"CAT5" eller "CAT6"

Bror min skal kable opp huset sitt, og han spør, CAT5 eller CAT6. Hva er hovedforskjellene, elektrisk og mekanisk?

HM

Reply to
Harald Mossige
Loading thread data ...

Forskellen i praksis er at cat5 kan klare 100 mbps forbindelser* og CAT6 kan klare 1 gbps forbindelser over længere afstande.

Selve materialeprisen ved at kable huset op er så lille, at der ikke er nogen grund til at spare, så smæk noget CAT6 kabel op over det hele, det er mere "fremtidssikkert" og langt billiger at gøre nu end at skulle lave lortet om, efter nogle år.

*) Cat5E kan også klare 1gbps men kun ved kortere afstande
Reply to
Esben von Buchwald

r

Hej Ved at v=E6lge et CAT5 kabel, s=E5 er han jo allerede et skridt bagud..... en CAT5 kabel kan jo k=F8re 1MB og det er jo rigeligt , jeg husker ikke CAT6 hastigheden. Men skal han til at lave det fra en start kan han jo lige s=E5 godt v=E6lge CAT6 for at v=E6re med p=E5 fronten, og f=E5 =E5r er der jo CAT7 os= v. og s=E5 er det jo ikke en fordel at v=E6re g=E5et et skridt tilbage til en CAT=

5 n=E5r alt kommer til at k=F8re med mere og mere hastighed. Det der er forskel i kablerne er at der ligger en plastik midterleder i CAT6 som skiller de 4 par fra hinnanden. =20 Mvh MPC
Reply to
MPC

"MPC" skrev i meddelelsen news: snipped-for-privacy@l42g2000yqe.googlegroups.com...

Det har jeg aldrig set i hverken cat5, 5e, 6 eller 7. Forskellen er tilgengæld hvor god og hvor "mange" skærme der er. Der er svjh også forskel på parsnoningen i de forskellige kabler, men det kan helt sikkert findes meget nemt på google eller wiki.

Reply to
Brian H

"Brian H" skrev i meddelelsen news:4932c016$0$56786$ snipped-for-privacy@dtext02.news.tele.dk...

Der er sikkert også andre forskelle, det glemte jeg lige at tilføje :) Et praktisk eksempel fra mit arbejde: Der skulle trækkes ca. 8 par "netværkskabler" fra apteringen til et 'boligmodul' på et kabellægger-skib. Det eneste netværkskabel der kunne godkendes til udendørs brug var et Cat. 7, men der var dog kun brug for 5e. Forskelle er der masser af, jeg har lige tjekket på Wiki :)

Reply to
Brian H

Hej Det med hastigheden vil jeg ikke sige med sikkerhed da jeg ikke lige husker dem helt, men alle de mange kilometer CAT6 kabel jeg har trukket her har der bl.andet v=E6ret den her midterleder i plastik, faktisk et kryds, som holder de 4 par fra hinnanden, selvf=F8lgelig er der flere ting med snoning d=E6mpning og hvad de ellers finder p=E5, men der er jo ogs=E5 mange fabrikanter af kabler, s=E5 derfor kan man jo ikke sige at alle kabel typer er helt ens at se til. Men det er helt rigtig, hvis det bare er 10 stik rundt i et hus, s=E5 er der s=E5 lidt at spare p=E5 CAT5 og CAT6, at man skal slet ikke begynde at t=E6nke i CAT5 kabler. Mvh Mpc

Reply to
MPC

Det plastik kryds kan også findes i nogle CAT 5e kabler. Jeg tror ikke det er noget der nødvendigvis er afgrænset til en bestemt kategori.

Ulempen ved at trække Cat 5e, 6 osv. er de er mere ømtålelige over for hårdhændet behandling når de bliver trukket ... i hvert fald hvis du efterfølgende vil teste dem og certificere de trukne forbindelser. Jo håjere kategori jo mere sårbart.

- Lars

Reply to
Lars Kristensen

Cat6 skulle også kunne trække 10Gbit når du nu engang får den standart på plads ordenligt.

men lad da din bror trække cat6, så skulle det gerne holde de år det er nødvendigt.

/Rasmus

--
www.linuxfromscratch.dk
Einstein er død - Freud er død - og jeg har det heller ikke for godt.
Reply to
Rasmus

MPC skreiv:

Kabelkostnaden er den mindre delen. Eventuellt skifte av kontakter og oppbygging av patchefelt er nok den største kostnaden. Desuten, der ligger 16mm / 20mm rør "over alt", og eksisterende rør slal dekke både radio, TV, telefon, PLC, alarmanlegg &c.

Han har fått in bredbån, fiber. Selskapet leverer kabel-TV og internett og IP. "Boksen" inn har 4 "eternett" tilkoplinger, og derforeskrives CAT5 kabling (uten at /det/ er noe must.)

Så langt trekker jeg sluttningen: Vi velger best mulig kabel med en akseptabel diameter. CAT5 er bra nok. Bredbåmdsleverandøren har trass alt en viss tidshorisont med anleggene sine. Desuten er vi begge pensjonister ;-}

Takk for svarene.

HM

Reply to
Harald Mossige

Korte avstander = ?

Lengste kabelstrekk kan bli 25m

HM

Reply to
Harald Mossige

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.