Pumpa na UPS-u

Trebao bih rezervno napajanje za jednu pumpu us sustavu cirkulacije centralnog grijanja. Pumpa ima 100W, vrijeme rada bi moralo biti bar 2 sata.

Da li je netko probao to rijesiti sa nekim obicnim UPS-om ? Da li ce biti problem pravokutni izlazni napon na UPS-u ?

U opisu UPS-a APC SUA1000XLI nasao sam da daje pravi sinusni izlazni napon. Malo sumnjam u taj "sinus" jer je to Line Interactive UPS. Pretpostavljam da ima na izlazu nesto dosta slicno sinusu ali ne pravi sinusni oblik. Da li je tko gledao kakav je stvarno valni oblik izlaznog napona na takovom ili slicnom UPS-u ?

Unaprijed hvala

--
Pozdrav
Electron
 Click to see the full signature
Reply to
Electron
Loading thread data ...

Na UPS-ove se ne smije prikljucivati bilo sta motorizirano, bar koliko ja znam I 2 sata pri 100 W, pa za to ce ti trebati 5kVA UPS :) A ni taj nece 2 h izgurat..... Radje si nabavi agregat....

Reply to
Dakky

Ne bih se slozio. Ne moze se prikljuciti bilo kakav motor na bilo kakav UPS. Zato i pitam ako je netko probao ovo sto meni treba.

Mozda bolje malu termoelektranu :-)).

Salu na stranu. Ne radi se o snazi u kVA vec autonomiji baterije pri 100-200 W optereæenja. Ne bi trebalo mjesati snagu UPS-a sa autonomijom tj. kapacitetom baterija.

--
Pozdrav
Electron
 Click to see the full signature
Reply to
Electron

Ocito kvalitetna kombinacija

Ja sam takodjer planirao upotrijebiti kvalitetniji APC-ov UPS. Vec spomenuti SUA1000XLI (oko 4000 kn) ili SUA750XLI (oko 3000 kn). Provjerio sam, daju napon cistog sinusnog oblika na izlazu. U originalu su predvidjeni za spajanje dodatnih baterija i dugotrajni rad.

Zanima me koji je tocan model tvog UPS-a ? Kakav mu je izlazni napon?

--
Pozdrav
Electron
 Click to see the full signature
Reply to
Electron

Na taj UPS ce ti sigurno radit. Ali to je rasipnistvo.

Ima u chipoteci pretvarac 12 u 220 sinus,

8061405535 ADAPTER 12 V > 220 V 150 W - SINUS !!! za 600kn.

Stavi mu jos akic 12V/66AH i imat ces realnu autonomiju 5 sati sa pumpom.

Reply to
=?iso-8859-2?Q?Petar_Bjel=E8i=

Zar nije jeftinije i bolje nabaviti neku pumpu na 12V?

Reply to
megamusic

Ja sam sebi slozio APC-ov UPS, 700VA na grundfosovu pumpu za centralno (na 2 brzini cca 60w).

Na bocnu stranu sam stavio ventilator koji radi non-stop. A umjesto originalne baterije 12V/7Ah sam stavio akumulator 12V/55Ah i tako radi vec 4 godine bez prekida. Ventilator je potreban jer se akumulator vece amperaze jako jako dugo puni i potrebno je hladiti elektroniku.

Dosad mi je najduze radio 7h u komadu.

Samo da napomenem da moj UPS nije igracka vec model u klasi 2000kn a za ove plasticne "igracke" po 400kn ne garantiram sigurnost i stabilnost.

Electr> Trebao bih rezervno napajanje za jednu pumpu us sustavu cirkulacije

Reply to
66ind

Nije rasipnistvo. Pec za centralno je na drva i u istoj je visini sa radijatorima. U slucaju da nalozis punu pec i nestane ti struje a ti nisi doma... hmmm moze eksplodirati kotao, moze netko nastradati, havarija 100%, moze biti stete par tisuca kn. A sa UPS-om mozes mirno spavati...

Reply to
66ind

Nije losa ideja uzet cu obzir. Mislim da tu treba jos rijesiti i punjenje akumualtora.

--
Pozdrav
Electron
 Click to see the full signature
Reply to
Electron

Uzmi neki jeftini punjac za 150kn u metrou, i nek ga puni stalno, struja i onako padne gotovo na nulu kada je pun. Pretvarac neka radi stalno, on vuse nesto sitno u praznom hodu. Relej 220V sa preklopnim kontaktom spoji namot na mrezni napon 220v. Kad nestane 220, on nek pumpu sa mreze prebaci na pretvarac.

Ovdje nema manipulacije, a sve jefinjaci, sto ima za zrtvu da prazan akumulator ce trebat i 2 dana da se napuni, a i nece se napunit do 100%, jer probao sam te jeftinjake, napuni ga negdje do 70% za 2 dana, a kasnije je struja tako mala da do 100% bi mu trebalo jos 2 dana, a tebi ce tu struju pojest pretvarac u leru. Ali za 6 sati, praznoga, napuni skoro na 50% jer je struja u pocetku punjenja jaca, nekih 7-8A na 10A punjacu, ili 4-5A na 5A punjacu.

Ako oces brze punjenje, treba uzet jaci i skuplji punjac te rijesit prekid punjenja kad je akic pun.

Reply to
=?iso-8859-2?Q?Petar_Bjel=E8i=

Hvala na odgovoru. Isprobat cu, vjerovatno sa boljim punjacem. Nije uvjet da mora biti totalni jeftinjak.

--
Pozdrav
Electron
 Click to see the full signature
Reply to
Electron

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.