vervangen LiIon accus in powerpack laptop

Hallo,

de powerpack van mijn ASUS is ter ziele - laadt tenminste niet meer op. Vanavond ga ik hem eens helemaal ontladen: maar ik denk niet dat dat helpt. Wat is er echter op tegen om de powerpack open te maken, er losse LIon cellen in te zetten en vooruit met de geit...?

(Wat /mij/ tegen houdt is dat er meer dan twee aansluitingen op de powerpack zitten. Binnenin gaan er dan draadjes naar (voor mij) onverwachte plaatsen op de cellen en dat begrijp ik niet).

Vandaar mijn vragen hier.

Paai

Reply to
paai
Loading thread data ...

Op de cellen zelf kunnen temperatuursensoren zitten, en vaak zit er ook wat regelelectronica in de accupack. Succesvol vervangen van Li-ion cellen is mogelijk, maar het risico op brand en ellende is groter dan bij NiMH cellen. Ook zijn losse Li-ion cellen soms lastig verkrijgbaar.

Wat ik uit jouw schrijven begrijp is dat er nog voldoende energie inzit om de laptop te voeden, maar dat hij niet meer wil bijladen. Ik zou dan eerder denken aan een slecht contact of een defecte laadschakeling. Zoek eens iemand anders met dezelfde pack en probeer of dat wel op jouw laptop werkt. Overigens zijn van Asus ook losse originele packs leverbaar.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb zo iets ooit gedaan met een batterypack voor een meetinstrument van Fluke. Daarin zaten een paar thermistors (temperatuurafhankelijke weerstanden) in. Het meeste werk was om de behuizing open te krijgen er zit geen schroef in. Uiteindelijk lukte het op de oude manier met soldeerbout met daaraan een tip met scheermesje.

Ik heb er 6 nieuwe penlite model 2700 mAh inzitten en dat werkt goed.

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

Tip: je kunt een behuizing die bestaat uit twee verlijmde schalen vaak prima kraken door het ding in een bankschroef te zetten met de binnenliggende schaal naar onderen, en de naad 1-2mm boven de rand van de bek. De boel aandraaien totdat het gaat kraken (of totdat je het niet meer vertrouwt ;-). Hierna met een platte, botte schroevendraaier en lichte hamer de verlijmde naad langs de onderkant opentikken. Ik heb zo talloze adapters, voedingsblokken, accupakketten enzovoort vrijwel zonder enige schade opengekregen -- en naderhand ook weer netjes dicht kunnen lijmen.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Betekent dat dat ik LIon accus in die powerpack kan vervangen door Nimh's, eventueel met wat verlies aan gebruikstijd?

Reply to
paai

...

Nou breng je me in de war... :-)

Laptop te oud (jaar of vier). Voor de prijs van een nieuw pack ben je al een heel eind op weg naar een hele nieuwe laptop. Als die verdomde ketens als Mycom en Paradigit maar laptops zonder Microsoft wilden verkopen!

Reply to
paai

Lijkt me sterk:

  1. Het voltage van een Lion cel is 3x zo hoog als die van een NiHM cel.
  2. Het laad-algoritme voor Lion is anders dan die van NiHM.

M.a.w. met enkel de cellen vervangen ben je er niet, je zal dan de complete powerpack moeten redesignen.

Reply to
Dombo

"paai" schreef in bericht news:44b69$474fedab$8938a8b2$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Kijk hier:

formatting link

formatting link

formatting link

formatting link

formatting link

Hans

Reply to
hansdv

En niet zomaar anders: een Li-ion wordt met een 'vaste' spanning geladen, een NiMH met een 'vaste' stroom.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Goedendag Paai,

Ik zou geen risico nemen, niet zelf gaan sleutelen als je het niet exact weet. Anders loop je kans dat je laptop in de hens gaat, met je woning erbij. LiIon/LiPo is kritischer dan NiCd/NiMH.

Vriendelijke groeten, Ron van Sommeren int. elektro fly-in, Nijmegen/Winssen

formatting link

Reply to
Ron van Sommeren

"Ron van Sommeren" schreef in bericht news:47540ab1$0$13746$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

li-ion penlite cellen om een batterij samen te stellen zijn wat moeilijker verkrijgbaar, vandaar dat ik het deed met Ni-MH maar je moet natuurlijk wel de juiste oplader gebruiken. Of het het met het handje doen en een mA meter is serie zetten, dan heb je complete controle.

Maurits

Reply to
Maurits

"paai" schreef in bericht news:44b69$474fedab$8938a8b2$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Niet aan beginnen:

- De powepack bestaat uit verschillende LiIon cellen in parallel - serie schakeling

- Elke parallel tak wordt gecontroleerd op spanning.

- Elke parallel tak heeft een minimale spanning van 2,15Volt.

- Onder deze spanning moet de beveiligings electronica in werking treden en de complete cell-pack afschakelen. Bij laden van LiIon cellen onder de 2,15V bestaat explosie gevaar, vandaar de beveiliging.

Groeten, RobP

Reply to
RP

LiIon wordt geladen met: constant-current - constant-voltage. Dwz LiIon wordt geladen met een constante stroom totdat de maximale spanning (4,2V) wordt bereikt en schakelt dan over op constante spanning waarbij de stroom continu daalt. Bij het bereiken van een (ingestelde) minimale laadstroom wordt het laden gestopt.

NiMH kun je op verschillende manieren laden.. Belangrijk is de temperatuur van de cell. De zgn intelligente laders met -dV/dt zijn eigenlijk alleen goed geschikt voor NiCad cellen. Bij NiCad cellen krijg je nml vlak voor het bereiken van de 'vol' status een sterke spanningsstijging en na het bereiken van de 'vol' status een spanningsval (-dV/dt). NiMH cellen hebben die eigenschap ook, echter zal bij NiMH cellen eerder de temperatuur sterk stijgen voordat de cellen bij de spanningsstijging komen en worden de cellen "gekookt", iets wat de levensduur van NiMH sterk verkort. Vaak simuleren NiMH battery packs een -dV/dt speciaal voor de 'eenvoudige intelligente' laders.

Groeten, RobP

Reply to
RP

Ik neem aan dat je boven 2,15V bedoelt? Of bedoel je dat cellen controleren of ze nog wel goed zijn?

P.

Reply to
Pieter

Ik ben van mening dat het parallel schakelen een oorzaak is van het snel degraderen van accupacks.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Aangezien de werkspanning 3,6V is en de maximale laadspanning 4,2V, zal hij dat laatste bedoelen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik bedoel dus dat LiIon cellen onder de 2,15V niet meer geladen mogen worden wegens explosie gevaar.

Groeten, RobP

Reply to
RP

Dat klopt vooral als de cellen niet gematched zijn. Hoe groter het verschil deste sneller de degradatie.

Groeten, RobP

Reply to
RP

Ik ben nog nooit parallel geschakelde cellen tegengekomen; als de Ri of inwendige weerstand ook maar iets verschilt tijdens het produktieproces ontlaadt de ene zich over de andere. Volgens mijn oude leermeeesters komt het bij loodaccu's nooit voor en waarom wel bij andere types is mij een raadsel. Ik zou graag een opengewerkte foto willen zien als 'bewijs' of een fabrikanten site die expliciet beweert dat ie cellen in een pack parallel zet. Tot die tijd verwijs ik het naar het rijk der fabelen ;-)

Maurits

Reply to
Maurits

Bij Li-ion wordt het (eerst tot mijn verbazing) gewoon gedaan. Hoe zou je anders verklaren dat een 6-cels laptopaccu een spanning van 11,1 volt heeft, en dat er ook modellen laptops zijn die zowel een gewone 4-cels als een 8-cels high-capacity accu accepteren?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.