CB proboj

Sto moze izazvati proboj baza-kolektor primarnih tranzistora u smps-u (nestandardni atx)? Proboj se dogodio na oba tranzistora, a sto je jos cudnije oba tranzistora podnose puni C-E napon. Komponente na sekundaru i u blizini tranzistora su ispravne.

Reply to
megamusic
Loading thread data ...

"megamusic"

U naslovu ti je CB a u tekstu CE, no ako je CB onda oèigledno na bazi ima¹ èudne pojave suprotne polarizacije od oèekivane. A mo¾da su i tranzistori upitne kvalitete. Probaj staviti diodu u seriju sa bazom tranzistora pa vidi. To bi trebalo sprijeciti bilo kakvu reverznu polarizaciju ili preveliku struju CB odnosno forsirati proboj CE ako ne¹to ne ¹tima.

Reply to
miha

tranzistora

odnosno

Proboj je baza-kolektor i probila su oba tranzistora. Na bazi se nalazi dioda i 2 otpornika pa mislim da reverzna polarizacija nije problem.

Cudna stvar je sto takav probijeni tranzistor i dalje izmedju emitera i kolektora podnosi 170V tj smps nije u kratkom spoju.

Reply to
megamusic

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.