toerenteller

Hallo

Ik heb een Vetus toerenteller waarbij na het aanschakelen de wijzer direct naar 4000 toeren slaat, en vervolgens in de nulstand terug komt. Het probleem is dat de inwendige stuitnok? na een aantal keren dit geweld te hebben doorstaan, afbreekt. Daardoor valt de wijzer terug naar een andere stand en is de aflezing niet meer correct. Is het mogelijk om met "iets" de aanvangstroom te dempen of is dit gedrag inherent aan de meter.

Bij voorbaat dank voor een oplossing

cees

Reply to
cobus
Loading thread data ...

Hoi Cees,

ik ken dit soort meters helemaal niet dus misschien is het wel een heel stom antwoord, maar hoort hier niet een weerstand overheen te zitten? Soms zie je dat nog wel, welke weerstand zou ik dus ook niet weten. Geeftie wel de juiste tpm aan? Probeer het eens met een weerstand, die bijvoorbeeld 2x zo klein is als de weerstand van de spoel (bij gelijkstroom).

MvG

Erik de Wit

Ing. E.P.W. de Wit R&D engineer

ElectronX design Planetenlaan 86

9405 PC Assen The Netherlands Phn: 0031 (0)592 353500 Fax: 0031 (0)592 350560
formatting link
Reply to
edewit

Van de door jou genoemde verschijnselen wordt in de beschrijving niets gemeld, dat naar 4000 rpm gaan lijkt niet normaal, zou iets met de afregeling temaken kunnen hebben ? zie handleiding (pdf document).

Mogelijk kun je er een telefoontje naar Vetus aan wagen en het probleem voorleggen ?

Handleiding:

formatting link

telfnr. 010-4377700

succes : Manus.

Reply to
Manus

PS demping kun je ook realiseren met een spoel in serie of een condensator parallel, maar in dat geval zou ik toch meer moeten weten over de spanning per tmp, maximale spanning etc. En dan nog even zeker weten dat het gelijkstroom is natuurlijk, anders krijg je niet gewenste effecten (condensator stuk, of afwijkingen door spoel).

succes

Reply to
edewit

Ik ben maar een leek op dit gebied. De oplossing om vetus te bellen heeft geen zin, want zij zeggen dat de meter goed werkt. Dat deed de vorige ook, doch deze is nu stuk. De toerenteller is een elektronische, welke drie aansluitingen heeft. Te weten de PLUS- MIN-W aansluiting vanaf de dynamo. Het voltage is 12 volt gelijkstroom. Het probleem doet zich ALLEEN voor bij het inschakelen. Er wordt dan nog geen toeren gedraaid want de motor moet nog starten. Het een en ander is aangesloten volgens de tekening van Vetus op een Vetus motor.

Cees "Manus" schreef >> Hallo

Reply to
cobus

Cees,

zoals ik ook al eerder zei ben ik ook een leek op dit gebied, toch een vraag, als je de W niet aansluit, maar wel de 12V, slaat de wijzer dan ook uit bij inschakelen? Zo niet, lijkt het me dat er een onjuiste piek terecht komt op de W, wat misschien ergens anders vandaan komt, en niet te maken heeft met de meter. Zo wel, lijkt me dit een probleem van de meter.

mvG,

Erik de Wit ElectronX design

Reply to
edewit

Erik\Cees,

Dat is een goede suggestie, Cees zou in dat geval eens moeten nagaan wat er zoal ingeschakeld wordt als het contact wordt ingeschakeld, mogelijk kan hij dan door selectief afkoppelen van die die zaken de oorzaak achterhalen..?

groet : Manus.

Reply to
Manus

Je zou een zenerdiode over de meter kunnen zetten, en of een condensator.

--
"Life is short, art is long, opportunity fleeting,
experimenting dangerous, reasoning difficult.? (Hippocrates)

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

@Cobus:

volgens mij kan dat niet, het toeren signaal is wisselspanning? kan iemand dit nogmaals bevestigen?

mvg Erik de Wit ElectronX design

Reply to
edewit

Nee. Voor een toerenteller werd er vroeger een pulsje op de schakelaansluiting van een bobine afgetakt bij een benzine motor en voor diesels werd er een fase van de driefasen generator gelijkgericht. Beide dus geen wisselspanningen maar gewoon een pulserende gelijkspanning. Daarvoor gebeurde het meten van de toeren mechanisch.

Nu zitten er nokjes op de starterkrans (vliegwiel) die middels sensoren informatie naar de ECU sturen, de Ecu geeft via uitgangen weer een gelijkspanning aan de diverse metertjes inzoverre analoog. Bij digitale displays word direct info naar de displaydrivers/multiplexers gestuurd.

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@e56g2000cwe.googlegroups.com...

Reply to
07NRNG4WD

Voor zover ik kan nagaan zijn alle Vetus motoren uitgerust met een wisselstroomgenerator, ook die W aansluiting is wisselspanning, graag zou ik de interne elektronica van die toerenteller willen zien, wellicht dat Cobus die heeft ? hier kan ik geen info over vinden...en een zener gaat niet lukken vrees ik. De oorzaak van die "piek" achterhalen lijkt mij de juiste oplossing ?

groet Manus.

Reply to
Manus

Enkelzijdig gelijkgericht, in de toerenteller zit er dan nog een RC netwerkje dat van deze pulserende gelijk- spanning een proportioneel meelopende gelijkspanning maakt die het draaispoelmetertje doet uitslaan.

Reden voor het "doorslaan" van een meter is een slechte demping en/of opslingering van de spanning bij inschakelen doordat de componenten in de Freq-volt omvormer slecht gedimensioneerd werden. Je kan daar verder weinig tegen doen, alhoewel een potkernspoeltje in serie met de meter deze piek wel eens effectief zou kunnen onderdrukken, gewoon eens experimenteren met een kern en wat wikkelingetjes of wat spoeltjes uit de rommelbak zou ik zeggen.

"Manus" schreef >> @Cobus:

Reply to
07NRNG4WD

Ja, dat kan ik wel volgen, de vraag is toch waar die piek vandaan komt en of je die oorzaak kan wegnemen.

Reply to
Manus

Beste Manus, lees onderstaande (knipte ik uit mijn antwoord wat je slecht gelezen hebt) even aandachtig door zou ik bijna zeggen.....

_________________________________________

___________________________________________

"Manus" schreef >> Enkelzijdig gelijkgericht, in de toerenteller zit er dan

Reply to
07NRNG4WD

Ik heb je antwoord beslist aandachtig gelezen en begrepen maar je gaat aan de werkelijke oorzaak van die piek voorbij ? die zou je kunnen opsporen\verwijderen, weinig tegen te doen is mij te magertjes...

Reply to
Manus

Inductie. Wel eens van gehoord ??????

"Manus" schreef in bericht news:c89c1$4422cd3e$52d92d07$ snipped-for-privacy@cache40.multikabel.net... : 07NRNG4WD schreef: : > Beste Manus, lees onderstaande (knipte ik uit mijn : > antwoord wat je slecht gelezen hebt) even aandachtig : > door zou ik bijna zeggen..... : >

: > _________________________________________ : >>> weinig tegen doen, alhoewel een potkernspoeltje in : >>> serie met de meter deze piek wel eens effectief zou : >>> kunnen onderdrukken, gewoon eens experimenteren : >>> met een kern en wat wikkelingetjes of wat spoeltjes : >>> uit de rommelbak zou ik zeggen. : : >> Ja, dat kan ik wel volgen, de vraag is toch waar die piek vandaan komt en : >> of je die oorzaak kan wegnemen. : >

: >

: : Ik heb je antwoord beslist aandachtig gelezen en begrepen maar je gaat : aan de werkelijke oorzaak van die piek voorbij ? die zou je kunnen : opsporen\verwijderen, weinig tegen te doen is mij te magertjes...

Reply to
DeviceZeroDoubleZeroSeven

Mensen,

laten we er alstublieft niet zo'n schreeuw-forum van maken.

De inductie-piek is blijkbaar altijd aanwezig 07NRNG4WD ? Weet je of dit in andere systemen ook voorkomt? En uiteraard zal Vetus niet toe gaan geven dat de RC niet fijn gedimensioneerd is, wel zou ook ik dan graag de interne opbouw van zo'n meter willen zien. Helaas lijkt het me niet een heel goede oplossing (mijn mening) om een en ander op te lossen met spoeltjes en/of condensators. Dit omdat ik vermoed dat het signaal dan niet meer overeenkomt met de werkelijke rpm. Je zou het altijd kunnen proberen en na kunnen meten met een andere rpm meter. Als het dan niet of weinig afwijkt zou dat misschien de oplossing zijn. Ikzelf zou er alleen geen rust mee hebben, maar dat is aan Manus om dat voor zichzelf te bepalen.

Heeft iemand dus ergens de interne opbouw (schema? / RC waardes?) van zo'n meter liggen?

Met vriendelijke groet,

Erik de Wit ElectronX design

formatting link

Reply to
edewit

Erik,

Het is niet mijn toerenteller hoor maar die van cobus...en je hebt gelijk, soms is het middel erger dan de kwaal. Al eerder had ik ook aangegeven graag de spec's van die (dure) toerenteller te willen zien. In dit geval zou ik eerst kiezen voor stap voor stap installatiedelen af te schakelen om te kunnen constateren of die piek wil verdwijnen, mocht dat het geval zijn dan lijkt een oplossing een stuk dichterbij dunkt mij.Ook vraag ik me af waarom zo'n dure meter kennelijk niet goed beveiligd is tegen dit soort verschijnselen.

Het toontje van ZeroDevice bevalt mij ook niet...kan wel even normaler.

groet : Manus.

Reply to
Manus

Gelijkspanningspieken door inductie kunnen op verschillende manieren ontstaan en oplopen tot enkele honderden volts. Toen ik nog jong en onbezonnen was bouwde ik digitale toerentellers onstekingen en elektronische spanningsregelaars voor auto's en motoren. Al snel leerde ik dat niets zo belangrijk is als het wegfilteren van de pieken in boordspanningsnetten. Overigens heeft elk gelijkspanningsnet waarin zelfinducties zitten daar last van. Het RC netwerkje in een dergelijke meter word gedimensioneerd om impulsen in een gelijkspanning om te zetten, waarbij het criterium geldt dat deze overeen moet komen met de schaal van de meter. Het lijkt me stug dat deze instumentjes door Vetus (een motorbouwer) gemaakt worden. Het ligt eerder voor de hand dat deze bij Valeo , Bosch of een andere (boord) instrumentenbouwer vandaan komen;-))

Maar vertel eens , welk deel van mijn heldere uitleg snapte jij nou weer niet ????

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@u72g2000cwu.googlegroups.com...

Reply to
07NRNG4WD

Wil je nou een oplossing voor het probleem of gewoon naar je stomme bek gepraat worden ???? Ik hoor het alweer.

"Manus" schreef in bericht news:18c57$4423ae02$52d92d07$ snipped-for-privacy@cache10.multikabel.net...

Reply to
07NRNG4WD

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.