Baratanje s ferikloridom?

Planiram napraviti par plocica s postupkom opisanim na

formatting link

pa me zanima koliko treba napraviti otopine feriklorida za dvostranu plocicu oko 4x5 cm i koje koncentracije (na Chipotekinim stranicama pise da je za litru otopine 250 g minimalno a 1 kg optimalno) i kakva je situacija s ponovnim koristenjem/cuvanjem otopine - da li je za slijedecu plocicu bolje napraviti frisku otopinu ili je svejedno da li se odmah rastopi sve pa se cuva?

Ako se cuva, da li plocice potapati u cijeli volumen otopine ili svaki put odlijati odredjenu kolicinu (ako je ovo drugo da li ju nakon upotrebe pomijesati s nekoristenim volumenom ili bolje ne)?

--
Chupo
Reply to
Chupo
Loading thread data ...

A zasto ne solna kiselina i hidrogen? Ja sam uvijek s tim radio, grize ko ludo

Reply to
mrgood

ponekad i pre ludo pa pozdere i ono sto ne treba

FeCl3 je bolji ali kompliciraniji Ja sam ga nabavljao vec razredjenog u Hospitaliji pa kad je Hospitalija propala teta mi je nabavljala sa faksa.

Inace formula na flasi je bila FeCl3 + 6H2O znaci koliko metnes FeCl3 dodas jos 6 puta toliko vode. Bilo bi naj bolje kad bi nasao cim cistiju vodu zbog minerala, destiliranu, kisnicu ili demineralizirnu. To mi je govorila jos profesorica kemije u srednjoj i stvarno se pokazalo kao bolje.

FeCl3 ti je naj bolji kad je zagrijan na oko 40-45 C ako ga grijes jos, jos ce prije zderati ali ga je onda teze kontrolirati jer ne jede linearno

Moze se cuvati, ja sam sa cca 2 dcl uspjevao srediti do 5-6 plocica On prvo pozeleni i na kraju postane smedji pa tamno smedi i onda postane prezasicen i onda je za baciti

FeCl3 nije kiselina vec luzina ili sol pa ne grize kozu pa se moze kratko uci i prstima u zdjelu, lako se pere sa ruku ali sa odjece vise nejde sa nicim.

Reply to
Kreso

Ovo sam naucio na tezi nacin :)

Reply to
Ivan Matacic

Dana 07.01.2010. 00:45, Ivan Matacic lupi chelom po tipkovnici i nastade ovaj tekst:

nisi jedini :)

--
I am Locutus of Borg,
Your life as it has been is over,
 Click to see the full signature
Reply to
Locutus of Borg

:-)) Da nije mozda pisalo X 6H2O ? To znaci da taj feriklorid u boci dolazi u formi hexahidrata tj. da je u kristalnoj strukturi na jednu molekulu FeCl3 vezano 6 molekula vode, nema nikakve veze sa omjerima za razrjedjivanje

Boris

Reply to
Boris Vuletic

A dobro boji i tinta za inkjet pisace.....lol

Reply to
vaso

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.