Aflæsning af IC-kredse

Hejsa

Jeg er ikke den store elektronik-expert, men kan dog aflæse diagrammer, lodde og hvad der ellers er nødvendigt for mig. Men nu er jeg løbet ind i et problem. Jeg er ved at lave et lille experiment hvor jeg bl.a. skal bruge kredsen 4081 (AND gate). Dem har jeg flere af, men hvad betyder det der står foran og bagved 4081 på kredsen ?? Jeg har kigget på nettet, men det gjorde mig bare mere forvirret. Philips har en der hedder HEF4081B og følgende Philips kredse skulle også kunne anvendes: HEF4081BD, HEF4081BF, HEF4081BN, HEF4081BP og HEF4081BT - er det korrekt og hvad er forskellen på ex. disse kredse ?? Er det også muligt at bruge ex. HCC4081B, HCF4073BF, HCC4082BC1, HCC4082BEY, HCC4082BF eller HCF4073BC1 fra firmaet ST Microelectronics ?? Et sidste spørgsmål er, om der er nogen der har et eller flere link til sider der forklarer lidt om dette, som for mig er et stort mysterie :-)

Mvh.: M. Gitt

Reply to
Mikael Gitt Funder Markussen
Loading thread data ...

Den information finder man i de tilhørende datablade ;)

HEF/HEC4000 er Philips' (nu NXP) HighSpeed CMOS serie. HCC/HCF4000 er ST Microelectronics' svar på samme.

Se evt:

formatting link

Her kan du se hvad BF, BF, BN, BP og BT betyder. Nemlig hvilken pakning IC'en er pakket i.

Nej, de typer du lister er forskellige !? 4081, 4073 og 4082. Men hvis du spørger om eks. vis HCC4081B kan erstatte HEF4081B, så ja.

Databladene:

formatting link
formatting link

/Thomas

Reply to
Thomas Lykkeberg

Hej M.

Kig i databladene - de kan downloades herfra:

formatting link

formatting link

/Glenn

Reply to
Glenn Møller-Holst

Tak for svaret !!

Det var noget jeg fandt ved en Datasheet-side. Der stod disse har samme datasheet, men syntes selv det lød lidt underligt. Jeg vil kigge på links'ne og prøve at blive lidt klogere :-)

Mvh.: M. Gitt

Thomas Lykkeberg skrev:

Reply to
Mikael Gitt Funder Markussen

Lat meg forsøke, selv om det ikke er lett.

Fabrikasjonensteknologien av "IC-kretser" har endret seg gjennom tiden. Det som står foran 4xxx er en kode som forteller om teknologien, men dermed også noe om hastighet og strømforbruk. Ulempen er at de forskjellige fabrikker bruker forskjellig koding. For å tyde koden, må du faktisk finne fabrikkens "numbering system". Dise kretsene du nevner er stort sett fungsjons-like, og du kan velge det du har, stort sett. Dette er såkallt "CMOS"-kretser, en familie som kan opperere med en forsyningspenning fra 3V til 15V, fra 3 v - 18V når der står en "B" bakenfor. Du skal alikevel være noe oppmerksom når det er snakk om "høye" frekvenser, 5MHz (?), eller "store" strømmer, større en 4 mA :-).

Er dette til noe hjelp?

HM

Reply to
Harald Mossige

jeg vil da også lige bidrage med et indspark... for lige at komme med en 3. version af hvad "B" står for - Thomas siger at det er pakningen og Harald at det har noget med spændingsområdet for IC'en, ja så mener jeg det har noget at gøre med om IC'ens outputs er "buffered" - hvilket vil sige at de er noget mere robuste og kan holde til lidt mere mht. strømforbrug osv. Jeg vil absolut ikke anbefale typen "UB" - unbuffered til hobby-fusk... det er noget rod at arbejde med medmindre du skal interface udgangene på din AND gate direkte til indgangen på en anden IC der sidder lige ved siden af på dit print...

Er forvirringen total nu?? :-)

Hvad bogstavet efter B betyder ved jeg ikke lige på stående fod, men prøv at led efter "family specifications 4000"...

--
mvh
Rasmus
 Click to see the full signature
Reply to
Rasmus M. Jensen

fandt lige en side fra min HE4000B databog... den er godt nok fra 1992, men jeg er ret sikker på at den info du skal bruge stadig er OK... har smidt filen i dk.binaer med emne: HE4000B ... .pdf

--
mvh
Rasmus
 Click to see the full signature
Reply to
Rasmus M. Jensen

Hejsa

Jo tak, jeg er temlig forvirret men skal nu nok finde ud af det med tiden :-) Jeg har prøvet at kigge under "alle grupper" og søge på både "dk.binaer" og "binaer", men kan ikke finde denne gruppe ?!? Øh, ved du hvorfor ??

Mvh.: M. Gitt

Rasmus M. Jensen skrev:

Reply to
Mikael Gitt Funder Markussen

hmm... lyder underligt... du har TDC ikke? jeg kan da ikke tro at de har "spærret" for binære grupper... sunsite news som jeg sender fra har ikke binære grupper f.eks men det vil jeg altså tro TDC har...

er din email gyldig ellers kan du sende en mail til mig... fjern "flafflaf" fra min mail...

--
mvh
Rasmus
 Click to see the full signature
Reply to
Rasmus M. Jensen

Mikael Gitt Funder Markussen skriver:

Fordi du bruger newsserveren dtext.news.tele.dk, prøv news.tele.dk

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Oh, ok - Tak for oplysningen !!

Mvh.: M. Gitt

Klaus D. Mikkelsen skrev:

det

og

news.tele.dk

formatting link

andet:

Reply to
Mikael Gitt Funder Markussen

Mikael Gitt Funder Markussen skrev:

? =20

b betyder at der er en buffer indbykkrt de efterf=F8lgende tegn refere til hud og andre spesifike informer om temperatur husets materiale p=3Dplastik c =3Dkeramisk hus det st=E5r i=20 databogen fre leverand=F8ren mvh bamse

Reply to
bamse

"Mikael Gitt Funder Markussen" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@dtext.news.tele.dk...

Ganske kort:

4081 siger noget om indholdet, AND-gates som du selv siger. Når det er en 4081 kan du være sikker på at benforbindelsen er ens uanset fabrikat. Og du kan være sikker på at det er AND gates. Det er altså i princippet den samme kreds uanset hvad den ellers måtte hedde.

Bogstaver før og efter betyder f.eks. noget for hvem der har lavet den, hustype osv. Men den vigtigste mener jeg er hastigheden. Der findes både low og high speed variationer. Dette kan læses ud fra et af bogstaverne (står i databladet). Har du ikke specielle krav til hastighed i din opstilling, og det ikke skal bruges i ekstreme temperaturer, så kan du bruge hvad som helst, bare den hedder 4081.

mvh Kåre

Reply to
Kåre

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.