Re: betaalbaar?

"midi4all" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@wanadoo.nl...

Zijn deze componenten trouwens betaalbaar? >

Dacht zo een eurootje of 4 perstuk.....................

Reply to
g.sloots
Loading thread data ...

Welke componenten? CPLD's zijn doorgaans wat goedkoper dan bijv. FPGA's. Hoe betaalbaar deze componenten zijn hangt sterk af van de capaciteit van de desbetreffende component en de hoeveelheid hij die je wenst af te nemen.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Ik bedoel met betaalbaar als ik een enkele ic nodig heb kan het me niet schelen hoe duur deze is binnen bepaalde grenzen welliswaar. Ik betaal dikwijls teveel voor een speciale bestelling bij m'n lokale electronica-dealer dat weet hij, dat weet ik, maar dit komt omdat er teveel rompslomp is rondom speciale leveringen.

Maar bij dit ontwerp houd ik er rekening mee dat het interessant kan zijn voor een eventueel commercieel produkt. Dan is een gunstige prijs natuurlijk belangrijk. Omgerekend moet het element dan ook niet meer kosten dan 5 euro ps. Anders is de prijs per eenheid eindprodukt te hoog. Ik bedoel dus de programmeerbare componenten voor m'n bovenstaande vraag

Stef schreef:

Reply to
midi4all

Als het je juist gaat om de prijs in produktie, dan zul je die prijs toch echt bij jouw leverancier (van de produktieserie) op moeten vragen. Ik weet niet wat voor aantallen je zit te denken, maar vraag bijvoorbeeld eens een 100+ en 1000+ prijs op.

Als je echt produktie wilt gaan doen, kun je beter een offerte bij een assembleur vragen voor de totaal prijs, sommige kunnen ook helpen bij ontwikkeling of dit geheel overnemen als je dat wenst. Je mag me wel een mailtje sturen als je serieus over serie produktie denkt.

Nog even over die FPGA's en CPLD's. Als je echt grotere series gaat maken en afmetingen heel belangrijk voor je zijn kun je er zelfs over denken om ook de CPU in de FPGA op te nemen. Heb je overigens nog beperkingen wat betreft stroomverbruik? Sommige programmeerbare logica verbruikt behoorlijk wat stroom, andere weer nauwelijks.

Stef

Reply to
Stef

De aantallen zullen eerst niet zo groot zijn dat ik de dingen wil aanpakken op de manier zoals jij beschrijft. Ik ga in de nabije toekomst waarschijnlijk een web-based ontwerpburo opzetten. Vooralsnog met eigen ontwerpen (low-cost) en bouwpakketen van eigen ontwerpen. Aangezien dit ontwerpen op een bepaald gebied (m'n eigen specialisme) zijn wil ik beginnen met enkele eenvoudige ontwerpen van me aan te bieden. Dit om mijn werk bekendheid te geven en andere zaken zoals m'n studie te kunnen afronden. Dus heel klein beginnen.Maar daarna wil ik ook in opdracht gaan werken weer op dit speciale gebied waarin ik ook inmiddels de nodige contacten heb die nu nog hobby-matig zijn en me alleen maar geld kosten.

Maar het kan dus best zo zijn dat er een ontwerp van me dusdanig populair wordt dat eigen beheer onmogelijk blijkt hiervoor zal ik dan zeker moeten uitwijken naar derden. Maar zover is het (helaas) nog niet. Ik zal je email-adres zeker bewaren, en wie weet kun je ooit iets voor me betekenen in de nabije toekomst. Voor zulke ontwerpen moet ik dan tevens enig markt-onderzoek doen om onnodige risico's te vermijden.

Opgenomen vermogen is zeker een punt van aandacht aangezien sommige van m'n ontwerpen het best tot recht komen als ze batterij-gevoed zullen worden ivm mobiliteit en toepassing.

Ik heb inderdaad al jongens op internet gezien die een bijna volledige pic in een FPGA hadden geprogrammerd, indrukwekkend en misschien iets voor de toekomst.

DUs ik weet dat het bestaat of bedoel je reeds door de fabrikant mee laten waferen? Dit lijkt me niet omdat je dan waarschijn inbreuk doet op rechten van de producent van de originele controller toch?

Deze werkwijze heeft inderdaad het nadeel voor me dat ik de onderdelen niet het scherpst kan inkopen. Maar teveel voorraad is ook weer dood kapitaal dus kun je zo bedrijfskosten tegen elkaar wegstrepen.

Stef schreef:

Reply to
midi4all

Afhnkelijk van je assambleerder kun je ook gebruik maken van zijn netwerk en inkoop: Als mijn assambleerder voor een andere klant chippie X inkoopt met 1000 stuks per maand, dan wil ie er voor mij ook wel 100 bijkopen. Het prijsvoordeel delen we. Daarnaast wil mijn assambleerder best vertellen welke parts hij altijd op voorraad heeft. Soms kan ik mijn ontwerp erop aanpassen (Hoeveel power supply, of RS232 level converter-chippies ken je?)

Xilinx stopt inmiddels gewoon een processor in de FPGA core:

formatting link
Nadeel is wel dat je een Virtex II pro niet zomaar op een hobby-projectje soldeert....

Maar aan de andere kant is een kant en klare 32 bit core in de FPGA toch wat practischer dat zelf een picje in VHDL klussen...

Succes, Steven

--
The email address in the header will be valid until the spam threshold 
is hit
Het E-mail adres in de kop is geldig zolang er niet teveel spam op 
binnenkomt
Reply to
Steven

Je kan natuurlijk altijd de VHDL voor een microprocessor hier vandaan halen:

formatting link
Zelfs je picje hoef je niet zelf meer in te kloppen:
formatting link

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Stel nou, ik gebruik zoiets in een commercieel produkt hoe zit het dan met de rechten of kan ik doen alsof m'n neus bloedt. En is het nooit te bewijzen dat ik dit als basis heb gebruikt. Zou het graag weten was het niet van plan trouwens maar heb zelf wel op basis van een bijna niet te verkrijgen ic deze geimpl. in een pic. Heb ik dan qua copyright juist gedaan en was de originele ic voor mij slechts een inspiratiebron en dan mag het. (Dat weet ik zeker.) Of heb in feite de originele ic nagemaakt en heb ik een licentie van de originele fabrikant nodig.

In dat geval zou je dan ook geen 7404-achtige in een gal mogen programmeren en dat lijkt me stug. Maar wie deze materie beter kent gaarne een reaktie.

Peter van Merkerk schreef:

Reply to
midi4all

ik

Je kan echt altijd wel gedonder krijgen. Soms is de hele instructieset van een processor gepatenteerd. Dan kan je implementatie wel vrij zijn, maar dat helpt dan niet echt.

Op de opencores site staat wel wat uitgelegd over de licenties, en de cores zelf hebben niet alelemaal dezelfde licentie. Bijvoorbeeld:

"Free for commercial and non-commercial use as long as the author and warning notices are maintained."

Maar met het patentgebeuren kan je nog wel gedonder krijgen. Bedrijven als ARM en MIPS verdienen al hun geld met het verkopen van licenties, van instructieset tot complete ontwerpen.

Als je geen zware processor wil zou je de T80 kunnen overwegen; dat is een Z80 of 8080 en de patenten daarvan zijn wel verlopen ondertussen - maar daar kan ik zo snel weer geen licentie vinden.

Een mooie oplossing is de SPARC - die is open qua gebruik van de architectuur en ik herinner me een open implementatie van de ESA.

Misschien is die OpenRISC ook wel wat. En op comp.arch hang iemand rond die een miniatuur processor heeft uitgedacht - misschien wil die hem ooit open maken.

Thomas

Reply to
Zak

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.