysisk, end en lille lampe der jo ikke skal flytte sig??? Men jeg ved jo ogs=E5, at uanset hvor lille en lommelygte man har, s=E5 lyser den ikke meget mere end et par timer.

Reply to
stumbi

Lys kræver generelt meget strøm. Det står for en stor del af forbuget i f.eks. bærbare, mobiler, LCD-skærme osv. Et urværk kan laves meget effektivt. Typisk er de lavet med en spole med udtag som sidder i et magnetfelt fra et par magneter på et svinghjul. Hjulet holdes i en bestemt stilling af en lille spiralfjeder, så det kan svinge frem og tilbage omkring denne midterstilling. Strøm i spolen vil så skubbe lidt til hjulet, og ved at koble en transistor til spolen, dannes en elektromekanisk oscillator med et meget stor Q. Spolens udtag bruges som tilbagekobling. Sådan en oscillator kan holdes igang med en meget lille strøm, og driver viserne gennem en 'mekanisk ensretter' og nogle tandhjul der gearer ned.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

"Ulrik Smed"

Ja, lys af betydning kræver meget strøm. Men vælger man at føde en af de kraftige røde lysdioder med 0,5 mA vil man nok kunne få et lys der fint kan ses og oplyse lidt når øjnene har vænnet sig til mørket. Lad os antage at AA batterier har en kapacitet på 3 Ah og vi bruger 3 stykker i serie (3 stykker giver spænding nok til led + begrænser og kan skjules bag uret) med en konstantstrømsgenerator (kan laves ultra simpelt med en enkelt fet + evt. en enkelt modsat). Så holder batterierne i praksis ca. 200-250 dage.

Ja, det var meget almindeligt at væg- og vækkeure blev lavet sådan i slutningen af 60'erne og i starten 70'erne. Men på viserne. Den konstruktion du dér omtaler vil viserne bevæge sig som var uret mekanisk og lyde næsten lige sådan. I dag nøjes viserne med at flytte sig én gang pr. sek. *

I dag drives viserne af en lille stepmotor, som aktiveres én gang i sekundet af en lille krystal-styret kreds (kvartkrystal, de billige typisk 32768 Hz selvom enhver kendt frekvens i princippet kan benyttes). At flytte viserne kræver ikke de store kræfter og det er overstået på en brøkdel sekund, så selvom der i det øjeblik viserne flyttes kræves måske 10 mA, så er tidsintervallerne så korte, at batteriet typisk fint holder 1 år eller lidt mere.

Prøv at skille et tilfældigt ur ad, bare et billigt fra Tiger, reklame-ur el. lign :)

Mvh Morten

  • Man kan godt få ure i dag med "flydende" viser lavet efter samme principt som med stepmotoren, der flytter sig én gang i sekundet. I princippet er det det samme, men gearingen er anderledes og motorens bevægelse holdes kostant og dermed begrænses energiforbruget omend det stadig er lidt højere end for de typiske ur-typer med ryk én gang i sekundet.
Reply to
Morten

Morten skriver:

Hvorfor afsætte så megen effekt som varme ?

Et 1,5 volts batteri er lige ved at kunne få en lysdiode med den rigtige farve til at lyse.

2 stk 1,5 eller 1,2 volt er mere end rigeligt til en (ikke hvid/blå) diode hvor der så skal afsættes effekt som varme. De sidste 1,5 volt du vil ligge oveni er ren spild.

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Jeg kan huske en sjov version af 'mekanisk resonator'-uret. Det var den slags med store tal trykt på tynde plasticflapper der var ophæng i to hjul. Der var et sæt flapper til timer, og et sæt til minutter. 'Motoren' var en stemmegaffel med en magnet, og en spole der svingede over gaflens resonans. Frekvensen var forholdsvis høj, flere hundrede Hz. Jeg har bemærket at mange ure kører med sekund-interval, men det er efterhånden nogle år siden jeg har rodet i den slags. :-)

Der er også den type med fjeder, hvor en almindelig DC-motor trækker fjederen op engang imellem.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

get i

af de

t kan

tage at AA

kker

. en

ed

an

l s=E5

tion

=E6sten

ndet

ekund, s=E5

lidt

-ur

ipt

det

ant

d for

200-250 dage! Det er da ikke s=E5 tosset. Jeg kan sikkert godt finde ud af at strikke det sammen, men jeg aner ikke hvad jeg skal k=F8be. Kan du/i ikke forklare det lidt mere pr=E6cist, da jeg er total novice p=E5 omr=E5det.

Men det er da en forn=F8jelse at l=E6se alle de sp=E6ndende ting om energiforbrug. Det forklare en del om hvorfor lys kontra mekanik er mere energi slugende.

Rigtig god jul og tak for hj=E6lpen, indtil videre.

Sten

Reply to
stumbi

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.