Windenergie

formatting link

formatting link

De oplossing is eenvoudig een AC motor gebruiken (eentje zoinder koolborstels) die je met een DC motor aandrijft op koppel.

Groeten, Pieter

Reply to
P.
Loading thread data ...

Dat hoeft toch niemand tegen te houden? ;-) En als het moet kun je altijd nog filteren. Op lage vermogens is dat niet zo'n probleem. Je hoeft er niet, zoals een bepaalde converter leverancier, direct een heftruck bij te pakken om het filter op z'n plaats te zetten.

Een PLL is zo ingewikkeld niet, maar ik ben bang dat er toch nog wat meer bij komt kijken. Met alleen een PLL en een eindtrap zou je misschien een heel simplistische versie kunnen maken: Alleen op de toppen van de sinus beetje stroom er in pompen.

Geeft wel wat harmonischen, maar sluit juist wel netjes aan bij het afname gedrag van veel schakelende voedingen. Bij voeding geldt overigens dat power factor correction pas nodig is vanaf 75W, zou dat ook voor inverter gelden?

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Daarvoor hoef je niet helemaal naar Duitsland: in het Westland en andere glastuinbouwgebieden zijn zulke warmtekrachtkoppeling installaties, met teruglevering van elektriciteit aan het net, heel gebruikelijk. Met subsidie (MEP-regeling).

-p

Reply to
Piet Beertema

formatting link

formatting link

Je bedoelt met AC motor een synchroonmotor met al dan niet permanente magneet of een kooianker motor? Heb me overigens nooit gerealiseerd dat je een kooianker motor ook als generator kunt gebruiken. Moet toch eens uitzoeken hoe dat werkt bij

1-fase motoren met condensator of kortsluitwinding voor pseudo 2e fase. Een mens is nooit te oud om te leren.
--
Veel plezier, Bert
Reply to
opapiloot

een goedkope is 50 euro,veel goedkoper kun je het niet zelf maken. als experiment misschien wel leuk maar dan moet je flink wat van electronica weten.

geen idee

>
Reply to
dre

Oh, dat geloof ik onmiddellijk, maar ik had het hier over een particulier die dat ding gewoon in zijn garage had staan. Ik geloof niet dat dat hier in Nederland al in gebruik is.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Ah, duidelijk. Da's inderdaad andere koffie.

-p

Reply to
Piet Beertema
[omvormer voor net teruglevering]

Nee, goedkoper zal niet makkelijk zijn. Probleem met een gekochte is dat je vast zit aan de ingang die het ding aan kan. De omvormers uit de eerdere links zijn specifiek voor zonnepanelen met een bepaald aantal cellen in serie. Deze omvormers proberen de belasting zo af te regelen dat de zonnecel zo veel mogelijk rendement geeft. Prima als je er zonnecellen op aansluit, maar wil je iets anders, zoals de gevraagde windmolen, dan zal het minder goed of misschien helemaal niet werken.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

formatting link

formatting link

Een synchroonmotor, kooianker is goed. De benodigde magnetisatie heb je al uit de netspanning zelf. Wat je in feite doet is het tegenovergestelde van het aanbrengen van een last.

Bij het aanbrengen van een last gaat de rotor wat in fase achterlopen op het draaiveld, er gaat een hogere stroom lopen etc.

Door de as juist "aan te duwen" laat je de rotor wat in fase voorlopen waardoor hij stroom teruglevert in het net.

Een 1-fase motor met condensator zou dit ook moeten kunnen denk ik. Maar het lijkt me het beste gewoon 3 fasen te nemen.

Groeten, Pieter

Reply to
P.

Er zullen er best hier en daar wel staan. In 1980 had je al één met een Fiat 127 motor, omgebouwd om op gas te lopen. Leverde warmte en electriciteit. Alleen de energie bedrijven verrotten het toen (en nu eigenlijk nog steeds) om een normaal bedrag voor teruglevering te geven. We kunnen beter een grote centrale hebben, die je met een bom in een keer plat legt, ipv een hele hoop kleine dingen, die met elkaar hetzelfde kunnen. Je blijft natuurlijk wel altijd je transport probleem houden.

Cees

Reply to
Cees

't Is dat dat ik niet wil doen, de opbrengst is soms zo miniem dat je amper het verbruik van de inverter kan compenseren (zie de tekst van P.). Ik zou die energie in zijn primaire vorm willen gebruiken, zonder inverter, zonder batterijen en zonder laadregelaar, gewoon bruto. te vergelijken met accumulatoren op netspanning met stenen die 's nachts opgewarmd worden en overdag hun warmte met thermostaatregeling afgeven, maar dat zal ik als dusdanig niet kunnen gebruiken veronderstel ik, de weerstand zal wel niet geschikt zijn. Hoe zou ik het dan wel kunnen doen, is het realistisch onafgezien de lage opbrengst bij wijlen.

Reply to
Part_of

Da's juist, rijk gaan we er niet van worden, er zijn volgens de KNMI website slechts gemiddeld 27 dagen per jaar die volle rendement gaan geven en een kleine 100 op halve kracht, een 6-tal dagen om af te remmen en de rest zit er onder, mager inderdaad. (Maar ik denk dat we die 27 dagen volle rendement dit jaar al gehad hebben, als je begrijpt wat ik bedoel.) :-)

Reply to
Part_of

waarom dan niet een grotere molen? zoals deze.

formatting link

Reply to
dre

"Cees" schreef in bericht news:46005640$0$327$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Het transportprobleem wordt juist kleiner bij decentrale opwekking lijkt mij. Per saldo zal door de hoogspanningsmasten minder stroom hoeven te lopen, waardoor de verliezen kleiner zullen zijn. Ideaal zou de som (opwekken vs gebruik) immers nul zijn.

Frank

Reply to
FVe

Via een boiler met een dompelaar, en dit warme water gebruiken als "koudwateraansluiting" op je warmwatervoorziening?

Ik denk idd dat het bruto gebruik een relatief hoog rendement zal hebben (in principe 100%) voor zover je bij verwarming over rendement kan spreken natuurlijk.

Frank

Reply to
FVe

"Rene" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@edutel.nl...

Die van remeha zijn volgens mij gewoon in de handel.... Als je er de ruimte voor hebt, is het best een aardige oplossing.

Frank

Reply to
FVe

Zonnepanelen lijken ook weer betaalbaar te kunnen zijn. (Sinds de overheid geen subsidie meer wil geven.) Collectief kopen zou wel eens een oplossing kunnen zijn. Deze link kwam ik onlangs tegen:

formatting link

Reply to
qwerty474

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.