Elektronik dummy

Som dreng (ca. 30 år siden :-) fulgte jeg folkeskolens elektronikkursus og lærte om forskellen på modstande, dioder, kondensatorer og transistorer. Jeg byggede sågar en såkaldt "astabil multivibrator" og min egen radio. Det var hotte sager dengang.:-) Den gang "sydede" man sit eget print - det gør man nok ikke mere og multivibratoren blev loddet på et såkaldt sømbrædt. Sagen er nu, at jeg og til løber jeg ind i relativt simple diagrammer, hvormed man kan bygge en eller anden smart elektronisk "dims". I øjeblikket har jeg et diagram over et thermometer, som kan tilsluttes en pc. Det bruger ikke en gang en såkaldt ic (det ved jeg også hvad er:-), så det må jeg vel kunne finde ud af? Er der nogen her, som kan anbefale gode bøger, som kan forklare en autodidakt elektroniktumbe noget om nutidige værktøjer og principper?

Bogen/bøgerne må gerne være på engelsk (dansk er dog stadig at foretrække) og de må gerne være omfattende, så man også kan lære lidt mere om det principielle i de forskellige elektroniske "dimser".:-)

Reply to
Ole Mose
Loading thread data ...

"Ole Mose (slet VKXWI)" skriver:

Sådan startede jeg også :-) Og jo, man æster stadigt sine print !

Start fra bunden af. "Anvendt Elektronik" er et par bøger skrevet for

+20 år siden, men stadigt de bedste på dansk. Når de er læste og forstået, fortsætter du med at spørge her igen.

Afsted til bibloiteket og lån bøger !

Klaus

--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Hej Klaus og Ole,

Sjovt, jeg kan ikke se det indlæg, så det bliver her mit svar kommer.

Jeps, sømbrædder er slet ikke så dumme endda (når det ikke lige drejer sim om IC'er).

Skulle der mon ikke have stået "syede" ? (Der var ikke så mange der ætsede egne print dengang :)

Og btw. en "science and industrial technology"-lærer på en skole i Iowa som jeg hjælper lidt, bruger stadig "sy-metoden" i undervisningen nu om dage og hvorfor ikke, det er både overskueligt og nemt til småkredsløb og giver måske eleverne en bedre forståelse for hvordan elektronerne fiser rundt i kredsløbet :)

(Hvordan bliver man autodidakt på folkeskolens elektronikkursus ? ;)

Skruetrækkere findes i flere farver og nye kærvtyper er kommet til ;) PC'en og dens software (og internettet) er nok det væsentligste nye værktøj siden da.

En modstand på 100 Ohm er stadig 100 Ohm, ingen inflation her (dog er enheden Volt blevet justeret en smule siden da - nej, det er ikke 1. april :)

Analogteknikken er stort set den samme, bare hurtigere og digitalteknik er jo bare analogteknik for ekstremistiske elektroner.

Radiobølger svinger stadig på samme måde, selv om inflationen har ramt bølgelængderne temmelig hårdt de sidste 30 år.

Kort fortalt, elektronerne gør det samme arbejde som dengang, men lige som med alle os andre, må også de fleste af dem løbe stærkere nu.

Hvis alle her i gruppen havde bået læst *og* forstået Soelbergs AE-bøger ville trafikken godt nok svinde betydeligt ind ;) Hvis det skal være så nutidigt som muligt er det den "nye" udgave Ole skal have fat i, den der er færdigredigeret af Dam Ravn (de gamle er bare meget bedre IMO og hvis man _forstår_ dem, kan man let suge efterfølgende ting til sig).

Jan Soelbergs bøger er ret omfattende, men alligevel lette at lære fra, da der er multiple choice spørgsmål og en "facitliste" med anbefalinger om hvorvidt noget bør genlæses, kan springes over etc. i forhold til det afgivne svar. Og så er der hele diagramsamlingen som også kan være god at afprøve sin viden på.

Når du har tygget dig igennem nogle gange og fået det ordentligt ind (på forståelsesniveau og med et rigt udvalg af praktiske øvelser til at omsætte teorien på) kan du fortsætte med Art of Electronics. Når du forstår den helt i bund kan du både designe kredsløb og selv skrive bøger om emnet hvis du lyster (mange bøger er skrevet på langt mindre erfaring, men det er en anden sag). Hvis du samtidig bruger gruppen her når der evt. er noget der ikke rigtig vil glide ned, kan du nok skære nogle år af din "læretid" :)

Og hjem og læs dem !

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Industriens Forlag har lavet en elektronik bogserie kaldet teknik. Som efter min ringe mening er formidable. Start med bøgerne "Analog teknik 1 & 2", de er letlæselige og stoffet er meget gennemarbejdet.

Bøgerne er inddelt i grønne, blå og røde afsnit afhængig af sværhedsgraden. Hvilket betyder at man ikke behøver at løbe panden mod en "forståelses" mur fordi forfatteren er vel over ambitiøs.

Med sådan et par bøger i bagagen vil du ret sikkert kunne træde ud af enfoldighedens skygge og ind på den vej du forlod for så længe siden i folkeskolen :-)

Venlig hilsen

Hans

Reply to
Hans

Her er det nok værd at sige at Anvendt Elektronik er kommet i utallige udgaver... den nyeste er ikke noget råbe hurra for mener jeg. Den gamle som Klaus henviser til har biblioteket sikkert ikke stående, men den hedder AE

80 og er 1980 versionen af Anvendt Elektronik. Begge udgaver kan udmærket supplere hinanden. Den nye version er der gået for let henover for mange ting som er mere relevante end at skrive flere sider om Regneark etc. Jeg går stadig med håbet om at nogen endag skriver den ultimative elektronikbog hvor alle kan være med. Start fra bind et og fortsæt til bind 10 og du ved det hele :-) hvor ville det være let :-))
--
M.v.h. Peter Andersen.
Reply to
Peter Andersen

Hej Peter,

Enig :)

Både den gamle (den rigtig gamle fra 70'erne) og den halvnye AE80 (der er delt op i to bind; teori og diagrammer) er lige gode.

Ja, den nye(ste) er sikkert god at have fødderne på når man læser en af de andre ;)

Hvis du er villig til at financiere projektet kan vi da godt diskutere det ;)

Ingen kommer nogensinde til at vide det hele - heldigvis, for hvor ville det være kedeligt hvis der ikke var mere at lære ;)

Og hvis livet skulle være let, ville elektronerne slet ikke bevæge sig ;-P

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Ja. Men på mange andre fagområder findes der forholdsvis få bøger der dækker "det hele", men på elektronikområdet er fx. halvlederteori noget man skal hen i flere bøger for at få et godt inblik i. Her er AE håbløs mener jeg og alt for overfladisk.

Øjner jeg et webprojekt? :-) fordele: det vil altid kunne udbygges, alle medieformer kan indgå, koster ikke andet end tid!
--
M.v.h. Peter Andersen.
Reply to
Peter Andersen

"Ole Mose (slet VKXWI)" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@dtext.news.tele.dk...

Udover bøger er der da også en del direkte tutorials om elektronik på nettet, - lige fra ohms lov og banale passive komponenter og ret højt opad. Rent praktisk er nedenstående link indgang til en GULDGRUBE af viden - informationer - praktiske tips o.s.v. God fornøjelse.

--
Med venlig hilsen
Torkil
Antispam - Fjern 2 gange "nono" fra min email-adr
Reply to
Torkil Halvorsen

"Ole Mose (slet VKXWI)" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@dtext.news.tele.dk...

Hej. Udover bøger er der da også en del direkte tutorials om elektronik på nettet, - lige fra ohms lov og banale passive komponenter og ret højt opad. Rent praktisk er nedenstående link indgang til en GULDGRUBE af viden - informationer - praktiske tips o.s.v.

formatting link
God fornøjelse.

--
Med venlig hilsen
Torkil
Antispam - Fjern 2 gange "nono" fra min email-adr
Reply to
Torkil Halvorsen

Er det det link du ikke fik skrevet du mener ;-)

--
Calle.
Reply to
Calle.

Mangler tid, men har længe gået med den tanke. Dog er mange ting at finde i Dieter Nuemans bøger. Desværre skal man bare lære et sprog de bruger lidt syd på. Men han skriver forbandet godt og nemt-læseligt. Men jeg har i gennem tiden samlet en del materiale til ovennævnte. Dog mangler jeg en freak/nørd til noget java (hvis det skal være på web) ellers er det jo bare at tegne :-). Mvh Klavs.

Reply to
Klavs Rommedahl

Hej Klavs, Peter & Søren

Der er flere gode muligheder:

1) Wikipedia elektronik artiklerne kunne suppleres:

formatting link

formatting link

Der kan evt. oversættes fra den engelske Wikipedia (Gnu GPL):

formatting link

-

2) Denne online-bog kan oversættes af entusiaster:

Tony R. Kuphaldt: Lessons In Electric Circuits. A free series of textbooks on the subjects of electricity and electronics:

formatting link

Interested in contributing to this project?:

formatting link

You may learn more about the SubML markup language in the last section of this page:

formatting link

-

Mht. format er der også inspiration at hente her:

formatting link

Bøgerne er skrevet i et sprog som hedder DocBook, der er en SGML-variant. Det minder en hel del om HTML, dvs. er tekstbaseret. Du kan læse mere om DocBook på:

formatting link

-

Der er masser af adresser med emner til at hente inspiration herfra:

formatting link

mvh/Glenn

-
Reply to
Glenn Møller_Holst

Hej Peter,

Ja, men elektronik er jo også et enormt område, så når man er ude over basis vil der altid ske en specialisering. Netop af den grund, ville en bog der søger at indeholde "alt" nok blive temmelig uoverskuelig og sikkert ret overfladisk mange steder.

Den er skrevet til begyndere (og let viderekomne), så efter min mening kunne afsnittet om elektronflow sagtens undværes, måske placeres og uddybes i et bind 2 (eller 3 for AE80's vedkommende).

Ikke herfra. Ulemper:

- Skærmlæsning er ikke godt til længere tekster - hårdt for øjnene.

- Kan ikke læses i bus/tog og hvor man ellers vil fordrive lidt tid.

- Man kan ikke grifle sine noter ind i marginen.

- Kan ikke financiere værkets tilblivelse.

- Etc.

Næsten, men flere kan indgå i en bog med vedlagt CD :)

Tid er præcis det der skal financieres !

Prisen for at udgive en bog er peanuts i forhold til at der skal betales husleje, spises etc. mens den skrives.

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Glenn,

Du har jo altid nogle gode links i ærmet :)

Jeg tror dog at et større værk ville gøre sig bedst på papir og man kan jo heller ikke tilade sig blot at oversætte andres værker uden tilladelse.

Normalt er det ikke svært at få tilladelse så længe forfatteren bliver behørigt akkrediteret og materialet stilles til fri afbenyttelse (jeg har allerede grønt lys for to oversættelsesprojekter, men hvornår jeg får tid til at færdiggøre dem står hen i det uvisse).

Netop tid er en væsentlig faktor. Hvis materialet skal være brugbart, komplet og ordentligt gennemarbejdet (og udgives inden vi begge er pensionister), vil det være et fuldtidsprojekt og hvis man skal finde financieringen hos et forlag, om det overhovedet er muligt, den smalle målgruppe taget i betragtning, bliver det næppe overskudsgivende.

Der er simpelthen for få danske læsere desværre :-/

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Alle

Jeg ved næsten ikke hvordan jeg skal svare generelt, til alle i venlige mennesker, som har givet mig input, hvis det skal gøres på den helt rigtige newsgroup-måde, men nu prøver jeg sådan her:

Mange tak for de fine svar. Jeg har nu materiale nok til at gå på antikvariat, browse på internettet og købe bøger, så jeg ikke kommer til at kede mig i fremtiden. :-) Jeg vil begynde at beskæftige mig med området, så jeg lige så langsomt kan få noget bedre viden på området og jeg til sidst ser mig i stand til at forstå noget mere omkring det elektroniske univers.

Ud over de mere "faglige ting" er der specielt en enkelt lille kommentar som har optaget mig.

Det var et spørgsmål i retning af "Hvordan kan man være autodidakt, når man har gået på folkeskolens elektronikkursus?" Ja, det er jo sådan set også noget vrøvl, jeg har skrevet. :-) Jeg tror bare jeg er "udlært" for så længe siden, at jeg føler mig "autodidakt".:-)

Nå tak alle

Ole

Ole Mose (slet VKXWI) skrev:

Reply to
Ole Mose

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.