Toonregeling

Ik ben bezig een mengpaneel van Rodec (de MX180) aan het ontleden om de werking ervan te snappen. Ik heb op de volgende website

formatting link
het schema van de bas- en hoge tonen-regelaar gezet. De principiële werking ervan snap ik, maar ik had graag nog een aantal berekeningen gedaan van de versterking van zo'n filter. Maar ik zie niet direct een overzicht in. Ik weet hoe de versterking berekend wordt, maar ik kan niet zo goed weg met die condensatoren die in het schema staan. Waar moeten die komen in de berekening?

Groetjes, Tom.

Reply to
Tom Van Eeckhout
Loading thread data ...

Op onderstaande link staan wat technische boeken w.o. (helaas al verkocht), waarin over allerlei toonregelingen en filters wordt ingegaan. 't Gaat wel over buizenversterkers, maar het is een heel goed theorie werk. Ik heb het ooit gehad, maar weggegeven (helaas).

Het ontwerpen van versterkers

- door S. J. Hellings - 1958 Prijs: ? 37,00. uitgave van Muiderkring, Bussum - 198 pag. (16 x 25 cm) Bevat een theoretische gedeelte over (het ontwerpen van) buizenversterkers en daarnaast een praktisch gedeelte met (bouw)beschrijvingen van tientallen (!!) verschillende versterkers van Amroh van de 4-watt Proton tot de 50 watt hoofdversterker HV 250. Absolute must voor de liefhebber van Amroh versterkers... duidelijk gebruikt exemplaar maar nog in redelijke staat bestelnummr: 128 Prijs: ? 37,00 (inclusief verzending)

Er staat nog wel te koop:

Versterkers met transistoren

Deel 1: De voorversterker door S.J. Hellings - 1964 Prijs:? 20,00. Een uitgave van de Muiderkring, Bussum - 240 pag. (14 x

22 cm)

bestelnummr: 201 Prijs: ? 20,00 (inclusief verzending)

Dat kan dus nog wel besteld worden.

-- Moi !

Ben

formatting link

Kijk ook hier eens, voor de derde druk van het eerste boek.

formatting link

Reply to
Ben Doedens

verkocht),

Amroh

x

Alleszins bedankt voor de tips! Ik denk dat ik de oplossing (althans voor de hogetonenregeling) gevonden heb. Ik heb ze erbij gezet op dezelfde webpagina: de berekeningen samen met de grafiek. Ik denk wel dat mijn berekeningen kloppen.

Groetjes, Tom.

Reply to
Tom Van Eeckhout

"Tom Van Eeckhout" schreef in bericht news:oQzec.69314$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

25

Hmm, die van mij is de vijfde druk uit 1967 en die heeft 272 bladzijden (oa. ook een 70 Watt buizeneindtrap met 4 maal EL34) Maar de uitgebreide berekening van toonregelcircuits zal wel hetzelfde zijn. Mooi boek!

Maurits

Reply to
Maurits

Juist vanwege dat laatste. Het spijt me nog steeds dat ik het boek ooit heb weggegeven.

-- Moi !

Ben

Reply to
Ben Doedens

Ik ben het NIET eens met het vervangingsschema in je 3e plaatje. In dit vervangingsschema mis ik een weerstand vanaf de inverterende ingang naar de ground, die gevormd wordt door het basdeel. Bijstaande berekening klopt dan ook niet.

Saillant detail: Afhankelijk van de stand van de basregelaar verandert de weerstand,die je hogetonencircuit ziet, en dus de HF response! De vervangingsweerstand varieert van circa 53k tot 100k.

Ongetwijfeld zullen mensen tegenwerpen dat de inv.ingang virtueel geaard is (=spanningsloos), echter de OPAMP ingangsimpedantie is oneindig hoog. De stroom door de C moet dus richting de baspotmeter vloeien

DualIP

Reply to
DualIP

"DualIP" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

de

Bedankt voor je opmerking. Ik dacht gewoon het treble en het bas-gedeelte uiteen te rafelen en eerst de berekeningen te doen voor de hoge tonen-regeling en voor de basregeling, maar blijkbaar mag ik die 2 niet afzonderlijk behandelen? Ik zou dit in ieder geval graag eens verder (op de juiste manier) berekenen.

Tom.

Reply to
Tom Van Eeckhout

"Tom Van Eeckhout" schreef in bericht news:jcRec.70154$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

voor

de

Ik geraak er niet meer aan uit? Wat zit er nu allemaal in de formule om de versterking van die schakeling te bepalen? Ik kan geen weg met die condensator C2 ook niet.

Tom.

Reply to
Tom Van Eeckhout

"Tom Van Eeckhout" schreef in bericht news:2pRec.70162$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

bas-gedeelte

Misschien help het je als je weet dat de schakeling een BAXANDALL toonregeling heet. Deze toonregeling zat ook in 1962 in Unitran versterkers. Met buizen uiteraard.

Hans

Reply to
JT van Es

En het principe van de Baxandall toonregeling wordt uitgebreid besproken in de boeken van Hellings.

-- Moi !

Ben

Reply to
Ben Doedens

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.