2051

Daklem, odlucio sam se malo poigrati s mikrokontrolerima, i vidim atmelov

89C2051 izgleda zanimljivo. I slo¾im ja sklop, i ne radi. Pratio sam upute iz datasheeta, spojio na stabilnih 5V, ali kao da se kontroler ne zeli pokrenuti. Primjetio sam da razne sheme na webu imaju kondenzator i otpornik na reset pinu, dok sam ja spojio direktno na masu (kako pise u datasheetu). Jel moguce da je to problem, ili nes drugo. Kontroler sam kod prijatelja isprogramirao i provjerio na atmelovoj testnoj plocici i sve radi, ali kod mene nece. Ima li nesto sto trebam znati?
--
Gimzo
Reply to
Gimzo
Loading thread data ...

Pa ne mozes spojiti reset direktno na masu pitam se u kojem datasheetu si to samo vidio??? Da bi mikrokontroler 'krenuo', treba dobiti pozitivan impuls na reset pinu. Najjednostavnije rjesenje je to sa kondenzatorom i otpornikom i/ili da stavis tipku kojom ces rucno resetirati chip. Clock si nadam se spojio?

Boris

Reply to
Boris Vuletic

Reset se ne spaja direktno na masu nego treba¹ imati jo¹ ne¹to ¹to æe zakasniti reset kod ukljuèenja (ili propada napajanja). Za nezahtjevne primjene se spaja otpornik prema masi (8k2-10k) i kond 10uF prema napajanju - ovo jeopisano u gotovo svim datasheetovima. Dobro je paralelno otporniku spojiti diodu koja æe biti kontra polarizirana da br¾e isprazni kondiæ kod nestanka napajanja.

Za zahtjevnije potrebe postoje èipovi koji to rade.

Drugi uzrok neradu prosesora je oscilator - tj. sklop oko kristala. Iz prakse se pokazalo najbolje staviti kondiæe od 22 ili 33 pF uz kristale do

12Mhz.

Tihomir

Reply to
Tihomir

Dobro, to sam sredio i slozio sam par jednostavnih stvari, i to radi.. Sad sam probao spojiti HD44780 LCD na njega. Vidim da bascom podrzava te displaye, pa sam jedan spojio, ali ne radi. Spojeno je prema shemi u helpu od bascoma (4 bitna sabirnica, P1.2-P1.7), i nista. LCD stalno prikazuje svoj test screen. Display provjereno radi jer mi je bio spojen na paralelni port PCa po istoj shemi. Sam 2051 takodjer radi i daje nekakve kratkotrajne impulse na LCD, ali nista..

--
Gimzo
Reply to
Gimzo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.