standbykiller

Ik overweeg een standbykiller. Heb je voor elk apparaat een standbykiller nodig of kun je bijv. één standbykiller gebruiken voor tv én radio én cdspeler?

Reply to
marja
Loading thread data ...

Perfecte standby killer: koop een geschakelde stopcontactenbalk.

Reply to
Sjouke Burry

De Ultimate Manual Standby Killer!

Maar wat zo'n standby killer zelf nou verbruiken?

P.

Reply to
P.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Wat bedoel je, als hij aan staat of in standby?

Reply to
Rene

Wat weer tot de vraag leidt of het niet verstandig is al die standby-killers achter 1 standby-killer te plaatsen.

P.

Reply to
P.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Sorry, maar dat vind ik dan weer niet slim. Ik zou ze dan eerder samen in zo'n stopcontactenbalk met een schakelaar stoppen.

Oh man wat een slap gezever ;-) maar het moet mij ook van het hart dat ik heel het fenomeen standbykiller zo'n flauwekul vind, waarom niet gewoon het reeds voorgestelde stopcontact met schakelaar. Doet het hier prima! Of NOG zuiniger, gewoon zonder schakelaar met stroomvretend neonlampje en stekker er uit trekken?

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Ongeveer 0,5 W, dus zo'n 4 kWh per jaar. Kosten: pakweg 1 euro per jaar. Zet daartegenover het ongemak van apparaten die je iedere dag weer moet instellen (bijv. klok van magnetron, tv of videorecorder). En als je je pc achter een standby killer hangt, bedenk dan ook wat het vroegtijdig noodzakelijke vervangen van de batterij op het moederbord gaat kosten.

-p

Reply to
Piet Beertema

In de praktijk valt dat laatste erg mee. Zo'n batterij gaat ook als de PC geheel uitstaat belachelijk lang mee.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Enkele jaren. Voor wie zelf die batterij kan vervangen is het natuurlijk niet zo'n probleem, maar wie daar 15-20 euro voor neer moet tellen is uiteindelijke goedkoper uit als hij zijn pc niet achter een standby killer zet. Daarnaast hebben veel mensen een draadloze oplaadbare muis. Ook die kun je beter niet achter een standby killer zetten, wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Kortom, leuke dingen, maar weet wel wat je doet!

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat wisselt per PC. Op het werk hebben we flink wat Dell computers waar de batterij na 2 a 3 jaar al leeg is.

Het gekke is dat ie ook leeg raakt bij PC's die altijd op het lichtnet aangesloten staan en in sleep mode staan (te wachten op een wake-on-lan), maar dat dit pas een probleem wordt als het lichtnet een keer uit is. Dan resetten ze ineens de BIOS settings naar default en vergeten de tijd.

Reply to
Rob

Niet te geloven maar ik heb eens een ABIT board gehad en die deed er maar 1 jaar mee

Reply to
De wasbeer

Die reset gebeurt dan doordat de battery een te lage spanning heeft gekregen. En verder, het zijn GEEN oplaadbare cellen die dingen!! Meestal is het een CR2032 en die hoeft niet meer dan een paar euro te kotsen. Op de HCC beurs 5 voor 5 euro.

Reply to
(on)wijs man

Nee hoor, een PC kan prima draaien zonder batterij of met lege batterij, daar reset niks van. Alleen zijn alle CMOS instelling weg als je de stroom er een keer helemaal af haalt.

Dat heeft ook niemand gezegd. Zolang je een PC aan of standby hebt wordt er geen stroom uit de batterij getrokken, dat gebeurt dus pas als de stroom er echt af is en dan gaat ie dus sneller leeg.

Vroeger zaten er overigens wel oplaadbare batterijen op moederborden of zelfs in een bakje in de kast. Pas bij de 486 borden werden het niet oplaadbare (of waren er ook al 386'ers met lithium batterij?)

Zoals gezegd, als je het zelf kan kost het weinig, als je het moet laten doen...

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

QOTD:
	"It's been Monday all week today."
Reply to
Stef

Maar je kan minstens een diode en weerstand besparen als je continu de cmos uit de batterij voed.

Reply to
Pim Schaeffer

Daarom vermeld ik juist (en vind ik het vreemd) dat de batterijen in die Dell's leegraken terwijl de PC standby staat, hoewel ze op dat moment niet nodig zijn. De batterij is pas nodig als de stroom er helemaal af gaat, maar hij wordt wel opgebruikt. Je komt daar achter zodra de stroom eraf gaat.

Ik zou verwachten dat als de schakeling zodanig is dat de CMOS geheugenchip uit de standby voeding gevoed wordt, er ook geen batterijverbruik in die situatie is. Maar dat klopt dus niet.

De zelfontlading van een CR2032 mag toch niet zodanig zijn dat deze na 2 jaar al leeg is...

De schakeling is kennelijk nogal vreemd. Weerstand parallel aan de batterij?

Reply to
Rob

Is dat een feit of een aanname?

Normaal gesproken niet, mijn ervaring is dat tegen de tijd dat de batterij vervangen moet worden de PC vaak al pakweg 8 jaar er op heeft zitten.

Reply to
Dombo

Dat was vroeger ook mijn ervaring, maar met die Dell's kunnen we wel aan de gang blijven... als je er een paar honderd hebt dan zijn er altijd wel een stuk of 15 batterijen leeg. Er langs, ding uitbouwen uit de persoonlijke troep van de medewerker, openmaken, en batterijtje verwisselen is een vervelende klus als het zo vaak terugkomt.

Reply to
Rob

Een PC moet het minstens 3 jaar (zakelijke afschrijvingstermijn) uithouden zonder onderhoudswerkzaamheden aan de hardware. Bij ons op de zaak zijn we overigens gestopt met Dell omdat we teveel problemen met hun spul hadden.

Reply to
Dombo

Een gegeven dat al ongeveer zo oud is als er moederborden bestaan. Vroeger waren ze alleen nog sneller leeg omdat er geen flash was.

Als je een pc zelden of nooit van het net haalt is dat inderdaad heel goed mogelijk. Maar het ging nu juist om een standby killer die dat wel doet...

-p

Reply to
Piet Beertema

Van hoeveel moederborden heb jij het schema en de datasheets gecontroleerd op dit "gegeven"?

Huh? Wat heeft flash hier mee te maken? Het enigste wat de batterij hoeft te voeden is de klok en het CMOS RAM. Dit is het hetzelfde gebleven sinds de introductie van de AT 25 jaar geleden. Of er nu ROM, EPROM of Flash op het moederbord wordt gebruikt maakt voor de levensduur van de batterij niks uit omdat deze die niet hoeft te voeden.

Pas nog bij een PC van 9 jaar oud voor de eerste keer het batterijtje vervangen. Van deze PC weet ik dat ie zelden op het net aangesloten is (enkel wanneer ie gebruikt wordt, ongeveer een half uur per week) en dat de stekker er voor verreweg het grootste deel van de tijd er uit ligt.

Reply to
Dombo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.