Technics SA GX-180 Receiver, balans onjuist

Beste Elektronica hobbyisten,

Ik heb al een tijd een Technics SA GX-180 receiver, maar sinds de aanschaf is de versterking van het rechter kanaal minder dan die van het linker kanaal. Pas na goed luisteren ben ik hier sinds kort achter gekomen. Het verschil is eigenlijk best groot en niet te corrigeren met de balans knop zelf.

Even een meer gedetailleerde beschrijving van het probleem. Indien ik de volumeknop dermate terug draai dan valt de rechter speaker bij zacht geluid compleet weg terwijl de linker speaker gewoon door speelt. Ik kan dan draaien aan de balansknop, maar dat heeft gewoon geen effect, de rechterspeaker lijkt gewoon niet versterkt te worden op dat moment. Door het volume omhoog te draaien gaat de speaker wel weer mee doen, maar met een lager volume. Omwisselen van de speaker draden verschuift het probleem naar de andere speaker, aan de speakers/ draden zal het dus niet liggen (6 tegenover 2 meter, 2,5 mm2 Ixos OFC zilver draad).

Waar zou het aan liggen en wat kan ik meten (Fluke meter aanwezig) om te controleren wat er bijgesteld/ vervangen dient te worden?

Bedankt!

Reply to
Frank
Loading thread data ...

Hoi Frank,

Frank wrote:

Bij het uitvallen denk ik eerst aan een smerige contacten in het luidsprekerrelais, komt vaker voor (kan oa. door in/afschakelen met groot uitgangssignaal een beetje ingebrand zijn), vervangen of bypass met tweede relais (let op de voedingsspanning/gebruikte stuurschakeling). Met/icm. het lagere volume lijkt me het wat anders, mogelijk een elektronische volumeregeling waar een bitje/datalijn loshangt oid. (geen garantie meer dus ?), je kunt er een test-cd'tje in doen met

500 of 1000Hz 0dB sinus oid., daarmee kan je simpelweg de ac-output van de versterker meten met de multimeter (speakers eraf laten), als je het luidere kanaal op bijvoorbeeld 10Vrms instelt (zou een 12W zijn aan 8 ohm met speaker eraan) kan je het ander controleren, meer dan 3dB verschil zal zeker wel opvallen (ca. 7 en 14Vrms voor resp -3 en +3dB), controleer ook of het misschien iets in de toonregeling is, bij grote verschillen kan je met zo'n sinus-input gewoon ook verschillende punten in de voorversterker nameten op L/R verschillen, gemeten signaal spanningen daar zullen rond de 2-0.1 V liggen oid.

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Had ik ook regelmatig met een (Philips) versterker - flink bedienen (heftig schakelen / draaien van ene uiterste naar andere) van de ingangsselector, LSP selector, tape bypass, toonregeling etc. .. en natuurlijk de volume pot zelf flink bedienen - dan kwam het uitgevallen kanaal wel weer terug.

--
 - René
Reply to
René

Het kan ook een probleem zijn me de gelijkloop van een (ouderwets analoge) stereo volumepotmeter.

Sander

Reply to
Sander

Hoi,

Sander wrote:

Dat kan ook inderdaad (ik luister toevallig momenteel ook naar een oude versterker die dat heeft...... ), maar uit de posting leidde ik een beetje af dat deze toch vrij recent moest zijn (sinds aanschaf...), maar kan door slijtage komen of door een wat goedkope potmeter al dan niet met een wat kritisch voorversterker ontwerp. Als het een gelijkloop probleem is zou bij spanningswaarden van rond de 10Vrms, al een behoorlijk fors niveau, het verschil niet zo groot meer moeten zijn.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

geluid

Hoe kan ik zien of er een dergelijke stereo volumepotmeter in mijn receiver zit? Is de gelijkloop te corrigeren? En over de opgegeven waarden 10Vrms, dat is gewoon 10V op een multimeter neem ik aan, om te rekenen naar een Watt (rms) waarde?

Bedankt allen!

Groet, Frank

Reply to
Frank

Hoi Frank,

Frank wrote:

Als je op de AB het volume harder zet en de volumeknop dan meedraait is het een gewone (motor)potmeter die net als een standaard potmeter zonder motor gelijkloopafwijkingen kan hebben, maar meestal alleen bij lage volume's, voorbij/rond die 10Vrms (meten met sinus test-cd, bijvoorbeeld

500 of 1000 Hz 0dB, de spanning is gewoon met de multimeter te meten op ACV stand, uiteraard zonder speakers aangesloten meten (ca. niveau gehoor en mogelijk ook speakerbeschadiging..... ) mag het zoals genoemd niet teveel meer zijn (de genoemde + en -3dB is echt heel veel). Die fluke meter zal verder de 1000Hz wel halen zonder noemenswaardige afwijking, maar ook vrijwel iedere autorange multimeter kan zo'n 500Hz wel halen binnen zeg maar een 10% afwijking, met verschilmeting tussen L en R heb je er ook nog eens geen last van. (maar een niet autorange (goedkope) meter van een willekeurig wat onbekender merk presteert vaak op de AC stand minder (ongevoeliger en vaak flink lagere bandbreedte tot soms niet ver boven de 100Hz, daarbij kunnen de afwijkingen rond de 1Khz wel eens groot worden ondanks dat die dingen op DC en andere bereiken vaak wel "gewoon" heel goed zijn (ook de goedkoopste vanwege het bijna zonder uitzondering gebruikte ic ICL7106 (of variant) die heel goede specs heeft).

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.