Toerental 230 Volt motor regelen

Goedenavond,

Ik heb een poetsmachine voor de auto, maar deze draait veels te hard. Weten jullie iets waarmee ik het toerental naar beneden kan brengen? Ik kan bij Conrad niets vinden, maar weet ook niet precies hoe zoiets heet.

Alvast bedankt.

MVG, Jeroen

--
http://snelleboten.nl
Reply to
Jeroen
Loading thread data ...

"Jeroen" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Bij de Lidl hadden ze laatst een klein apparaatje waarin zich een regelbare weerstand bevindt. Primair bedoelt als lichtdimmer, maar ik dim er van alles mee waaronder bijv een traploze vertraging van een ventilator. Ik ben van mening dat dit ook prima voor jouw situatie kan werken en bij veel meer (elektro) zaken dan alleen de Lidl verkocht wordt. Het ding kostte rond de 5 euro ofzo.

Reply to
Birdy

"Jeroen" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Over het algemeen heb je twee soortenn motoren. A) Je hebt motoren met een koolborstel, zoals in een stofzuiger en een handboormachine. Deze kun je met een goede (!!) dimmer wat in teoerental terugregelen. Met een goede bedoel ik een dimmer die een inductieve last kan dimmen. Een normale gloeilampdimmer kan dit niet. Deze gaat als je geluk hebt gek doen (onregelbaar) of, bij iets minder geluk gelijk kapot.

B) Borstelloze ok kortsluitankermotoren. Deze hebben altijd een bedrijfscondensator. Deze laten zich heel moeilijk terugregelen. De snelheid van de motor wordt in hoofdzaak bepaald door de lichtnetfrekwentie, en die heb je nu eenmaal niet in de hand.

Je kunt het proberen met een dimmer zoals hierboven omschreven is, maar ik geef je nog geen 5% kans dat het werkt. Meetsal moet je voor deze motoren een frekwenteomvormer hebben. Kost een paar stuivers, maar dan heb je wel wat moois.

laat even weten wat voor een motor je hebt, en wat het vermogen van de motor is.

jantje

Reply to
Jantje Bijdehandje

"Birdy" schreef in bericht news:4ntNd.1463$Mw3.1108@amstwist00...

Regelaars die voor lampen bedoeld zijn, doen het dikwijls niet best met motoren. Vooral als het wat zwaardere motoren zijn. NU kun het het voor 5 euro natuurlijk wel proberen. Je motor zal er niet kapot van gaan, je regelaar misschien wel.

Conrad heeft jarenlang een motorregelaar aangeboden onder bestelnummer 18 31

99-44. Mits goed gekoeld kan het ding meer dan 10A aan. Behalve de koeling heb je ook nog een 470k potmeter nodig en een kastje om het spul in te bouwen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Het is in dit geval een redelijk zware motor. Het conrad nummer bestaat nog, bedankt! Ik ga bestellen het het spul netjes in een kastje bouwen.

Nogmaals dank, Jeroen

--
http://snelleboten.nl
Reply to
Jeroen

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:4DuNd.129826$ snipped-for-privacy@amsnews05.chello.com...

van

de

31

Bestelnummers van Conrad hebben allemaal het formaat NN NN NN-XX waarbij XX iets zegt over het jaar van de catalogus, internet, actiefolder e.d. Men bestelle natuurlijk met de 'XX' die de laagste prijs oplevert ;)

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Een weerstand in serie moet honderden watts kunnen verwerken. Probeer eens (pas op met 220V) een 640V bipolaire (geen Elko) condensator. Probeer eerst 1 microfarad of iets groter tot het toerental juist is.

Jeroen wrote:

Reply to
Gert Baars

Wanneer het vermogen niet te hoog is kan je eens naar een ventilatorregeling op zoek gaan, houd er wel rekening mee dan met een lagere spanning ook koppel verloren gaat.... Dus zal de motor en dus de schijf eerder tegenge- houden worden.

"Jeroen" schreef in bericht = news: snipped-for-privacy@4ax.com... : Goedenavond, :=20 : Ik heb een poetsmachine voor de auto, maar deze draait veels te hard. : Weten jullie iets waarmee ik het toerental naar beneden kan brengen? : Ik kan bij Conrad niets vinden, maar weet ook niet precies hoe zoiets : heet. :=20 : Alvast bedankt. :=20 : MVG, : Jeroen :=20 : --=20 :

formatting link

Reply to
Peet

Hoi,

Het is zo goed als zeker een koolborstel motor want aan beide kanten van het anker zit een schroefdopje, daar zullen de koolborstels wel onderzitten, kan niet missen lijkt me.

Het gaat om een Hitachi SAT 180 Disc polischer, 230V ~ 50 Hz, 3.5 A,

750 W. Hij heeft wel twee standen, maar zelfs op de laagste stand slaat hij uit je handen (en dat heeft niets met mijn spierkracht te maken haha).

Groeten, Jeroen

--
http://snelleboten.nl
Reply to
Jeroen

Je kan ook een flinke gloeilamp in serie zetten; desnoods een paar gloeilampen parallel. Alleen heeft een gloeilamp een temperatuursafhankelijke weerstand, en die werkt precies verkeerd om in deze toepassing: bij zware belasting gaat de lamp feller branden en neemt de stroom af.

Thomas

Reply to
Zak

Is dat conrad setje dan niet beter voor dit doel?

Groeten! Jeroen

--
http://snelleboten.nl
Reply to
Jeroen

Dimmer voor inductieve lasten. Kun je gewoon bij de Gamma e.d. halen.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.