Verhelpen zoemgeluid (gedimde) ventilator?

Hoi,

Allereerst: mijn kennis van electronica is gering, op de basisbeginselen van spanning en stroom na dan...

Mijn vraag gaat over het afregelen van het toerental van een ventilator. Het is er 1 van een redelijk normaal type, 230V, 45W, muurventilator, maar hoe de motor precies werkt ((a)synchroon, koolborstels, weet ik veel), dat is me niet bekend.

Ik heb de ventilator reeds gedimd met een snoerdimmer voor halogeen. Dat werkte op zich prima, maar bij lagere toerentallen maakte de motor een irritant hard zoemend geluid. Leek mij niet goed.

Op aanraden van de technische helpdesk van Conrad (ahem) toen maar een regelaar met daarin volgens mij een triac besteld. Expliciet bedoeld voor het regelen van zaken als boormachines, motoren en verwarmingselementen (max

1200W piek). Het irritante zoemen is echter gebleven!

Waar zit de fout? In de motor zelf of in de manier van dimmen?

De motor maakt ook zonder dimmer al een licht zoemend geluid, maar dat wordt dus erger naarmate het toerental daalt.

Kan ik iets aan de motor veranderen, of er aan toevoegen? Of moet ik die dimmer gewoon vergeten? 't is een ventilator van 160 euro, dus ik hoopte er wel een redelijk stille motor bij te krijgen...

Alvast bedankt voor suggesties!

groet,

Edo

Reply to
Edo Nijmeijer
Loading thread data ...

"Edo Nijmeijer" schreef in bericht news:3f4f0386$0$49109$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

van

Het

me

(max

wordt

er

De motor zal wel een klein korsluitankermotortje zijn, en is dus een asynchroon type. Ik vermoed dat het geluid veroorzaakt wordt in de motor. Het onstaat doordat, als je de dimmer gebruikt er geen sinusvormige spanning (en stroom) naar de motor gaat. Deze is immers fase aangesneden. De spanning neemt dan in zeer korte tijd met een sprong toe. Het veroorzaakt hogere harmonischen. Je kunt proberen in het ventilatortje een stukje rubber ergens tussen te doen, maar of het helpen zal betwijfel ik. Het verschijnsel is bv. ook waar te nemen op de nieuwe treinen van de NS. Bij het optrekken hoor je de motor "zingen", oftewel zoemen. Ook deze motoren krijgen een niet-sinusvormige spanning Weliswaar geschied dit op een heel andere wijze (met frekwentieomvormers, of choppers) maar het effekt is hetzelfde.

Jantje Hier is niets

Reply to
Jantje

vervangen.

Peter, ik denk dat mijn oplossing inderdaad deze kant op moet. Voor deze ventilator was (voor het lieve bedrag van 80 euro) ook een los schakelpaneel te koop waarmee drie standen waren te schakelen (en vooruit/achteruit). Vond ik iets te duur.

Nu ben ik dus niet zo'n soldeer-figuur. Heb je nog een voorstel voor hoe ik dit in de ventilator kan verwerken? Kan ik dan een leeg printje o.i.d. kopen en daar die onderdelen op solderen, plus een driestanden schakelaar? Wat is het effect van een grotere of kleinere capaciteit van de C's? Hoeveel procent hou je over?

Ik zal mijn lokale elektronica-boer ook eens vragen. Hij zal het tenslotte ook moeten leveren.

Bedankt voor de tip!

Edo

Reply to
Edo Nijmeijer

wat jullie in mijn ooggies ook vaak vergeten is dat jullie vaak geen rekening mee houden dat de schoepen of vinnen van zo,n ventilator ook lawaai kan maken dat de motor vrij stil is maar de schoepen dus afhankenlijk van snelheid en hoeveelheid schoepen die lawaai kunnen produceren ook weer afhankelijk van hoeveelheids luchtverplaatsing vaak in kuubs ...m³

deze lawaai is niks aan te doen

Carlos

"P. Roozendaal" schreef in bericht news:01c3705b$9feead60$224216ac@GV9911221067...

vervangen.

Reply to
carlos

Natuurlijk maakt de beweging van het rotorblad ook geluid. Maar dat is (vind ik) duidelijk te onderscheiden van de motor. De motor knerpt, als het ware. Een scherp zoemgeluid. Zeker als het toerental heel laag is, en de schoepen nauwelijks lucht verplaatsen, dan nog hoor ik in dit geval die motor heel hard zoemen (indien verkeerd 'gedimd').

Ik ga voor de drie-standen schakelaar...

Merci!

Edo

Reply to
Edo Nijmeijer

Condensatorwaarde experimenteel bepalen, is afhankelijk van stroomverbruik van je motor en gewenst toerental. Grotere waarde van de C = lagere weerstand voor 50 Herz = minder spanning over de C en meer over de motor = hoger toerental. Voorbeeld: Stand 0 = uit Stand 1 = ongeveer 2 uF 400 VAC in serie Stand 2 = ongeveer 4 uF 400 VAC in serie stand 4 = niets in serie (max toerental) Deze C's zijn ralatief groot, dus inbouwen in de ventilatorhuis zal wel niet lukken en je moet er ook nog een schakelaar aan bedraden. Los kastje nemen, plastic vanwege de isolatie, geschikte schakelaar voor

230 VAC kiezen en netjes inbouwen, experimenteerprintplaatje gebruiken of als de draden aan de C's lange genoeg zijn een stripje kroonsteentjes. 230 VAC in, uit idem al dan niet via 1 of 2 C's. Let op de isolatie etc., als je geen ervaring met veilig aan 230 VAC knutselen hebt, niet aan beginnen of een meer deskundige en ervaren kennis inschakelen.

Sukses, Peter.

Edo Nijmeijer schreef in artikel ...

altijd

ik

solderen,

tenslotte

Reply to
P. Roozendaal

Peter,

Was zojuist bij Eurosound (het voormalige 'Display electronics') in Haarlem, maar zij vonden het idee maar niks. Inderdaad omdat je de waarde van de condensatoren niet kon weten en dat foute waarden problemen met de motor konden opleveren (faseverschuivingen en zo - aan mij niet helemaal besteed ;) ). Hun voorstel was om gewoon de originele schakeling te kopen. Die is trouwens niet bijzonder groot, dus ik vraag me af of daar dus inderdaad grote condensatoren in zitten...

De behuizing van de ventilator is trouwens heel ruim. Maar ja, het lijkt er op dat ik me hier, met mijn kennis, beter niet aan kan wagen. Jammer!

Nogmaals bedankt voor je uitleg. Altijd nuttig voor toekomstige ideeen! Groeten,

Edo

Reply to
Edo Nijmeijer

Klopt, weerstandje over de C is vereist, bv. ergens tussen 50k en 1M. Wet van Ohm (rekenen): wordt niet warm. Gloeilamp moet altijd veilig kunnen werken, maar is nog weer groter dan een C. Wel goedkoper. (Lol: wordt wel een stuk warmer dan dat weerstandje!)

Peter.

Zak schreef >

Haarlem,

motor

besteed

ventilatortje.

Reply to
P. Roozendaal

ventilatortje.

Werkt dat ook? Dat zie ik nog wel zitten namelijk. En hoe bereikt de ventilator dan zijn hoogste stand? Ow, daar zou ik een schakelaar voor kunnen inzetten, ipv een lamp

't is een idee. Ga ik gewoon eens proberen met een enkel 25w peertje. Alleen jammer dat de ventilator op de lagere standen (het meest gebruikt) ook de meeste stroom gebruikt. Heel veel stroom, relatief.... Ach ja.

Groeten,

Edo

Reply to
Edo Nijmeijer

Meeste stroom? met lamp in serie?

--
 - René
Reply to
René

"Edo Nijmeijer" schreef in bericht news:3f55cafd$0$49100$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

meest gebruikt) ook de

Ach ja.

met een 50W

(noem ik

schakelt, of zo?

Het verbruik in serie zal minder zijn dan dat van de kleinste verbruiker, dus minder dan 25 watt.

veel meer verstand

Inderdaad, nl.HOBBY.electronica.

MRe

Reply to
MRe

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.