aku busilica - prerada na struju

imam aku busilicu, neku jeftinjavu, kojoj baterije nemogu izdrzat ni 5min rada pa mi je palo na pamet da ju preradim na struju.

sada mi trebaju savjeti od vas iskusnih da mi pomogonete kako da to napravim. sto mi sve treba od dijelova, itd. ?

Reply to
cuks
Loading thread data ...

na 220VAC ? sumljan da ce ni kakav manji svitcher (220vac - napon busilice VDC i dosta amperaze) stat u prostor za baterije Ako je 12VDC busilica preporuka duzi dvozilni kabel, krokodilke od kakovoga staroga punjaca akumulatora ili slicne vece i koristis ju na autu, barki i svagdi kadi imas 12v istosmjernog napona. (pristup do akumulatora) ovu drugu opciju iman ja i zadovoljan san s obzirom da kad sam trazil baterije bile su duplo skuplje od ove moje jeftinjave.

Reply to
Realdo

nebitno je dal ce mi stat u prostor za baterije. cak i nemora. bitno je samo da radi ;)

to kuzim, al radije bi na 220 da mogu spojit

Reply to
cuks

i nije 12v. ako se nevaram mislim da je 14,4V. moram jos pogledat kad dodjem doma

Reply to
cuks

Kako ti je veæ reèeno: ako ti se ideja sa akumulatorom ne sviða - zaboravi. Aku bu?ilice pod teretom povuku i preko 30A a isporuka istih nije ba? trivijalna.

//Marin

Reply to
Marin

Isti problem mislim i ja rije¹iti. Moja radi na 18V. Planiram uzeti trafiæ

220V/15V od onih varilica za plastiène vreæice i sna¾niji Greatz, ili premotati sekundar na 2x15V i samo dvije sna¾nije diode. Na adapter bih stavio ¾enski auto-konektor i u¹tekavao bu¹ilicu, a prema potrebi, za manje snage bi to radilo i u automobilu....
Reply to
vaso

Nije problem ako ne misli bu¹iti beton s tim....Za veæinu amaterskih primjena je dosta i 10A?

Reply to
vaso

ma kakav beton :) najvise sluzi za sarafiti po kompu i za sklapanje namjestaja :)

Reply to
cuks

Buduæi da takva bu¹ilica pri veæim optereæenjima mo¾e kratkotrajno povuæi dosta veliku struju, direktno napajanje neæe biti ba¹ niti malo, niti jeftino. Ako doma ima¹ neki trafo 230/12 V snage 50VA, mo¾e¹ s njime probati dal stvar funkcionira i to tako da stavi¹ jaèi greatzov spoj (npr. 25A) i jedan ili dva kondenzatora od 10 000 uF / 25 V. Jo¹ bi bolje bilo da je sna¾niji trafo, recimo 200VA. Takvo napajanje moæi æe napajati bu¹ilicu pri manjim optereæenjima, no treba vidjeti kako æe se pona¹ati napajanje kad se bu¹ilica optereti (npr. uvrtanje vijaka).

Neki su ovdje pisali kako su originalan baterijski èlanak zamijenili sa

10-12 NiCd èlancima do 1,2V spojenih u seriju.

Javi nam ¹to si uspio napraviti.

Reply to
-Rio-

Ispada da je jeftinije kupiti novu bu¹ilicu ili bateriju, zar ne? Mo¾da samo èlanke za bateriju.

Reply to
Mandor

Ni kratkoroèno, ni dugoroèno: Ja veæ imam sve dijelove 'po ladicama' samo treba slo¾iti! A dugoroèno, ovisno o odr¾avanju baterija, kad-tad ide ponovo zamjena, a trafiæ i diode su trajnije.....

Reply to
vaso

evo, na kraju sam slozio da vuce struju iz napajanja od pc-a. slozio sam duzi kabel koji zavrsava sa molexom i to radi. nije mi se dalo kemijat oko nekog posebnog napajanja, a da budem iskren nisam bas toliko sklon elektronici ;)

Reply to
cuks

Ima¹ li i neko 'trajno' optereæenje na PC-napajanju? Veæima ih neæe raditi ako nisu barem malo optereæeni pri ukljuèenju....

Reply to
vaso

kratko sam spojio crnu i zelenu zicu na 20pinskom konektoru (onom kaj ide u plocu) i nema da neradi :)

Reply to
cuks

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.