lm7805

Sklop se napaja iz LM7805. Kada ga spojim na 24 ili vise volti dosta se grije. Ako mu srusim napon otporom i zenericom, pretpostavljam da se nece grijati. Ali mogu li to napraviti buduci da ga koji put spajam i na nize napone, npr. 9V? Hoce li mu smetati sto ima otpor u seriji? Ima li bolji nacin da izbjegnem grijanje?

Reply to
Hani
Loading thread data ...

Napravi neki jednostavniji SMPS, npr. sa MC34063 chipom

--
________
Pozdrav,
 Click to see the full signature
Reply to
Walter Gottwein

Sa ovim rjesenjima tipa otpor ili otpor i zenerica samo grijanje prebacujes sa 7805 na drugo mjesto. Ako hoces napajanje sa 9V ili 24V onda stavi ili dva prikljucka, onaj za 9V da ide direktno na regulator a za 24V preko otpora (i zenerice). Ili stavi prekidac kojim se otpor po potrebi moze prespojiti (a zenerica odspojiti ako je stavis)

Boris

Reply to
Boris Vuletic

Vidio sam negdje na netu da sad ima 78XX regulatora koji su PWM, idealno i najjednostavnije njegovog problema (ako nabavljivost i cijena nisu u pitanju)

Boris

Reply to
Boris Vuletic

To pokusavam naci, idealno bi bilo zamjeniti dio na postojecim sklopovima. A treba mi i kvalitetno rjesenje za slijedece sklopove, nadao sam se uz sto manje izmjena...

Reply to
Hani

ja takve slucajeve redovito rjesavam s LM2675 sve u smd-u

Reply to
Davor

Vrlo korisna informacija. Daj link ako imas, da ne kopam.

--
e.
Reply to
coin

Sam sebi replayam. :)

Nasao sam :

formatting link
Jako lijepo.

No Farnell kaze 16 GBP :(

--
e.
Reply to
coin

Za cijene pogledaj cjenik od Altproa, tamo je dodana i njihova provizija.

Mislim da su bili negdje oko 200 kuna, ali èuj, tako ne¹to neæe¹ stavljati u djeèje igraèke i slièno. :D

Druga opcija je izrada switchera. Kada sam pogledao koliko vremena treba za izradu ¹tampe (shema -> PCB ->

izrada ploèice -> sastavljanje -> testiranje), cijenu izrade same ploèice, cijenu mog rada, a trebalo je samo par komada, nije bilo ni puno vremena za izradu, kupio sam ih.

Reply to
Mario Malenica

Proguglaj L4970! Pozdrav, Pikec!

Reply to
ipikec

"Mario Malenica" je napisao u poruci interesnoj grupi:5ed0a1v5aev$.1x1v6lrnrh1nh$. snipped-for-privacy@40tude.net...

za

Kljucni dio tvog izlaganja : 'a trebalo je samo par komada'. Napraviti 'toga' vise od 'samo par komada' mogao bi biti zanimljiv posao ;)

Reply to
coin

Ne isplati mi se raditi ¹tampu za switcher za 3 ili 4 komada. Kada budem radio na vi¹e komada, onda æu si i slo¾iti. PT78 je dobar, koristim ga tamo gdje ureðaj radi u 0-24 re¾imu.

Reply to
Mario Malenica

S ovim "Napraviti 'toga' vise od 'samo par komada' mogao bi biti zanimljiv posao ;)" sam mislio na sebe. Upravo crtam ploce.

--
e.
Reply to
coin

Pogledaj

formatting link
i
formatting link
Kada budem pravio, obavezno æe iæi u SMD-u i poku¹ati nabaviti zavojnice od Coilcrafta ili AVX-a, imaju poprilièno velik izbor.

Reply to
Mario Malenica

Samo SMD i radim veæ 5-6 godina. Zavojnice uzimam Wurth i (neces vjerovati) Iskra. Zavojnica i LM2761-5 imam cca 1000 na lageru, imam u proizvodnji uredjaj na kojem ga koristim. Na staroj verziji istog uredjaja imam 78M05. Nije mi do sada pala na pamet ideja (zamisli smajli koji se lupa u glavu) da napravim zamjenu za njega - napajanje mora biti od 10 do 26V, plocica za tu verziju imam brdo i stoje mi upravo zato sto je gore predvidjen 78M05 koji se dosta grije.Tako imam losu situaciju - plocice stoje u skladistu placene, a neprodane vec jedno dvije godine.

--
e.
Reply to
coin

Problem sa 78XX je ¹to ona prekostrujna za¹tita odraðuje i kada ne bi trebala (zatvoreno kuæi¹te, postavljen bez hladnjaka itd...). Zadnji put kada sam ga stavio u zatvoreno plastièno kuæi¹te, onaj u TO-220 (ilikakoseveæzove) kuæi¹tu, znaèi 1A max. struja, povremeno je blokirao, iako je struja bila negdje oko 300-350 mA. A najveæi problem u svemu je ¹to iz domaæih trgovina (maloprodaja) gotovo uvijek dobije¹ razlièite (ST, Motorola, ili uglavnom noname), pa se misli treba li ti jo¹ i hladnjak uz to.

Reply to
Mario Malenica

i ja koristim tu aplikaciju obicni mali smd drekec s 8 nozica,dobrom zavojnicom cuda radi i nist se ne grije cak smo ih stavili vise u paralelu na balkanski nacin

Reply to
Srele

Sto je kod toga tvoga 78XX bilo XX, a sto ulazni napon?

Reply to
coin

Najèe¹æe petica i dvanaestica. Petica spojena na 9V, oko 300mA, 7812 spojen na 24V, ali struja je neka sitna, oko 50-60mA. Kada se pored toga ubaci koji keramièki otpornik (spojen na poseban izvor napajanja) i zatvori se u podeblje plastièno kuæi¹te (i onda ka¾e¹ liku da to ne stavlja blizu izvora topline, a zavr¹i iza hladnjaka u skladi¹tu), onda samo èeka¹ da popizdi. Vatrogasna mjera bila je silikonska pasta i oni mali hladnjaci ¹to se nataknu na TO-220 kuæi¹te, kasnije kad sam imao vremena, mali aluminijski blok (long liv furda!). Kad kupuje¹ u maloprodaji, nikada ne zna¹ ¹to æe¹ dobiti u onoj ¹aci dijelova. Ma, rekoh, na nekima radi OK (uglavnom su mi ST radili OK), a na nekima ta prekostrujna za¹tita reagira èim se malo zagrije.

Reply to
Mario Malenica

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.