Ima netko iskustva sa ovim osciloskopom

formatting link

Nije da mi treba neka "pila" uglavnom za piknuti po swicherima i raznim izvorima standardnih valnih oblika.

Ime tko kakav komentar, zgodno mi je jer bi ga mogle na laptop na¹tekati i koristiti gotovo bilo gdje, a ne èini se pretjerano skup ili mo¾da grije¹im, ili mo¾da ima ne¹to zaokru¾enije, kompaktnije sa boljom "opremom".

malo me buni sampling do samo 50Mhz, ne bi li trebao biti bar 120Mhz da bi osciloskop bil 60Mhz?

Ako to ne valja, ¹to bi preporuèili?

Reply to
miha
Loading thread data ...

Na stranu sad tehnicke karakteristike koje su btw. grozne, zasto bi kupio TO kad za istu lovu mozes kupiti pravi instrument sa 10x boljim karakteristikama?? f

Reply to
filiplolicREMOVE

Npr.:

formatting link

Gotovo u cent ista cijena :-)

Reply to
Tom

"Filip Lolic@w"

Eto, upravo zato sam i pital da èujem komentare iskusnijih jer zadnjih xy godina ne rabim osciloskop èesto, tak da mi nije lako naæi "sweat spot" odnosno najbolji omjer cijene i dobivenih karakteristika. Te naravno da je dobavljivo u HR sa raèunom. Malo sam gledao po èipoteci i nisam ne¹to ostao impresioniran.

Ako ima nekakav model koji preferira¹ samo ga napi¹i i reci di ima za kupiti.

Mo¾e biti i vi¹e od 60Mhz. I tak masu projekata odgaðam zato ke sam ostal bez osciloskopa pa sam mislio tome stati na kraj da mi pare ne ishlape na gluposti.

Reply to
miha

kupio=20

zadnjih xy=20

spot"=20

da je=20

za=20

sam ostal=20

na=20

Ovisi za =B9to ga treba=B9. Pred par godina bio sam prisiljen kupiti u = Chipoteci Velleman PCS500 potpuno istih karakteristika kao i PCSU1000 = (vjerojatno su identi=E8ni) jer mi je trebao data logger za jako duge = intervale snimanja. Dodao sam stari notebook HP OMNIBOOK 900 i odradio = posao. Naprava je u biti sme=E6e (na =BEalost ne i jeftino sme=E6e) jer = je vertikalna rezolucija samo 8 bit-a, no korektno radi. Nije ba=B9 za = sevisne svrhe, ali za nu=BEdu mo=BEe poslu=BEiti.

Reply to
DZ

Nepisano je pravilo da bi sampling trebao biti 10 puta ¹irina pojasa.

Reply to
Tom

"DZ"

Pa ne treba mi nikakvo ludilo od osciloskopa najvi¹e za tehniku napajanja.

60Mhz mi je dosta jer ne mislim snimati signale koji bi bili preko 5MHz analogno i digitalno. Nisam ba¹ siguran da mi je pametno odmah istresti gomilu para za Ghzni osciloskop jer nemam namjeru zalaziti u podruèje digitalnih signala od 2Ghz pa da mi treba bar 10GHz bandwith. Mislim da za to niti nemam para. Mo¾a ako postoje modularni ureðaji koje kasnije mogu jeftinije nadograditi i pro¹iriti bandwith. I tak je samo ulazni modul drugaèiji ostalo na skopu se ne mjenja.

Ono ¹to mi je bitno da je amplitudno ravan i da su mu karakteristike kojima se dièi konstantne u podruèju kojim se dièi, a ne da su one reklamirane u nekoj radnoj toèki pa dok se igram i èupam kosu koji je klinac, da ne bi sku¾io da ociloskop igra igre sa menom. Da mu je vrijeme porasta uvijek isto a ne da varira ovisno o konstelaciji planeta :o)

To mi je daleko najbitnije, da ne bi od niza impulsa frekve daleko manje od skopovog reklamiranog badwitha dobil sinusoidu ili tak neke :o).

Ajd u¹tedite mi bejsomuèno prekapanje po silnim brandovima, jer taman kad naðem ne¹to vidim da nije dobavljivo u HR..banana..

Help!!! gdje kupiti i koje modele opæe namjene gledati da prikazane karakteristike odgovaraju istini.

Reply to
miha

"DZ"

Ovo mi nije jasno. Koliko je meni poznato vecina cijenom pristupaènih digitalaca je 8 bita vetikalno. Postoje trikovi da se to efektivno poveæa, ali sve u svemu, ne snimati velike i male signale skupa i trebalo bi biti dosta :o)

Gledam Unitrendove digitalce u chipoteci i ne pi¹e kolika i im je vertikalna reza. Dal bi se kladiti da je 8 bita :o).

Mozda da si kupim analogno djubre, HAMEGa i mirna Bosna :o)

Reply to
miha

Dana 04.09.2010. u 15:05, miha napisa:

uzmi si rigola, neces fulat ako se ne varam, tom i filip imaju svaki po jedan. uz male modifikacije (ubacivanje novog firmwarea) podize mu se bw na 100mhz

--
I am Locutus of Borg,
Your life as it has been is over,
 Click to see the full signature
Reply to
Locutus of Borg

Ne vecina nego svi cjenovno dostupni. Ali to mi ne predstavlja nikakav problem.

Naravno :)

Imao sam analogni 20MHz Instek i predstavljao mi je veliki problem kod mjerenja bilo kakvih switchera, PWM-a, impulsa. Jednostavno, nije imao dovoljan bandwidth, ekran je bio taman kod brze vremenske baze, da ne spominjem rudimentaran trigger... Da, mogao sam vidjeti osnovni valni oblik bez problema, ali ono sto me zapravo zanimalo (glitchevi, overshootovi, istitravanja...) su se vidjeli jako tesko ili nikako. Digitalni Rigol mi je otvorio oci :)) Nije da usporedjujem jeftini Instek sa Hamegom, Hameg je sigurno puno bolji ali opet ima slicna ogranicenja.

Jedno pitanje, zasto osciloskop mora biti dobavljiv u HR? Mislim, u trgovini? f

Reply to
Filip Lolic

"Filip Lolic"

Ajd lijepo. Gledam U èipoteki Unitrend 2102B

formatting link
Monokormatski 100Mhz dva kanala èini se usporedvi sa 100Mhz Rigolom, jedno kaj je bez boje koja mi ionako ni¹ta ne znaèi. Rigol osim ¹to je kolor ima slop triger i brojaè frekve ¹to UT prema specifikacijama nema, ali nema ga u HR za kupiti. Da li mi ne¹to promièe pred oèima, jesi mozda videl, problal UT?

U èipoteki UT ko¹a 4800Kn, mene bu ispal oko 4000 ako ga tutnem u tro¹ak.

Jel' to ¹ta valja ili je on preskup u èipoteki?

Pa u sluèaju lo¹e sreæe garanciju rje¹ava onaj tko ga je uvezao, a ne ja, to mi je najbitnije. Bubnul bi si to u tro¹ak na tvrtku. Ispadne cca 800Kn manje jerbo mi dr¾ava za tro¹kove ne lupa PDV kao kad ga kupim privatno. Ponekad mi zatreba i za posal kojim se bavim pa ga mogu pravdati bez problema.

Kupio si Rigola vanak, dakle uvezao si ga. Koliko si platio carinu i PDV? Rigol 100Mhz ko¹ta 590 baksa plus dostava, plus carina, plus PDV? koliko te to extra opalilo po d¾epu?

Reply to
miha

"Locutus of Borg"

Hvala na preporuci. Rado bih ga kupio, ali da se ne moram ebavati sa uvozom :o) Ako ne bude druge mozda ga bum u uvel, li ne znam kak mi onda ide sa PDVom, carinom, garancijom, dostavom.

Reply to
miha

Rigol ima active matrix TFT kolor ekran, sto znaci trenutan odaziv, vrlo kontrastan i svijetal ekran vidljiv iz vrlo sirokog kuta. UT nema nista od toga, sjeti se starih mobitela sa CB ekranom... Nemoj podcijenjivati boju, mozda mislis da ti ne treba, ali u moru podataka koje mozes dobiti na ekranu boja PUNO znaci ;)

Od karakteristika, prvo sto mi je upalo u oko je da UT ima 500MSa/s real time sampling rate sto je za 100MHz instrument premalo. Rigol ima 1GSa/s.

U Chipoteci je SVE preskupo... :))) Zbog toga tamo vise skoro nista ne kupujem.

To je OK i razumljivo. Ali ja bi (i jesam :) ) ipak riskirao s garancijom i za svoju lovu kupio puno bolji instrument nego ga mogu kupiti ovdje.

Kad sam ja kupovao, Rigol me dosao 695$ sa dostavom. Ovdje sam platio samo PDV. f

Reply to
Filip Lolic

"Filip Lolic"

U jebate, ak je tak lo¹e onda kara. toga UTa nisam nigdje vidio u ¾ivo kako to zaista i radi. Glupo mi da u toj smrdljivoj èipoteki nema niti jedan UTov skop za svrhu prezentacije.

AJd, budem jo¹ malo izmozgal.

Pa teoretski 5 puta veæi sample od ciljane ¹irine pojasa bi trebao biti dosta, al nije da od vi¹ka glava boli posebno za impulsne odzive tako da si vjerovatno u pravu. Kako sam vec napisao nije da æu fakat i snimati 100Mhz odzive pa sam tu manje pa¾ljiv. Na¹el sam i nekave Ztec i Pico osciloskope. Skupi za popizdit a idu do

4GSa/s. Ztec pak nudi i vecu vertikalnu razluèivost. 10 12 13 bitova...samo nisam uoèio cijene i iskljuèivo su za na PC.

Ja¹ta, oduvijek je tako, jbga..

hmm, ajd budem jo¹ malo promozgal.

Ajd ako nije problem daj link ducana od kojeg si dotiènoga kupio. Kad su tebi dostavili mozda dostave i meni :o)

Reply to
miha

Ma nije bas tako lose ali nije ni daleko :) Kad vidis ovaj ekran u boji onda onaj CB ne zelis vise niti pogledati. U splitskoj Chipoteci je bilo tih skopova u izlogu...

Slazem se da je za veliku vecinu stvari 100MHz overkill, ali ja se cesto iznenadim kad mjerim nekakav signal relativno niske frekvencije i onda u njemu nadjem "ringanje" u podrucju 30+ MHz. Dobro, za to je dovoljno i

0.5GSa/s ali kako kazes od viska glava ne boli ;)

Ima i Pico skopova sa vecom vertikalnom rezolucijom. Samo, cijene se vrtoglavo dizu u nebo cim izaberes nekakav malo bolji uredjaj. Plus sto rade samo preko racunala, a to nikako ne mogu prozvakati i mislim da je vrlo neprakticno.

formatting link
f

Reply to
Filip Lolic

"Filip Lolic"

Eh, zahvaljujem na pomoæi. ©to vi¹e gledam to se vi¹e hladim za ovu klasu ureðaja i sve vi¹e gledam u smjeru onih preko 2 soma EURa sa logic analyzerom malo veæom vertikalnom rezom, spektralnim analizatorom i jo¹ pokojom "korisnom sitnicom" Koliko vidim biti æe dosta mozganja i morati æu si naæi to negdje za probati. Mislim da ne bum na sljepo kupoval.

Reply to
miha

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.