Centralna brava na Renault Laguni I

Pozdrav grupi!

Molim za pomoc oko centralne brave na Renault Laguni I (1995). Kljuc odasilje infracrveni signal. Nakon 10-tak godina uporabe i jednog od sasvim normalnih svakodnevnih otkljucavanja, kljuc vise nije mogao zakljucati auto. Rezervni je uskocio u igru i spasio stvar za sada. U servisu je pokvareni kljuc pregledan i ustanovljeno je da on odasilje signal, ali ga prijemnik u autu ne prepoznaje. Pokusalo se izvesti neku sinkronizaciju kljuceva s prijemnikom, ali bez uspjeha. Za sada sam ostao na rezervnom kljucu i iz servisa nude jedino opciju izmjene prijemnika sto nije jeftino, a i traje duze vrijeme zbog nabave dijelova. Samo zakljucavanje centralne brave bih pregrmio, ali je problem sto prijemnik aktivira i blokadu motora. Zna li netko kako to urediti i ima li nacina za popravak izvan servisa? Moze li se bypass-irati prijemnik u slucaju otkaza rezervnog kljuca, tako da mehanicki otkljucavam auto uz rizik da je blokada motora deativirana? Ili da nabavim drugi prijemnik iz karamboliranog auta?

Hvala unaprijed na pomoci!

Pozdrav!

Reply to
Tomica
Loading thread data ...

Ako neradi prijemnik u auto kako otkljuèava rezervni kljuè ?

Pokusalo se izvesti neku sinkronizaciju kljuceva s

Reply to
p2

koliko znam blokada motora se ne izvodi daljinskim zakljucavanje nego u kljucu imas identifikacijski ic, a na bravi citac. Mozda ti imas neki drugaciji sistem, ali jedino ako je naknadno ugradjen. Probaj otkljucati manualno i upaliti auto.

Reply to
CyberBear

Dana Wed, 21 Jun 2006 09:52:29 +0200, Tomica napisao/la si:

ugradis si neko daljinsko zakljucavanje, npr. meta

Moze li se

blokada motora se izvodi sa kljucem, tj. gasi se kad stavis kljuc u bravu. to nema nikakve veze s daljnskim otkljucavanjem, to je odvojeni sklop. ja sam to imao u citroenu zx, taj kljuc sa ic-om, ali samo imao i alarm kojim sam otkljucavao auto

Reply to
Spuzva

formatting link
Neki dan su o tome na groupi... A konkretno ovo
formatting link
a IR imam ja na XM-u i to je banana ide mi na jetra jer mora biti opticka vidljivost za otkljucavanje ali ajde dobro upotrebljivo je... Uglavnom da mi crkne (16 godina, jos radi) odmah bi ga zamjenio nekim RF setom jos ako ima rolling code super! Takvi su jeftiniji od originalnog i po pet puta! a pouzdaniji i bolji...

Z
Reply to
zega

Valjda nisam dovoljno razumljivo napisao. Prijemnik je OK! Krepao je jedan od kljuceva. Rezervni (preostali kljuc) funkcionira i auto koristim kao i prije, ali sto ako krepa i preostali kljuc? Fora je u tome sto onaj pokvareni kljuc emitira neki signal koji se ocito "pobrkao" i prijemnik ga ne razumije. S obzirom da rezervni kljuc radi, zakljuceno je (u servisu) da je prijemnik OK.

Reply to
Tomica

Ovdje nije to tako rijeseno. Npr., ako otkljucam auto i pustim ga otkljucanog vise od 5 minuta, a ne pokrenem motor, sustav koji se brine o otkljucavanju auta blokira motor i stavljanjem kljuca u bravu ne mogu pokrenuti motor. Jedini nacin da to napravim je da izvucem kljuc, pritiskom gumba na kljucu zakljucam auto i ponovno ga otkljucam (to sve napravim dok jos sjedim za volanom - ne moram izlaziti van :-))) i tek tada mogu pokrenuti motor. To mi se redovito dogodi kada perem ili cistim auto i to je normalno prema uputama u knjizici vozila. Ocito je u prijemniku integriran i neki sistem koji blokira motor ako se motor ne pokrene unutar nekog vremena nakon otkljucavanja auta. To je izvedeno vjerojatno i zato da ako vlasnik zaboravi zakljucati auto, ne moze doci neki "mulac" i spajanjem zica odvesti vozilo.

Inace u auto nije nista naknadno ugraðeno, a ovo manuelno otkljucavanje cu pokusati, ali vec slutim rezultat nakon sto sam ovo gore napisao. Thanks anyway!

Reply to
Tomica

Zamaraj se tek kad crkne i rezervni kljuc... Inace ako je IR mozes posnifati code pa se kasnije isti moze replicirati cak i sa jeftinim daljincem)... A mozda se moze skuziti kaj ne valja sa prvim kljucem, inace detektirati da li nesto salje mozes i sa bilo kakvom kamerom na displayu ces vidjeti da ti IR-LED treperi onda znas da "nesto" emitira ali pitanje je sto... To bi trebalo snimiti da znas u cemu je greska... U mom daljincu se odredjeni pinovi na chipu postavljaju Hi ili Lo kao kod onih DIP switcheva kod starih bezzicnih telefona, i sukladno tome se emitira code, ako ti je samo jedan pin odspojen usljed hladnog lema ima krivi code i kljuc ti ne radi a "kao" radi... Bottom line: to se da srediti... Z

Reply to
zega

Mislim da govoris o necemu sto je najblize onome sto i ja imam, no s obzirom da nemam iskustva s elektronikom, mozes li me uputiti gdje bih mogao potraziti takav RF set, ? Zivim u Rijeci, ali mi nabava iz Zagreba ne predstavlja problem.

Reply to
Tomica

Super, ohrabravajuce zboris! To s kamerom sam upravo i napravio i LED treperi, no ocito krivo treperi. Eh sada, kako to snimiti? Dok cekam odgovor, otvorit cu kljuc. Mozda se neki lem odvojio..... Hvala na brzim odgovorima!

Reply to
Tomica

Trebao bi snimiti code uz pomoc digital storage osciloskopa mozes preko IR prijemnika ili direktno napon na IR LED-u tvog kljuca ili neki drugi sklop koji moze zapamtit promjene reda par desetaka KHz... ako kupis learning remote control (cca 100kn) mozes ga i nauciti to pa auto mozes otvoriti sa takvim daljincem ali to je nezgrapno rijesenje 8-) MOj je postavljao nogice tako sto su sa nekim strojem busili rupe na plocici i time sjekli vodove ovisno da li on ide na masu ili high...

Z
Reply to
zega

Neki dan na binariesima

formatting link

350kn? Z
Reply to
zega

Koji Ic ti je u predajniku.Mozda TEA5500?Imam ja nekih original prijemnika Renault.Da li ima kvadratnu plastiku (onu crnu gdje su senzori ) ili poluokruglu.Imam i pdf za taj IC pa mozes usporediti kod na prijemniku i predajniku ili podesiti novi predajnik.

Reply to
G.D.

Pozdrav Tomica ! Ja posjedujem Reno megana iz 97 god. i na njemu origigi kljuè s takvim daljincem . Kupio sam i alarm kao dodatnu opremu te istim kljuèem okljuèavam motor i alarm ( prati sva vrata i prostor ultrazvuènim pokrivanjem) i naravno vrata .Ako mehanièki otkljuèam vrata i otvorim ih alarm æe se aktivirati . Deaktiviram ga samo IR kodom iz daljinskog na kuèi¹tu kljuèa , mogu ga inaèe i ugasiti na bravi u pretincu za rukavice ali samo alarm , ne i blokadu motora. Bez IR koda iz kljuèa mo¾e¹ odblokirati motor uno¹enjem koda na prekidaèu za otkljuèavanje i zakljuèavanje auta ( kod mene na srednjoj konzoli desno od radia) . Taj postupak se radi tako da se ukljuèi kontakt i onda prati¹ na instrument ploèi onu crvenu ledicu ( koja polako blinka ) koliko je puta blinknula i ako je prvi broj koda recimo 6 , nakon 6 blinkanja stisne¹ prekidaè za zatvaranje vrata i tako si unio prvi broj , isto i za sljedeæe .Bed u svemu je ¹to nemam taj kod . Ako nabavim ne¹to poslat æu ti na mail a ako si ti br¾i po¹alji meni . Inaèe sada¹nju situaciju probaj rije¹iti s Casio digitalnim satom , cijene oko 400 kn , koji mo¾e slu¾iti kao daljinac za TV i slièno a mo¾e upamtiti i IR kod ispravnog kljuèa .Neki mobiteli mogu uz pomoæ dodatnog softvera raditi isto ili Palmovi .

Pozdrav Mladenc

Reply to
Mladenc

Otvorih kljuc i ako sam dobro uocio unutra su dva IC-a. Jedan veci i jedan manji. Na vecem pise: 9533 SCAP, a na manjem: 33164 XCNL5.

Inace, u autu je prijemnik poluokrugao.

Reply to
Tomica

Pozdrav MladenC! Ja imam vjerojatno slicni sustav kao i ti samo bez ultrazvucnih senzora i zvucnog alarma. Sto se tice unosenja koda za blokadu motora, kod mene nema crvene ledice i nista ne blinka kada ukljucim kontakt. U knjizi od Haynesa za Lagunu pise da se u slucaju potrebe imobilizator motora moze deaktivirati u ovlastenom servisu preko testera, sto mi preostaje kao jedna od opcija (ako to ekipa u servisu zna izvest). Druga opcija bi bila kupovina polovnog prijemnika. Naravno, tu je i treæa opcija (ne bas idealna :-)))), a to je nabava novog prijemnika i kljuceva preko ovlastenog servisa.

Reply to
Tomica

E, ajd plizzz ako znas nesto vise o tome za mobitel, pa mi reci, cuo sam za to prije nekoliko godina, ali nisam nista nasao na google-u. Inace imam Siemens C66.

Hvala

Reply to
matija5513

Bila je aplikacija u symbianu za neku nokiu , ne znam toèno koji model , a i nije bitno , bitno je da ima IR port i instaliranu aplikaciju . Imam brdo nekakvih programèeka u symbianu pa æu potra¾iti ako naðe æu postati .

Pozdrav Mladenc

Reply to
Mladenc

E hvala ti puno, ajd ako mozes, i ako ti se da, pa probaj potraziti.

Moze za bilo koji od ovih mobitela: Sony Ericson T630 Nokia 6020 Siemens C66 Svi od ovih imaju IR, ali nemam taj software.

Hvala ti unaprijed, ti si covjek!

Ako nadjes, reci.

Reply to
matija5513

"> Moze za bilo koji od ovih mobitela:

Gle , sranje ne mogu naæi programèiæ . Imam dva CD-a s prgramèiæima za mobaæe na symbianu . Pazi Symbian MORA biti na mobaæu . Symbian je operativni sustav kao WIN 2000 ili WIN XP samo smanjen i prilagoðen za mob . Inaèe svi ovi mobovi koje si nabrojio NEMAJU symbian . Programèek inaèe instalira¹ u mob sa symbianom kao i neki drugi na raèunalo. Rabim Nokie i Nokia N 70 ima symbian ali nema IR . 7650 mislim ima i jedno i drugo i jo¹ neki malobrojni modeli . Na mobu imam instaliran i antivirusni program kao i na kompu , jer skidam mail ili neke bedastoèe .

Budem valjda na¹ao . Pozdrav Mladenc

Reply to
Mladenc

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.