Dva glupa pitanja (firewire i cmos)

prvo: za¹to ureðaje koji koriste firewire protokol nije pametno ¹tekati 'na ¾ivo' i za¹to tak èesto stradavaju firewire portovi samih ureðaja, a USB recimo rijeðe ??

drugo: za¹to se neiskori¹teni ulazi na cmos i ttl èipovima stvavljaju na masu ili plus napajanja,a za¹to se jednostavno ne ostavljaju prazni tj. u 'zraku' ??

Nadam se da nisam naporan :-O Hvala na odgovorima!

Reply to
Arf
Loading thread data ...

Velika ulazna impedancija, pogotovo kod CMOS-a. Smetnje okolnih ureðaja/sklopova mogu inducirati dovoljno veliki napon ¹to bi sklop protumaèio kao krivi logièki signal....

Reply to
vaso

nedozvoljeno stanje kod nekih vrata uzrokuje veliku potrosnju struje

Reply to
srele

Tako je, logièki sklopovi u tzv. 'linearnom' re¾imu ( izmeðu 0 i 1) vuku 'velike' struje....

Reply to
vaso

©to se tièe firewirea i usba, koiko ja znam na usb 2.0 je ugraðena za¹tita od iskljuèivanja bez da ide¹ na opciju "safely remove device" ili kako god se veæ zove, a ukljuèivanje je i predviðeno da se vr¹i u bilo kojem trenutku. Za FW takva za¹tita valjda ne postoji. Neke podrobnije detalje ne znam...
Reply to
andrej

Hmmm.....Iskuljuèivanje USB-a bez 'Safely Remove...' mo¾e biti pogubno za dio podataka na sticku/disku...

Reply to
vaso

Ne tvrdim da ne mo¾e, ali ja veæ godinama samo èupam stickove iz kompa i dosad je sve bilo OK.

Reply to
andrej

dio podataka na sticku/disku...

Da, ali to nema nikakve veze sa elektricnim karakteristikama ili USB specificikacijom koja to omogucava (pa niti spomenutim elektronickim kvarom)... nego da ako ti kompjuter jos drzi u disk cachu podatke a ti ga izvuces prije nego je ovaj to zapisao, da onda ocito ti podaci nece biti zapisan na taj stick...

windoze (barem novije, ne bavim se njima od Win95 :) to rjesavaju tako da onda na tim uredjajima po defaultu iskljuce write cache (sto ih naravno cini beskonacno sporijim, pogotovo ako zapisujes vise malih fileova... to mozes ukljuciti nazad, ali onda moras ekstra paziti na safely remove, jer mozes ostetiti cijelu filesystem strukturu, a ne samo fajl koji si mijenjao...)

Ukratko, ukoliko ti podaci nisu bitni nego samo da hardver prezivi, nema razlike radio ti safely remove (ili eject(1) na GNU/Linux sistemima) ili ne.

--
Opinions above are GNU-copylefted.
Reply to
Matija Nalis

Ehh... Dana?nje kante su hardverski i 500-puta br?e od onih iz doba W95, ali zahvaljuju?i deBillovim napuhanim Windozama, komp ne radi br?e!..LOL

Reply to
vaso

Zbog konstrukcije prikljucka. FW prikljucak fizicki ne osigurava da se spoj GND-a ostvari prije ostalih spojeva (na USB-u su kontakti mase/+5V duzi od ostalih pa se tako spajaju prvi) pa tako dolazi do zatvaranja kruga preko data linija i pregaranja interfaceIC-a pogotovo sto FW prenosi cca 24V/1.5A preko porta.

Zbog visoke impedancije napon na njima bio bi nedefiniran i mogao bi chip natjerat u cudne rezime rada (prevelika potrosnja ili neispravan rad) ili cak izazvati unistenje IC-a.

Reply to
megamusic

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.