Pitanje u vezi otpora grijača sušilice rublja

Nakon guglanja i čitanja postova na raznim forumima došao sam do zaključka da sušilica (-Beko DCU 7230 - neposušeno rublje do kraja) ima problem sa grijačem? Metodom eliminacije (toplinski izmjenjivač, ventilator, filteri, pumpa, čišćenje svega...)

Sušilica se uredno zagrije, ali rublje je još neposušeno.

Grijač je 2970100100, 1600W 900W Slika:

formatting link

1) Koliki je otpor grijača 1600W i 900W (pretpostavljam da su odvojeni?)

Izmjerio sam između dvije žice (bijeli konektor na slici 59 ohma, iako ima 3 kontakta ostale kombinacije nemaju spoj, a nemaju kontakt ni na masu-uzemljenje) Ne znam kako to radi 1600+900W pa pitam.

Postoje dva termoelementa (bimetali valjda) od kojih je jedan (sa crvenim gumbićem) otvoren i radi uredno (dok se gumbić pritisne prekine spoj), dok je drugi (bez gumbića) zatvoren kada je sušilica hladna i spojen je na plave konektore (neispravan?).

Sami bimetali se ne mogu mijenjati, nego samo cijeli grijač.

Kratkospojiti ovaj drugi (zatvoreni) bimetal ne čini mi se kao najsretnija opcija zbog elektronike i sigurnosti.

Jedina druga opcija je da je riknula elektronika (senzor količine vlage).

Ako možda netko ima kakav savjet...

Reply to
remove
Loading thread data ...

pretpostavljam da to hoce reci da su dva grijaca, jedan od 900W a jedan od

1600W - ukupna snaga perilice bi onda trebala biti definirana na bar 2500W (tj. vjerojaton malo vise radi motora itd).

Slabo se isto vidi iz te slike sto je spojeno gdje :-(

P=U^2/R, dakle i R=U^2/P, ako je snaga grijaca 900W onda je za ocekivati R=230^2/900 = 58.78 Ohma sto i dobivas na jednom kako kazes.

Za 1600W bi trebalo biti oko 33 ohma.

Najbolje ti je izmjeriti odmah na kontaktima grijaca, ako znas koji su.

Ja bih prvo sve poslikao (da znam vratiti tocno), a onda istekao te bijele "L" plastikice koje su spojene na kontakte s vanjske strane boxa (da znam tocno sto mjerim).

Sa slike se slabo vidi da li su to kontakti grijaca, ili samo termostata? Izmjeri otpor. Ako su grijaci, trebas dobiti tih 59 ili 33 ohma.

Ovaj sa crvenom gumbicem bi mogao biti ili grijac sa sigurnosnim termostatom, ili samo sigurnosni termostat.

Isto mjeri otpor (nakon sto si otkvacio kablove, da ne bi dobivao rezultate tko zna cega drugoga), pa ces saznati.

Ako je termostat, trebas dobiti ili 0 ohma (termostat propusta) ili beskonacno ohma (termostat je prekinuo strujni krug zbog velikog zagrijavanja).

Ako je bio beskonacni otpor, a nakon pritiskanja je 0 ohma, onda znaci da je pregrijavanje izbacilo sigurnosni termostat i da bi sad trebao raditi. (no ako opet uskoro izbaci, moze ukazivati na kvar u susilici. npr. neispravan ili nekalibriran NTC, neispravan radni termostat ili sl.)

Kada znas koje su zice od termostata ili grijaca (ulazne i izlazne), imati ces manje muke odrediti koje su one druge.

Dakle spoj je obicno takav da elektronika negdje sa dva releja propusta 220V na jednu ili drugu ili na obje zice za grijac (ovisi da li zeli dobiti 900W ili 1600W ili 900+1600W=2500W). Svaka od tih zica bi idealno trebala ici prvo na sigurnosni termostat (kao sto taj crveni gumbic izgleda) koji bi u slucaju pregrijavanja trebao prekinuti strujni kruh. Ali je moguce da samo "jaci" grijac ide preko njega a "slabiji" da je spojen bez sigurnosnog termostata (naravno postoji i mogucnost da je neka strahota bez sigurnosnih termostata). Ili je moguce da obje zice idu direktno na grijac, a da je povratak sa oba grijaca ("common") spojen skupa i da on ide preko sigurnosnog termostata.

Sigurnosni termostat prepoznas po tome sto ima takav gumbic ili slicno za reset, i jednom kada izbaci zbog previsoke temperature nikad se nece sam upaliti bez da ti raskopas susilicu i stisnes ga fizicki.

Osim njega, negdje unutra bi trebali biti i radni termostati/bimetali, koji odrzavaju zadanu temperaturu (u starijim modelima) ili NTC temperaturni senzori koji daju feedback elektronici o temperaturi a onda elektronika pali/gasi releje kako zeli (u novijim modelima).

Ono sto je problem, je sto bez obzira na rezultate (neovisno da li je otisao grijac ili termostat) sa takvim integriranim blokom malo sto mozes napraviti osim kupiti novi.

Ne predlazem da se ides igrati heroja i raskapati taj lim da vidis sto je unutra i sto se moze zamijeniti/popraviti sa necim zamjenskim (pogotovo jer mi ne izgleda kao da je zamisljeno da se popravlja nego samo mijenja cijeli blok), jer za to treba dosta vise iskustva, a ne isplati se riskirati da ces dokrajciti perilicu a da ne spominjemo zapaliti kucu radi mozda parsto kuna ustede.

Ono sto eventualno mozes probati (da mozda potvrdis da je problem sigurno u tom bloku sa grijacima) je kompletno istekati zice jednog od grijaca, pa vidjeti da li je susilica tijekom rada uspjeva grijati (ako uspjeva, znaci da taj grijac radi, pa pusti da se ohladi i ustekaj taj a istekaj drugi grijac).

Problem te metode je sto elektronika i senzori tu lagano mogu poceti bacati greske umjesto da uopce upale ciklus grijanja, pa opet neces biti 100% siguran. A nekad prorade stvari i samo od rasklapanja/sklapanja, pogotovo kod te elektronike u dodiru sa vlagom (pocisti kontakte isto kad istekavas kablove i vracas ih).

Ne kuzim gdje si mjerio tocno, ali obzirom da ne znas kud idu kablovi bez rasklapanja, to moras prvo probati saznati kako sam gore napisao (ili iz service manuala ako ga nabavis)

Hm, kada se gumbic pritisne, to bi obicno trebalo resetirati termostat, odnosno staviti mu da su mu kontakti spojeni? Ili ga mozes i "paliti" i "gasiti" pritiskom na gumbic (to obicno ne rade sigurnosni termostati, ali nikad ne znas)?

Ako su to sto kazes samo kontakti termostata (a ne i grijaca - iz slika se ne vidi bas nesto), onda je onaj sa crvenim gumbicem sigurnosni termostat (koji treba na svojim kontaktima davati 0 ohma, tj. kratak spoj) kada je u ispravnoj (radecoj) poziciji, a onaj drugi (bez gumbica) je (mozda) radni termostat (koji bi trebao biti kratak spoj dok je masina hladna, a tek kada se zagrije prekinuti kontakt)

Unutra u kutiji sigurno ima jos nesto, posto dva termobuzira (bijeli i crni) ulaze u kutiju jos sa strane. Tamo su vjerojatno radni termostati / NTCovi i drugi senzori i sigurnosni elementi, a i (ako su ovo izvana samo termostati) i ulazi za grijace (koji bi tamo trebali ici nakon termostata - treba traceati kablove kuda idu) - ali ovako samo sa slikom zatvorene kutije tesko mozemo znati tocno sto je unutra... Ali ocigledno nije zamisljeno da se popravlja nego samo mijenja cijeli blok.

U svakom slucaju oba grijaca obicno imaju jednu stranu dijeljenu ("common" - nulu), a svaki dobiva svoju fazu zasebno od drugog releja (i ponekad preko sigurnosnog termostata).

kada kazes "cijeli grijac" mislis na kompletan taj metalni blok sa grijacima i termostatima (i tko zna cim sve jos) pretpostavljam?

Definitivno ne! Kupi novi "box" cijeli ako ustanovis da nesto u ovome ne valja.

Ali prvo istestiraj ovo gore da vidis da li ne radi, ili je samo spojeno drugacije nego sto si zamislio. Svi termostati trebaju biti u 0 ohm (AKA kratki spoj, AKA zatvoreni strujni krug) kada rade (i prebaciti se na beskonacno ohma AKA prekid voda AKA otvoreni strujni krug) kada se dovoljno zagriju i odluce iskljuciti grijac.

Pa, senzor vlage bi trebao biti jeftiniji i laksi za zamijeniti, ako mozes samo njega mijenjati (ako sumnjas da nije ispravan). Druga je stvar ako elektroniku treba rekalibrirati...

Struja je u objektu inace dobra (u smislu nemas brownoute, tj. pecnica grije normalno brzo itd)? Susilica prije nije imali tih problema? U drugoj uticnici se jednako ponasa? Drugi programi ne pomazu?

Uvijek mozes potraziti po netu da li ima "service manual" (ne "user manual", to imas vec u printanom obliku vjerujem i beskorisno je uglavnom) za tvoj (ili slican) model... Znaju imati kombinacije tipki za "self-test/diagnose" a i upute za rucnu dijagnostiku, dijagrame spajanja i drugih korisnih ideja.

Cak i ako model nije isti, dosta stvari od istog proizvodjaca zna biti vrlo slicno... recimo ovo je izgleda za Beko DCU 8230, ali ne znam koliko je to slicno tvojem:

formatting link

Reply to
Matija Nalis

e da, i kada otkvacis kablove, traceaj ih (mjeri otpor - "Beepalica") - dakle jedna sonda na jedan kraj kabla pa onda po ostalim krajevima trazis gdje zavrsava..

Ako su ova dva plava kabla na konektoru sto ide u elektroniku ona dva plava kabla koji zavrsavaju na izvodima na kutiji, onda oni mi izgledaju na spoju tanki da bi bili kontakti grijaca, i realnije je da se radi o NTC temperaturnom senzoru.

Stavi ohmmetar na 100kohm pa mu mjeri kontakte. Ako je otpor od parsto ohma do par desetak kiloohma, onda je to vjerojatno NTC senzor koji ide direktno u elektroniku i govori joj kolika je temperatura unutar bloka.

Ako je tako, isto tako traceaj druge kablove, onda mi zvuci realno da je onaj trozilni konektor direktno pogon grijaca - jedna zica je tada vjerojatno common ("povrat"/"nula") koju dijele oba grijaca, a druge dvije su napajanje svako za jedan grijac.

Ali definitivno traceaj sve kablove koje mozes, da vidis kuda idu, pa nacrtaj na papir - puno jasnije bi trebalo biti, pogotovo kada ti izmjeri ohmmetrom otkrije sto su koji elementi.

Reply to
Matija Nalis

Hvala na iscrpnom odgovoru.

Nakon testiranja 900W grijač (59 ohma) je ispravan, dok ovaj drugi 1600W nije.

Naručio novi grijač.

Hvala.

10.4.2021. u 2:23, Matija Nalis piše:
Reply to
remove

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.