Windenergie

Gegroet

Windmolens zijn momenteel bereikbaar en betaalbaar voor de gewone consument, zie bv. op:

formatting link

Ik heb de ruimte en een vrij ver open veld vanaf zuid tot noord, de meeste winden komen hier van het zuidwesten.

Maar wat doe ik met de energie?

Warmte in huis is de grootste energiekost in onze uitgaven, daar gaat bijgevolg deze energie het best renderen.

Enkele honderden watt is natuurlijk niet veel, dat zou je moeten kunnen accumuleren om op geschikte ogenblikken af te tappen.

Opslag in batterijen is een mogelijkheid, eenvoudiger echter zou het zijn als je die energie rechtstreeks in een accumulatiekachel (bv. met stenen) kon stokkeren en aftappen op het meest geschikte tijdstip, bv. op de badkamer tegen de ochtend.

[bij 12.5 m/s windsnelheid levert het model hierboven 400 W, neem dit gedurende 20 h op een dag, dat geeft 8 kWh. Momenteel hebben we op de badkamer een elektrische convector van 2 kW en als die een uurtje of zo aan staat is het daar goed warm, er is dus reserve.]

Maar ja, is dat mogelijk?

- de molen geeft een spanning van 13,6V-17.0V DC

- warmteaccumulatoren kan je krijgen voor 220 V AC of zouden er te krijgen zijn voor 12 V bv. voor kampeerwagens, ik heb ze niet gevonden.

- is er een andere oplossing? bv. een tweedehandse ombouwen of kan dat zo gebruikt worden.

Hier stopt mijn kennis, daarom een vraag voor hulp.

Met dank en de groeten.

Reply to
Part_of
Loading thread data ...

"Part_of" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@thank.you...

Enig idee hoe warm het wordt in zo'n warmteaccumulatoren? Niet gehinderd door kennis lijkt het mij niet zo moeilijk het 220V element te vervangen door een 15V= element of b.v. een bosje halogeen lampjes.

Hans

Reply to
JT van Es

gewoon een converter en aansluiten op het net.

Reply to
dre

- Een power invertor 12V DC naar 230V AC, zou dan de netbeheerder niet een woordje komen meespreken?

- Wij hebben hier nog altijd een bovengronds net dat niet vrij is van spanningspieken bv. bij blikseminslag, dat moet dan bijkomend nog beveiligd worden.

- Er is dan ook nog het verbruik van dit toestel.

Reply to
Part_of

Er bestaan goedgekeurde installaties die de opgewekte energie terugleveren aan het net. In Nederland krijg je dit 1:1 terugbetaald. Elektriciteit is een hoogwaardige energie vorm, die relatief het duurste is. Omzetten in een lagere energievorm als warmte is zonde.

-- Femme

Reply to
Femme Verbeek

Weet iemand misschien schema's of tenminste principeschema's van zulke converters? Ik heb er een tijdje naar gezocht, maar alles wat je vind zijn standaard 12V-->220V inverters voor stand-alone gebruik, niet voor teruglevering.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Je mag zo'n netinverter volgens mij niet zomaar zelf bouwen. Zonder goedkeuring krijg je geen toestemming voor terugleverantie aan het net. Je hebt hier een vergunning voor nodig en een speciale elektriciteitsmeter die achteruit kan lopen.

google is your friend

formatting link
formatting link

-- Femme

Reply to
Femme Verbeek

zoek maar eens op de site van een leverancier van zonnepanelen.

formatting link
formatting link

Reply to
dre

omdat die aan hoge eisen moeten voldoen ,dus kopen die hap en niet zelf maken als je terug gaat leveren aan het net.

Reply to
dre

Daar is niets speciaals aan: iedere ordinaire ouderwetse draaischijf meter kan dat. Het is de "vooruitgang" in de vorm van digitale meters die dat kunstje niet beheersen, waardoor je je overtollige energie gratis teruglevert.

-p

Reply to
Piet Beertema

Zijn er dan toch mogelijkheden om wel geld te krijgen voor teruggeleverde energie?

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Voor consumenten niet. Aan terugbetaling dient een meting ten grondslag te liggen, en die is er domweg niet. En aan een kwh-metertje achter je zonnepanelen heb je ook niets, want die meet de totale gegenereerde energie, niet de aan het net teruggeleverde energie.

-p

Reply to
Piet Beertema

Helaas weinig info op die sites behalve kant en klare kastjes. Bij de laatste bedoel je denk ik dit (ik tenminste wel):

formatting link

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Je mag niet te veel harmonischen op het net zetten nee. Daar moet met een beetje zorvuldig ontwerp wel aan te voldoen zijn. Zeker bij lage vermogens verwacht ik daar niet zoveel problemen mee.

Ook als je niet zelf gaat bouwen kan een schema nog steeds interessant zijn, gewoon om te weten hoe het werkt. Voordeel van zelf bouwen is ook dat je iets kunt maken dat precies bij je eigen situatie past. Met een schema kun je ook makkelijker besluiten of je zelf gaat bouwen of toch maar iets koopt.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Ik heb het niet nagekeken, maar mij lijkt dat je aan de eisen moet voldoen, maar dat moet je in principe met elk stukje elektronica. Officiele goedkeuringen heb je meestal pas nodig als je spullen gaat verkopen.

Ik heb een draaischijf meter, dus dat moet gewoon werken. Maar ik heb het voor mezelf over zulke lage vermogens dat ik denk dat ik nooit meer opwek dan ik gebruik. Dus het gaat meer om verlaging van het verbruik dan om teruglevering.

Daar heb ik al eens uren aan besteed, geen schema van een teruglver inverter gevonden.

formatting link

formatting link

Kant en klare kastjes en tarieven, geen schema's

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Ik weet dat het in duitsland wel kan en nog zwaar gesubsidieerd ook. Ze leggen je dak vol met zonnepanelen en er komt een extra meter die voor je eigen meter aangesloten wordt. Dus alles wordt teruggeleverd tegen een tarief van iets van 50 eurocent. Je eigen verbruik trek je gewoon uit het net tegen het normale (veel lagere) tarief.

Je zit alleen met een eenmalige investering van bijv. 40.000 euro die je volgens de verhalen binnen 20 jaar terugverdient.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

schijnt nogal moeilijk te zijn om een goede te maken,

een PLL heb je nodig. phase locked loop

Reply to
dre

"Stef" schreef in bericht news:1a3e8$45ffe78d$54f63171$ snipped-for-privacy@publishnet.news-service.com...

[ironie] Nou ja, heb je in elk geval dat warme gevoel van binnen dat je met je zonnepanelen de energieleverancier sponsort. [/ironie]

Ik zag recent bij een documentaire op de Duitse TV dat je er zelfs een gasgenerator (d.w.z. een apparaat dat elektriciteit opwekt door het verbranden van gas, dus niet een apparaat dat gas genereert)(daarvoor hoef ik zelf maar wat uien te eten) kunt laten installeren die dan ook aan het net energie geeft (die betaald wordt). Het was ongeveer zo groot als een flinke wasmachine (voorlader welteverstaan) en maakte, zo land het dicht was, bijzonder weinig geluid.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

remeha heeft ook zo'n ding,wekt elektriciteit op met een stirling motor.

Reply to
dre

Even gekeken: er staat dat de 400 Watt wordt gehaald bij een windsnelheid van 12.5 m/s. Dit is wel even 45 kilometer per uur, een waarde die niet niet continue voorkomt. Ik verwacht een gemiddeld vermogen bij normale wind van zo'n 12 km/uur (8 in het binnenland tot

20 aan zee volgens Wikipedia) ca 100 tot hooguit 150 watt als het wind-vermogen profiel tenminste redelijk lineair is.

Erg veel geld spaar je trouwens niet uit, met 100 Watt verwarm je niet veel. Je bespaart op jaar basis 100/1000 * 24*365 * kwhprijs, vul maar in. De 1000 is voor omzetting van Watt naar kiloWatt.

Die kwhprijs ga ik maar even niet berekenen, kijk maar op alle sites van energieleveranciers, knappe jongen die daar tegenwoordig nog uitkomt met continue/dag/nacht/actie tarief met enkele of dubbele meter en kortingen van leveranciers bij bepaald verbruik en vastrecht en btw en meterhuur en toeslag groene energie die gedeeltelijk weer niet geldt bij groene stroom, maar die is dan weer duurder dan gewone stroom en heffingskorting in de belasting etc etc etc.

Afhankelijk van de wind zo'n 50 tot 150 Euro?

Ik zou trouwens voor de 24V versie gaan, spaart heel wat op koperdraad uit.

Groeten, Pieter

Reply to
P.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.