vermogenselektronica

hallo, uit een oude machine heb ik een gelijkstroommotor gesloopt van

24V - 25 A. nu heb ik ook nog een zware trafo liggen waar ongeveer 27V uitkomt., deze wil ik gelijkrichten en op 24 volt begrenzen, maar hoe? heb geen ervaring met zulke hoge amperages.

alphons

Reply to
alphonz
Loading thread data ...

Het is lang geleden dat ik de formule gezien heb, maar ik meen me te herinneren dat Ugel / Uwiss. = 0,9. Als dat waar is, dan is Ugel dus 0,9 Uwiss. Je hebt ook nog verlies over je diodes (2x als je een brug gebruikt en afhankelijk van het type dat je gebruikt, kan dit ook nog aanzienlijk zijn (koelen dus)) en nog wat over je primaire en secundaire leidingen, dus misschien hoef je helemaal niet te begrenzen. Ik zou in elk geval beginnen met dit eens te bouwen en te meten. Los daarvan. Een motor die 24 V kan hebben, zal ook wel 27 V kunnen hebben, afhankelijk van hoe zwaar je hem gaat belasten. Wil je toch begrenzen, neem dan een (aantal parallel) zware halogeenlampen in de primaire leiding op. Heb je gelijk een mooie overbelastingbeveiling (en veel licht in dat geval :-) ). Zo werden modeltreinvoedingen beveiligd als er een treintje over de rails kwam te liggen. Eenvoudig, doeltreffend en goedkoop. (Even experimenteel vaststellen hoeveel je er nodig hebt. Die van 230V/300 Watt zijn niet meer zo duur, maar ik vrees dat je er dan toch nogal wat van nodig hebt.)

Hal

Reply to
Hal

Eerste oplossing: kijk of je een aftakking op de secundaire kan solderen, dat kan in ieder geval de bovenste wikkellaag uitschakelen. Werkte bij mij goed met een KW trafo. Tweede oplossing: probeer een of twee lagen aan de primaire toe te voegen. derde oplossing: hopelijk heeft de trafo nog een andere secundaire wikkeling(min 2.5 amp), die in serie met de primaire, de totale primaire spanning verlaagt. vierde oplossing: neem een "kleine" trafo met en handvol secundaire voltages, en gebruik deze om de primare spanning te verlagen. De secundaire toegelaten stroom moet overeen komen met de primaire vollast stroom, ongeveer 2,5 ampere.

Reply to
Sjouke Burry

En weg is je (veilige?) scheiding tussen primair en secundair!

Reply to
(on)wijs man

Alleen voor die ene wikkeling, diverse secundaire wikkelingen zijn doorgaans van elkaar gescheiden, zoniet, dan vervalt nummer drie.

Reply to
Sjouke Burry

"alphonz" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@v3g2000vbx.googlegroups.com...

Op de eerste plaats is het wel handig om na te gaan of die trafo de gewenste

25A wel kan leveren.

Dan is het ook wel nuttig om te weten bij welke belasting die 27V secundair is bepaald. Mogelijk zakt die spanning bij een stroom van 25A wel onder de

24V.

De aanloopstroom van motor die normaal 25A trekt, kan best 100A of meer bedragen. Daar moeten je diodes wel op berekend zijn. Ook kun je er gerust van uit gaan dat de spanning over die diodes in doorlaatrichting makkelijk tot 1,5V of meer per stuk kan oplopen. Die dingen zullen heet worden en dus koeling nodig hebben.

Als je dan toch nog je secundaire spanning moet verlagen, kun je het beste aan de primaire kant een extra belasting opnemen. Een weerstand van - bijvoorbeeld - 5E/30W in serie met de primaire zal de spanning over die primaire en dus ook over de secundaire met zo'n 5% doen afnemen. Je kunt ook een 12V/30W autolamp proberen. Ook deze worden behoorlijk heet.

Uiteraard is ook een elektronische oplossing mogelijk. Met een PWM-regeling kun je uitstekend de spanning en daarmee ook nog het toerental veranderen. Alleen, het ontwerpen van zo iets is specialistenwerk en ik heb me wel eens laten vertellen dat zelfs die emmers vol halfgeleiders opblazen voordat ze een stabiele schakeling hebben. Zelfs als dat overdreven is, en dat zal wel, geeft het toch wel een idee van de moeilijkheden bij zo'n klusje.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Aan de isolatie tussen primair en secundair worden andere veiligheidseisen gesteld dan tussen secundaire wikkelingen onderling. Denk aan doorslagspanning en kruipafstand. Bij veiligheidsisolatie wordt de laklaag niet als isolatie beschouwd.

Reply to
Gerard

Hangt ervan af. Als het de bedoeling is om die motor vol te gaan belasten wel, anders mag het wel een onsje minder zijn.

Als de OP schrijft dat "er ongeveer 27V uitkomt", dan lijkt me dat onbelast gemeten. Bij belasting gaat daar geheid altijd wel wat af.

Dat sowieso. Maar de OP heeft het alleen over gelijkrichting, niet over afvlakking. Lijkt me bij zulke stromen ook redelijk ondoenlijk. Maar dat betekent dat de motor een pulserende "gelijk"spanning voor zijn kiezen krijgt die op de top van de sinus 37,8V is, met een navenant hoge(re) stroom door de motor en diodes.

-p

Reply to
Piet Beertema

Die formule heb ik nog nooit gezien...

Ook nog nooit gezien. Wat ik me herrinner van modeltreinen was een heel slappe trafo en een of andere bimetaal onderbreking die steeds uit en aan ging als je de boel kortsluit.

Reply to
Rob

In mijn herinnering zit een afleiding uit mijn studietijd. Maar ja, herinneringen kunnen fout zijn, vandaar dat ik me voorzichtig uitdruk. Ik heb wat gesearched en vond ook nergens een goede afleiding. Echter kwam ik ergens op een forum iets tegen van "en dan misschien nog een factor 0.9". Toen dacht ik, dat is de factor die ik bedoel. Blijkbaar bestaat hij :-) Mijn studieaantekeningen heb ik nu wel zo'n beetje weggegooid, dus daar kan ik niet meer uit putten. Misschien hoort er een bijzondere situatie bij. Ik ben met je eens dat als die formule bestaat, dit dan wel terug te vinden moet zijn.

Hoorde ik ooit van een treinenliefhebber die mij vroeg zo'n voedinkje te bouwen. Ook dat is echter al meer dan 20 jaar geleden.

Hal

Reply to
Hal

Hier kom ik in elk geval iets tegen:

formatting link
Direct bij punt 1. en hier:
formatting link
en hier:
formatting link
(laatste post) en als laatste:
formatting link
Er moet dus een kern van waarheid in zitten, lijkt me :-) Wel vreemd dat je zo ver moet zoeken en weinigen dit blijkbaar gebruiken. Er zou toch ergens een afleiding te vinden moeten zijn die dit aan toont.

Hal

Reply to
Hal

Die formule klopt voor smoorspoel afvlakking.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Ik denk dat ik het gevonden heb:

formatting link
(Ik zocht op:

0.9 effective mean voltage -"power factor"). Ik gaf de formule voor gemiddelde waarde uit eff. waarde. Ik ben geen purist en weet nu niet meer of je bij gelijkspanning nog over effectieve waarde kunt spreken. Vraag is of, als ik fout zit, hoe het dan zit met de aangehaalde voorbeelden van anderen dit dit gebruiken. Maar ik vond hier:
formatting link
(pagina 453) nog dit: "The average value of voltage will produce the same amount of power as a nonpulsating source of voltage such as a battery (Figure 16-14). For a full-wave rectified sine wave, the average value of voltage is found by multiplying the peak value by 0.637 or by multiplying the RMS value by 0.9."

En hier dan een begin van een afleiding:

formatting link
Het komt dus blijkbaar van: Gemiddeld/RMS=0.637/0.707=0.9

Hal

Reply to
Hal

Zie mijn post van 8-8-2011 11.10 uur

Hal

Reply to
Hal

Het venijn zit hem blijkbaar in:

formatting link
ROOT MEAN SQUARE or ROOT-MEAN-SQUARE (RMS) Blijkbaar verwarren we soms spanning met vermogen ?

Hal

Reply to
Hal

Dat klopt niet. De effectieve of RMS waarde van een signaal heeft een gelijk vermogen als een DC-bron met diezelfde waarde.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Mee eens, maar hier gaat het om de waarde na de omzetting. Er is nergens gesteld dat die 0.9Uac hetzelfde vermogen zou opleveren. Maar kijk ook eens naar mijn post van 11.17 uur. Overigens, zoals ik al aangaf, ik ben geen purist/theroreticus, dus het doorgronden van de basics kost mij ook hoofdbrekens. Zeker omdat ik al lang uit het vak ben :-)

Hal.

Reply to
Hal

Dan nog vind ik het altijd prettiger te weten waar ik aan toe ben.

Dat bedoel ik.

Ik bedoel ook niet de aanloopstroom van een eventuele afvlakcondensator maar die van de motor zelf. Bij een (nog) stilstaande motor kan de stroom enorm oplopen. Diodes die deze stroom aankunnen, zullen als de motor eenmaal draait geen moeite met de stroom hebben. Als ze tenminste voldoende gekoeld worden. Verder is dan de motor een tamelijk inductief ding dat zelf al voor aardig wat afvlakking zorgt.

Dat brengt nog even het punt van de spanning naar voren. Voor zo'n inductieve belasting zou ik diodes willen hebben die minstens 100V aankunnen. In een brugschakeling zullen die het denk ik wel redden. Een vijfde diode als vrijloopdiode moet je dan niet vergeten. Anders blaas je mogelijk bij het uitschakelen van de motor alsnog je brugschakeling op.

Een belangrijker punt dat nog niet aan de orde is geweest: Wat voor type motor is het? Bij gelijkstroommotoren heb je ruwweg drie types: De seriemotor, de parallelmotor en de compoundmotor. De eerste kan nog wel eens een probleem opleveren. Als je die onbelast laat draaien, slaat hij op hol. Zo is een stofzuigermotor vaak een seriemotor. (Dat die ook op wisselspanning werkt, doet nu even niet ter zake.) Het is al weer jaren geleden dat een hobbyist de kranten haalde door een slijpsteen op zo'n motor te zetten. Het toerental werd zo hoog, dat de steen uit elkaar spatte. De stukken kostte hem het leven.

Nog even een heel ander onderdeel van het verhaal. Bij wisselspanningen gaan we tenzij anders vermeld uit van wisselspanningen van 50Hz. De waarde die we meten en opgeven is de effectieve waarde en die is 0,707 maal de maximale waarde. Als de gemeten spanning ongeveer 27Vac is, is dat dus de effectieve waarde want daar is de meter in geijkt. De diodes krijgen echter wel degelijk de maximale waarde te zien en die is dus iets van 38V. Gelijkrichten veranderd de effectieve waarde in principe niet. In de praktijk verlies je makkelijk een paar volt over de gelijkrichters en dat verlaagt dus ook de effectieve waarde. Bij grote stromen kun je afhankelijk van de kwaliteit van de diodes zomaar 3V tot 5V verliezen.

Alles bij elkaar genomen denk ik niet dan je voor deze motor stroombegrenzing nodig hebt als je hem op deze transformator aansluit.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Het is interessanter om aan de primaire kant van de transformator te regelen, dat vereist minder zware componenten en de verliezen zijn veel kleiner. Denk bv aan fase aansnijding zoals toegepast in een dimmer voor inductieve belasting. Secundair komt dan alleen een brug gelijkrichter.

--
inox
Reply to
inox

Daar doel ik ook op: als je de motor bij het starten als een zuiver ohmse weerstand beschouwt, dan is de stroom op de top van de sinus

1,4 maal zo hoog als bij voeding uit een echte dc bron.

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.