X-Ray Detektor

Ima li netko iskustva sa detekcijom x-zraka, tj. mjerenjem? Jedan od nacina je upotrebon cink sulfida (ZnS) koji svjetli kada ga pogode x-zrake. To se onda moze detektirat obicnim foto senzorom, ali je problem sto ce to svjetlit i nakon sto prodje x-zracenje. Ima li neki bolji nacin da se to izmjeri? Da li je moguce mjerit izravno sa foto senzorom. Npr. sa foto otpornikom. Hoce li mu past otpor kada je izlozen x-zrakama, ili ce ga to mozda unistit?

Hvala

--
makni 101 iz mejla
www.byte-lab.com
Reply to
Bab1ch
Loading thread data ...

na

Ono =B9to vama treba je Barium fluorid (BaF2) scintillator. koji reagira kada ga pogode gama zrake (

formatting link
) On se da nabaviti na nekim mjestima. Mo=BEete li mi re=E6i za kakav vam projekt to treba mo=BEda vam mogu pomo=E6i nekim informacijama.

Reply to
kpekar

snipped-for-privacy@gmail.com wrote in news: snipped-for-privacy@m38g2000cwc.googlegroups.com:

Projekt bi trebao rezultirat sa malim, prilicno jeftinim uredajima za detekciju i mjerenje x i gama zracenja (ne nuzno u jednom uredaju), koji bi mogli izmjerit trenutnu razinu zracenja kao i ukupnu kolicinu u recimo proslih mjesec dana. Netreba to sad bit nesto posebno tocno, ali da se ipak moze dobit neka suvisla velicina.

Zahvaljujem na svim informacijama

--
makni 101 iz mejla
www.byte-lab.com
Reply to
Bab1ch

Po=B9tovanje,

Mo=BEete li mi re=E6i od kuda ste? Sigurno se pitate za=B9to vas to pitam?

-Odgovor je: Ako va=B9 ure=F0aj treba u=E6i u mo=BEebitno nekakvu komercijalnu uporabu, mogu vam pomo=E6i informacijom gdje mo=BEete za vrlo malo novaca nabaviti kristale Barium fluorid (BaF2) scintillatora. Pa iz tog razloga da ne bacamo ovako javno "bisere pred svinje" ostavite mi svoj kontakt broj i vrlo rado =E6u vam dati naputke kako da do=F0ete barem do oglednih primjeraka Barium fluorid-a dostatnih za testiranje, =B9to je svakako u va=B9em interesu. Ako je to iz Hoby razloga preporu=E8am vam neki Jeftiniji projekt :).

Lijepi Pozdrav

Kruno

Bab1ch wrote:

iti

bi

ak

Reply to
kpekar

snipped-for-privacy@gmail.com wrote in

Kolega i ja to radimo, mi smo iz Zagreba (Spansko). Ne radimo bas to za po doma i nadamo se komercijalizaciji. Informacije o nabavci bi bile iznimno korisne. Bili bi dobro imat bar jedan komad da mozemo probat kako ce to radit, iako jos nismo odustali od ideje da se to mjeri izravno poluvodicima.

Pozdrav, Danijel

(kontakt informacije su nam na webu)

--
makni 101 iz mejla
www.byte-lab.com
Reply to
Bab1ch

Po=B9tovanje g.Babi=E6,

Nadam se da ste dobili L> snipped-for-privacy@gmail.com wrote in

Reply to
kpekar

snipped-for-privacy@gmail.com wrote in news:1150789868.880721.123970 @c74g2000cwc.googlegroups.com:

Nije me bilo u Zagrebu ovih dana, ali mail je dosao. Zahvaljujem na informaciji. BaF2 uz Sodium iodide (NaI) trebao bi doc sljedeci tjedan iz jednog drugog izvora, pa ak to zaglavi onda budem onog s linka narucio

Pozdraf, Danijel Babic

--
makni 101 iz mejla
www.byte-lab.com
Reply to
Bab1ch

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.