spanningszoeker

Hoe kan het dat een stapnningszoeker soms een beetje licht geeft als ik 'm tegen de zwarte draad van een lamp aansluiting houd, terwijl de lamp is uitgeschakeld? De zwarte draad komt van de schakelaar af (hij gaat erin als de kleur bruin).

Reply to
Johan
Loading thread data ...

Hoe kan het dat een stapnningszoeker soms een beetje licht geeft als ik 'm tegen de zwarte draad van een lamp aansluiting houd, terwijl de lamp is uitgeschakeld? De zwarte draad komt van de schakelaar af (hij gaat erin als de kleur bruin).

Reply to
Johan

Hoe kan het dat een spanningszoeker soms een beetje licht geeft als ik 'm tegen de zwarte draad van een lamp aansluiting houd, terwijl de lamp is uitgeschakeld? De zwarte draad komt van de schakelaar af (hij gaat erin als de kleur bruin).

Reply to
Johan

"Johan" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@s34g2000cwa.googlegroups.com...

Wat moet je met 3 spanningzoekers? Ghost

Reply to
ghost

Spanning tussen nul en aarde.

--
Innocence is lost when
The blood of innocents
Spills
Reply to
Gert

Op Sun, 31 Dec 2006 07:08:31 -0800, schreef Johan:

Dat komt doordat de zwarte draad capacitief gekoppeld is met de bruine (bijvoorbeeld doordat 'ie een stuk door dezelfde buis loopt) en zwevend (zonder direct aangesloten lamp o.i.) is. De neonlamp in de spanningzoeker kan ontstoken worden door de spanning die via deze 'condensator' wordt toegevoerd. Zodra er een lamp of andere relatief lage weerstand naar de nul aangesloten is op de zwarte draad, wordt deze spanning afgevoerd en zie je de spanningzoeker niet meer oplichten.

Overigens zie je dit soort capacitieve koppeling bijvoorbeeld ook bij lampen met veel metalen buiswerk waar netsnoer doorheen loopt; houd de spanningzoeker maar eens tegen de buitenkant (en je kunt het ook voelen als je er licht met je vingers langs strijkt). Afhankelijk van de bedrading van de lamp kan het nodig zijn om de stekker om te draaien voordat je er iets van ziet.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Gert" schreef in bericht news:en8qoq$3a2$ snipped-for-privacy@news4.zwoll.ov.home.nl...

Nee, dat kan het niet zijn. Spanning tussen de Nul en de Aarde is doorgaans niet meer dan een paar Volt. Een spanningszoeker bevat doorgaans een Neon-lampje. En een neon-lamp ontsteekt pas bij ca 60 Volt, dus er moet 60 Volt op staan (of erop gestaan hebben)

Hoe kan je spanningzoeker dan wel gaan branden. Dit kan komen door inductie.(capacitieve werking is ook mogelijk) De draad gaat als een soort antenne werken, en vangt zo een beetje signaal (spanning) op. Het is niet veel, maar soms genoeg om het lampje te laten branden. Veel energie zit er niet in, zou je er met je hand aankomen, dan voel je niets, terwijl je normaal 60 Volt best kunt voelen. Het lampje in de spanningszoeker licht al op bij een stroom kleiner dan 1 mA (0,001 Ampere) Zo'n kleien stroom kan het menselijk lichaam niet waarnemen. De waarneemgrens is zo om en nabij de 10 mA.

het is niet voor niets dat een spanningzoeker niet door een elektro-monteur gebruikt mag worden om spanningsloosheid aan te tonen. Het lampje kan al branden terwijl er geen (waarneembare) spanning op staat. Ook weet je nooit zeker of het ding het nog wel goed doet, ze zijn nog al onbetrouwbaar. En voldoen aan enige vorm van veiligheid doen ze ook niet. Je bescherming is een heel klein weerstandje in de spanningzoeker, absoluut onvoldoende voor veilig werken. En ze zijn heel gemakkelijk te verwarren met een vrijwel gelijke uitvoering voor gebruik in de auto. Doorgaans zit daar een extra draad aan (voor de massa) , maar deze kan er gemakkelijk vanaf, dan is het verschil nauwelijks te zien, maar te voelen.......... Nee, levensgevaarlijk.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Ik kocht laast bij DIL een leuke spanningszoeker. Zit een versterkertje in, dan zie je echt overal spanning op staan. Deze is echter meer bedoelt om door de isolatie heen te meten, kan je o.a. draadbreuk mee opsporen, hoef je dus alleen maar tegen de geisoleerde draad aan te houden, of zelfs uitwendig tegen een stopcontakt (wandcontaktdoos) om te zien of er wel spanning op de doos staat, en welke pen de spanningvoerende pen is. Grappig om mee te spelen en mischien ook om snel even een spanningvoerende kabel te vinden als je met veel kabels zoals mobiele disco werkt.

Bram

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Reply to
Bram

Ik had een setje, met daarin een versterkt ding met een LEDje maar ook een met een LCD-schermpje, zonder voeding. Dat dingetje geeft wat stappen aan, ik geloof van 12 tot 220 volt.

Er lichten gewoon steeds meer indicaties op naarmate de spanning stijgt. Op statische elektriciteit reageert ie ook.

Een soort modern neonlampje.

Thomas

Reply to
Zak

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.