Dvije zarulje, dva kata, dva prekidaca

Pozdrav,

Imam stan na dva kata koja povezuje unutarnje stubiste. Da bi stubiste bilo osvjetljeno, postoje dvije zarulje, jedna na pocetku stepenica (donji kat) i jedna na kraju stepenica (gornji kat). Takoder postoje dva prekidaca, po jedan na svakom katu.

Prekidaci su lose napravljeni, tako da zarulje svijetle samo ako su oba prekidaca u polozaju "upaljeno".

To je problem jer ako silazim sa stepenica u mraku i zelim upaliti svijetlo, mogu to samo ako je i prekidac na katu ispod u polozaju "upaljeno". Isto tako kad se penjem, mogu upaliti svijetlo samo ako prekidac na vrhu nije u polozaju "ugaseno".

Kako da rijesim ovaj problem?

Ono sto meni treba je mogucnost da sa svakim prekidacem kontroliram (obje) zarulje neovisno o tome u kojem je polozaju drugi prekidac.

Nije mi problem provesti jos koju zicu ili kupiti drukciji prekidac, samo mi predlozite rjesenje. Vjerojatno postoji neko standardno, nisam prvi koji ima dva kata i stubiste u mraku :)

Reply to
Priv Remeni
Loading thread data ...

Nisi :) Ako me sjecaje ne vara, potrebno je provuci trecu zicu i kupiti dva izmjenicna prekidaca - i gasis/palis svjeto s kojeg god zelis, bez obzira na stanje drugog.

--
http://www.funnyplace.org
Reply to
Kenny

a da nisu samo zamijenjena mjesta dvije zice.... ak su po 4 zice kod svakog prekidaca onda je to to....

Reply to
Zloco

bas trebamo neki periodic ;) dakle:

1)Trebas dva preklopna prekidaca 2) vanjske kontakte jednog prekidaca pospoji sa vanjskim kontaktima drugog prekidaca (svejedno koji sa kojim kontaktom) 3) Na srednji kontakt jednog prekidaca dovedi fazu 4) sa srednjeg kontakta drugog prekidaca vodis zicu na srednje kontakte oba grla zarulje. 5) na vanjske kontakte grla zarulja dovedes nulu 6) to je to ;)
Reply to
oldtimer

neki periodic ;)

Dva izmjenicna prekidaca...

Reply to
Hector

u ovom slucaju sa samo dva prekidaèa, ne trebaju 4 ¾ice, dovoljno je 3, jer su i prekidaèi sa tri kontakta

a ako se ¾eli imati vi¹e od dva prekidaca, onda su krajnji prekidaci izmjenièni sa tri kontakta, a svi ostali izmeðu su "kri¾ni" sa 4 kontakta.

a ono da ne radi zbog zamjene ¾ica je vrlo lako moguce

Reply to
Gyz

Mo¾e neki link na sliku, nisam na ti sa imenima prekidaca?

Reply to
Priv Remeni

ma to ti je prekidaè ko prekidaè razlika je iza, obièni ima dva kontakta za spojit ¾ice, dok ovaj izmjenièni ima tri kontakta za spojit ¾ice

prvo se ti nalukni kakav sad ima¹ prekidaè, i koliko ¾ica ima¹ dovedeno do prekidaèa

ako veæ sad ima¹ tri ¾ice na svakom, onda je moguæe da ne radi, zbog toga kaj nisu ispravno spojene na prekidaè

strujiæi znaju bit aljkavi... ;->>>

te¹ko je ovak nekaj predlagat, kad se ne vidi nit se zna kolko ¾ica ima i kam vode... mora¹ ot¹arafit prekidaè i pogledat kakav je... kolko ¾ica...

Reply to
Gyz

Reply to
Sinisa Platz

Hvala svima koji su se javili. Ba¹ ovo je bilo. Setup je cijeli bio OK, ali nije bio dobro spojen.

Pozdrav i hvala jo¹ jednom.

Reply to
Priv Remeni

eee, da tako je....

a kod mene je bio takav slucaj, jednostavno zamijenio mjesta, nek pokusa na jednom prekidacu, ne m oze fulat, m oze samo dvaput mijenjat od 3 mogucnosti :-) i naravno, paziti, struja se ne da pipati :-)

Reply to
Zloco

eto, vise ljudi vise zna, samo da nije; puno baba, kilava djeca... :-))

Reply to
Zloco

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.