ultra bright leds voor beamer

Ik wil mijn beamer lamp die overigens nog niet veel branduren heeft vervangen voor een LED paneel met felle leds.(is ook veel zuiniger dan die

190 watt UHP lamp) Ik dacht zelf aan een 120 leds op een printje te maken. Welke leds zijn hiervoor het beste geschikt, en welke kleurtemperatuur en stralingshoek en is het beter om heldere of juist diffuse leds te gebruiken. Zijn er ook rechthoekige leds in wit te krijgen ? Cool white (die ook in goedkope led lampen zitten) vind ik zelf te blauwig van kleur.
Reply to
Eduard
Loading thread data ...

Apart, de meeste mensen willen juist hun beamerlamp vervangen door een LED-panel, maar opzich moet andersom ook kunnen, of begrijp ik jouw kromme zinsconstructie nu verkeerd?

Oh, dus toch juist _DOOR_ LED's vervangen? Houd er wel rekening mee dat je alleen met speciale truukjes in de buurt komt van de benodigde lichtsterkte. Het rendement van LED's is namelijk niet hoger, of in elk geval niet veel hoger, dan van een hogedruklamp zoals in jouw beamer zit. Eigenlijk werkt zoiets alleen goed als je een DLP beamer hebt met een kleurenschijf. Door de kleurenschijf weg te laten boek je genoeg winst om met enige tientallen watts aan goed gekoelde LED's toch nog tot acceptabele prestaties te komen.

Een beschrijving van een dergelijk project staat in de Elektuur van een aantal maanden geleden.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als je dit helemaal begrepen hebt:

formatting link
dan snap je ook waarom jouw idee nooit kan werken.

Elementaire wetten van de fysica, daar kun je nooit omheen.

De LEDs waarmee ze -kleine- projectors belichten zijn superfelle LEDs, bijv. Luxeon van (Philips) LumiLeds. Die hebben een Etendue die bijna laag genoeg is.

Lasers, die hebben een Etendue van bijna nul, daar zou je pas een perfekte projektor mee kunnen maken. Zoals de 65" rear projector die Mitsubishi gemaakt heeft en waarover op de SID (2 weken) geleden te horen was.

-- J.

Reply to
Jeroen S

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.