Plocice

Tko rece da radi plocice...mislim da je netko nedavno spominjao?

Reply to
mtech
Loading thread data ...

Ja ih radim. Javi se na mail radi dogovora.

snipped-for-privacy@zg.t-com.hr

Reply to
Hector

kojom metodom ?

Reply to
grizli

Uglavnom termotransfer. Imam i opremu za fotopostupak ali ovo mi je nakako draze...

Reply to
Hector

Dvostrane? Ako da, kako metaliziras vie/rupe ili to cinis "outsourcing" ?

--
StoneThrower
www.dgmicrosys.com
Reply to
StoneThrower

Po potrebi i dvostrane ali to u principu ne ispada najbolje - tesko je pogoditi tocno layere pa na jednoj strani rupe uvijek malo fulaju i nisu u centru. Metalizacija rupa u kucnoj radinosti je gotovo nemoguca - provucem licnu kroz rupu i lagano ju zalemim na vod na jednoj i drugoj strani.

Najbolje je zapravo, kada god je to moguce, napraviti jednostranu plocicu i kratkospojnike u gornjem layeru.

Reply to
Hector

Imam vise teoretskog znanja o izradi nego u praksi ali bi mozda mogao dati mali savjet. Buduci da i sam imam ponekad potrebe za izradom poneke eksperimentalne plocice. Naime preciznost dvostrane ili viseslojne stampe zavisi od tehnike izrade samih filmova. Ako se za to koriste laserski printeri preko kojih se printa slika ( bez obzira na format zapisa slike) ne moze se potici idealna preziznost. Pa radilo se to i o transfer folijama ne moze se postici 100 % linearnost cijele plocice. Isprintamo nekoliko identicnih printova velicin A4 , medjusobno ce se razlikovati. To se moze postici samo posebnim strojevima za izradu filmova gdje su ulazne datoteke u GERBER formatu. Kada bi imao filmove napravljene tom tehnikom mogao bi napraviti savrsene dvostrane plocice. Predpostvimo da je to za amaterske zahtjeve, tu ni debljina vodova nebi trebala biti manja od 60 mila , kao ni rupe manje od 100 mila. Naravno na filmovima moraju biti i otisnuti markeri , bez toga je sve uzalud. Prvo se otisne jedna strana plocice , izbuse se markirne rupe i nakon toga se otisne druga strana plocice, time se dobije savrsena dvostrana plocica, bez obzira sto nema metaliziranih rupa na sebi.

Eto toliko, ako sam pomogao u necemu.

Reply to
dewill

Gotovo ali ne i apsolutno nemoguca. (Pre)dobro mi je poznat problem metalizacije u 'homebrew' situaciji. Na Netu je svojevremeno kolao zanimljiv projekt za izradu metalizatora rupa ali ga nazalost nisam spremio za offline citanje pa molim nekog dobrog citaoca ako ima ovaj projekt, spomenutog na Makezine-u, a da je uredno spremljen/arhiviran u pdf-u neka ga stavi na binse:

formatting link

--
StoneThrower
www.dgmicrosys.com
Reply to
StoneThrower

Za sve 'homebrew' entuzijaste: U medjuvremenu sam pronasao spomenuti DIY projekt, premda mi se cini sumnjivo-nedovrsenim ili strateski dijelovi informacija nedostaju:

formatting link

--
StoneThrower
www.dgmicrosys.com
Reply to
StoneThrower

Ne znam na kojem printeru i mediju si ti printao, pa si imao nejednolike rezultate. Ja sam napravio nekoliko dvostranih plocica, doduse ne A4 formata nego manjih ali nisam imao nikakvih problema sa poklapanjem filmova. Printao sam na prastarom HP 4L printeru, na plasticnu mat foliju za graficku pripremu (koja je btw. najbolji moguci medij za laser print i foto postupak). f

Reply to
Filip Lolic

Ma da, tu nije receno apsolutno nista o samom postupku metalizacije ali je dan jedan prikaz kako bi se to u samogradnji moglo realizirati. Za one koje stvarno zanima, preporucam da malo prouce ovu stranicu:

formatting link
Tu je opisano prakticki sve, od pripreme plocice, busenja, aktivacije rupa, do konacne metalizacije, foto postupka i jetkanja. Spominju se potrebne kemikalije, nacini provjere potrebnih koncentracija, izracun struje... Sve u svemu moze se napraviti ali je (IMHO) za jednu, dvije plocice mjesecno potpuno neisplativo. Ostaje i probjem nabave potrebne kemije... f

Reply to
filiplolicREMOVE

I ja nisam nikad imao problema da se ne poklapa, jednom mi je prijatelj spomenuo da ekipa koja se bavi izradom reklamnih panoa i slièno ima neke posebne folije na koje se more printat i da bude crnooo ka mrak, znaèi di su linije pa da more¹ sat vrimena ostaviti osvjetljeno :D

Inaèe kako idem na put, a moram neki vrag dovr¹iti dogovorio sam se sa Hectorom da mi napravi PCB, pa da po¹aljem slike kad mi ju uruèi :D?

Reply to
mtech

printaj na INK JET GLOSSY FOTO papir na laseru jedno 150-180grama ne rasteze se ra razliku od folije

kad psrintas peglom prenesti

onda uzmi jestivo ulje... i dobro namazi papir da skror bude NAMOCEN uljem rukom umazuj i iutiskavaj ulje ... tako ce se dio gdje nema tonera odvojiti od bakra..

nakon ulja sve stvai u toplu vodu s deterdjentom da papir omeksa i lagano nakon toga skidaj papir ... tako ispadao odlicno ..

Reply to
grizli

Filip Lolic wrote: ...cut...

Da li ti je dovoljno napraviti jedan sloj sa tom folijom, odnosno, ispadne li dovoljno zacrnjeno? Jel se to moze kupiti u knjizarama ili je to nesto specijalno i kako se tocno zove ta folija? Ja za sada radim moje plocice sa grafoskopskim folijama i laserom, pa ih moram lijepiti u cetiri sloja sa cijanofixom. Ako se covjek malo potrudi ispada vrhunski, ali bih si rado ustedio to slaganje.

--
Mirko
Reply to
Mirko Primorac

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.