Elektromagneet voor zwevend metalen voorwerp?

Hoi,

Ik wil een opstelling bouwen waarin ik een metalen voorwerp laat zweven. Deze dingen zijn wel te koop, maar die zijn te klein. Ik wil wat zwaardere dingen ook tillen (golfballen?). En ik wil alles open hebben zodat iedereen kan zien hoe het werkt.

Ik wil de spoel(en) boven het voorwerp plaatsen en dan met een PID regeling met Hall sensors (pikken magneetveld en daarmee de hoogte op) de hoogte regelen. Ik neem aan dat PID genoeg regeling is om het stabiel te maken. Het maken van elektronica doe ik zelf, ik ben van oorsprong elektronicaontwikkelaar, dat is geen probleem.

Mijn vragen: Heeft hier iemand ervaring mee? Ik zoek praktijkervaring voor de elektromagneet: hoe groot, breed en hoog etc het beste is. En tot welke hoogte, met welke gewicht. Een paar cm moet zeker wel kunnen, maar hoeveel zou haalbaar zijn? 10 cm zou prachtig zijn.

Nog mooier zou een hoogte regeling zijn, of 3 magneten zodat ik het voorwerp ook kan laten draaien of wat verplaatsen.

Nog iets: Philips had in het Evoluon in Eindhoven (alweer vele jaren terug) een zwevende plaat die volgens mij op wervelstroomverliezen werkte. Het bijzondere was dat deze BOVEN de magneet zweefde. Weet iemand het meer van?

Ik wil dus niet zo'n tol maken die boven een magneet zweeft, maar echt gecontroleerd zweven. Weet iemand nog een methode om iets stabiel BOVEN een magneet te laten zeven, dit mag dan best magnetisch zijn?

Elke informatie is welkom.

Groeten, P.

Reply to
P.
Loading thread data ...

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Die zwevende plaat in het Euvoluon was inderdaad een gewone aluminium plaat die door wervelstroom ging zweven. Het is hetzelfde systeem wat jarenlang in auto snelheidsmeters (tachometer) heeft gezeten en misschien nog zit, dat is een aluminium gelagerd opgehangen tonnetje waar een wijzer aanzit. In het tonnetje met spriraalveer draait een magneet rond die het dus afhankelijk van de snelheid een uitslag op de naald geeft. Ook word het systeem gebruikt als wervelstroom demping om het uitslingereffect bijvoorbeeld bij een clinometer tegen te gaan.

De zwevende bal heeft ooit in een elektronica blad gestaan, werd een lichtcel en een lampje voor gebruikt, ik zou nu een diffuse IR led gebruiken. Om de hoogte te kunnen instellen zou ik pulsbreedte regeling gebruiken. Dat heb ik al meer toegepast op een regelklep.

Ik zie graag de ontwikkeling tegemoet.

Succes, Bram

Reply to
Bram

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.