waterlekkage meten?

Mijn watermeter staat op 200 meter van mijn huis. Wie heeft er een idee hoe ik een lekkage in die 200 meter kan registreren? Bestaat er een schakeling die het verschil tussen de meterstanden van twee meters kan meten? Bestaat er zoiets als een aardlekschakeling maar dan voor water?

Reply to
hans
Loading thread data ...

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@d27g2000prf.googlegroups.com...

Combineer het nuttige met het aangename:

1: draai alle kranen dicht 2: noteer de meterstand 3: ga op vakantie 4: noteer de meterstand

Een eventuele waterlekkage (al dan niet in die 200 meter) is nu te zien aan het verschil in de standen.

Om strikt aan de opdracht te voldoen, moet je 200 meter van de watermeter nog een watermeter (laten) plaatsen en die ook opnemen. Maar goed, een waterlekkage binnenshuis zal je toch ook willen weten lijkt me.

Moet er per sé een waterverbruiker aan blijven staan, monteer dan een losse meter hierop. Noteer ook die standen. Een waterlekkage is dan te vinden door het verschil in verbruik.

Waarom zo ingewikkeld?

Reply to
mijn naam

snipped-for-privacy@cortijospain.com has brought this to us :

Een aardlekschakeling voor water???

Wou je de balans tussen wat je intrekt en wat je in het riool duwt meten?

Je vergeet het regenwater ;-)

Reply to
Martin Borsje

Alle kranen dichtdraaien, geen wc doortrekken enz en dat een minuut of wat zo houden. Dan gewoon kijken of het wieltje nog draait. Zelf bij zeer kleine afname kan je zien dat het wieltje iets bewogen heeft binnen een minuut. Meestal is lekkage zo wel te ontdekken, maar dan nog waar de lekkage is, das meer een probleem bij twee honderd meter afstand. suc6

Reply to
bjorri

Nee Martin, zoals ik al schreef: het gaat om het registreren van een eventuele lekkage in de 200 meter tot mijn huis. Geen regenwater, geen riool. Gewoon: leiding lekt? Alarm gaat af. Bovendien schreef ik: "ZOIETS als een aardlekschakeling voor water". Dus het principe als er tussen A en B iets weglekt, dan wil je dat weten.

Reply to
hans

Mensen, dit is toch een elektronica-forum of niet soms? Heeft er nou niemand een idee hoe je state of the art geattendeerd wordt op een lek in je waterleiding? Iets met flow-meters of zo?

Reply to
hans

Een flow-meter zit er al tussen, komt zelfs geen electronica aan te pas...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Tuurlijk, er bestaan elektronische watermeters. Ze zijn hardstikke duur, bovendien heb je er ook nog twee nodig. Er moeten batterijen in. Plus dan een elektronische uitlezing op afstand, een methode om ze te vergelijken en een alarm als de waarden teveel uiteen lopen. Daarbij moet je er van uit kunnen gaan dat ze exact gelijk geijkt zijn.

formatting link
formatting link
formatting link

Een aardlekschakelaar werkt door de heen en terug gaande stroom van de stroomkring met het net te vergelijken. Bij een waterleiding gaat de stroom maar in een richting en is zoiets niet mogelijk.

-- Femme

Reply to
Femme Verbeek

Probeer een manometer en expansievat van een oude CV installatie te krijgen. Als alles onder druk staat, hoofdkraan dicht, en de manometer moet stil blijven staan. Als in deze configuratie alles een nacht/weekend onder druk blijft, is de lek verwaarloosbaar. Het expansievat zorgt ervoor, dat alles niet te vlug gaat. Laat meter en vat aangesloten zitten, kun je de test herhalen.

Reply to
Sjouke Burry

Als je 2 verschillende doorstroommeters gebruikt zou je in theorie een verschil kunnen meten.

Maar nu de praktijk.

Meetapparatuur heeft toleranties waarmee het mag afwijken. En ik denk dat je bij de watermeters blij mag zijn dat dit een tolerantie van 1% is. Dus zou de ene meter 1% hoog kunnen afwijken en de ander 1% laag, dan heb je volgens jouw meetgegevens al een lekkage van 2%, terwijl er nog geen druppel gelekt heeft. Dus dit is de oplossing niet. Let wel dat deze percentages zijn van de maximaal te meten doorstroming in de meter en dat kan best wel heel erg veel zijn. Als je dan toch wat wilt, zou ik kiezen voor een magneetventiel aan het begin en aan het eind die met een intervalschakeling gelijktijdig dicht worden gezet en dat voor een bepaalde tijd blijven. Met een pressostaat zou je dan de drukval na een bepaalde tijd kunnen detecteren. En dat doe je dan 's nachts als je geen water verbruikt.

Reply to
bartje_4

formatting link
?id=22026

Dank je Femme, Inderdaad een duur geintje. Maar ja, waterrekeningen kunnen ook behoorlijk oplopen. In elk geval is het een optie!

Reply to
hans

oorspronkelijk bericht niet weergeven -

Hoi Sjouke, Bedankt voor het meedenken. Alleen: het is niet de oplossing die ik zoek: Ik wil iets met een alarmfunctie als er een lekkage optreedt, Niet een testmethode.

Reply to
hans

berichtnews:fjmdhg$jvg$ snipped-for-privacy@localhost.localdomain...

weergeven -

Femme, Dat is een hele slimme oplossing die je daar bedacht hebt! Valt volgens mij ook vrij simpel uit te breiden met een alarmfunctie. Ik ga es kijken of ik er wat mee kan.

Reply to
hans

oorspronkelijk bericht niet weergeven -

Nou, dan nog een wilde, neem een stroommeter en een microfoon(hydrofoon??) en test voor geruis, als de stroommeter op (ongeveer) nul staat. Het geluid ver boven de gehoorgrens zijn. Water geleidt geluid erg goed, en je zou een lek kunnen horen.

Een hightec oplossing, een ultragevoelige flowmeter maken met 1 ultrasonoor transmitter en 2 recievers (zoals ook op de romp van boten voor snelheidsmeting). De transmitter zendt een puls in heen-en teruggaande richting. Een onvanger zit ~10m voor de zender, de andere evenveel na de zender. Bij stilstaand water komen beide pulsen tegelijkertijd aan bij de ontvangers. Tijdverschil geeft stroomsnelheid en richting. Dat moet ultragevoelig te maken zijn, tijd kun je erg nauwkeurig meten. Je hebt de twee takken nodig, om temperatuur en druk invloeden op te heffen. Je kan de leiding dunner maken in je meettraject, dat verhoogt de stroomsnelheid. De snelheid van geluid in water is 1400m/sec, in koper

3500m/sec, je moet daar dus een dode tijd inbouwen voor de puls die door de leidingwand reist en veel eerder aankomt bij de ontvanger dan de puls door het water.

Nog een rare, een stukje doorzichtige buis, precies horizontaal, injecteer een luchtbelletje, en kijk met een goekoop Conrad cameraatje, of de luchtbel beweegt.

Reply to
Sjouke Burry

formatting link
?id=22026

Om dan nog even volledig te zijn: Een magneetventiel lekt ook wel eens een beetje. Zeker een wat ouder exemplaar. Als je dus een lek denkt te hebben gedetecteerd en tweehonderd meter pijp hebt opgegraven is het wel erg frustrerend om te ontdekken, dat de leiding toch niet lek was maar dat de oorzaak ergens anders lag..............

Reply to
jan siepelstad

Een goede waterleiding ligt op afschot dus dit gaat niet op.

Ik denk met de hightech oplossing toch, dat er hier geschoten wordt met een kanon op een mug.

Jullie denken allemaal veel te moeilijk, gewoon dubbelwandige pijp leggen en zogauw er druk komt in de buitenste pijp alarm, maar dat is toch heel wat duurder als mijn vorige (vrij simpele)oplossing.

Reply to
bartje_4

Zet je er 2 achter elkaar, beren op de weg kun je overal vinden, als je wilt.

Reply to
bartje_4

berichtnews:fjmdhg$jvg$ snipped-for-privacy@localhost.localdomain...

weergeven -

Dat schreef ik niet maar Bartje_4.

Volgens mij kan het ook met een ventiel aan het begin, mits je op dat moment geen water gebruikt.

Femme

Reply to
Femme Verbeek

Onzin. Het water moet ook op twee hoog komen.

En wat als iemand een putje graaft en eerst de buitenste leiding lek maakt?

--
pim.



> 
>
Reply to
Pim Schaeffer

Ik denk het niet want dan heb je alleen maar valse alarmen als er wel gebruikt wordt.

Bartje

Reply to
bartje_4

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.