schema voor 12 V accuspanning naar 5 volt

Hallo heeft iemand toevallig nog ergens een schema om de (auto)accuspanning van 12 naar 5 volt terug te brengen. Alvast dank voor de medewerking, en een fijne feestdagen gewenst.

groeten, Jan

Reply to
Jan
Loading thread data ...

hoeveel Amp en welke omgeving ? En het Doel?

en dan kunnen we meer zeggen uiteraard :-)

Groet Jeroen

"Jan" schreef in bericht news:emlhqm$ks7$ snipped-for-privacy@news2.zwoll.ov.home.nl...

Reply to
RJS

Alle analoge chip fabrikanten leveren daar standaard DC/DC converter oplossingen voor. Op hun sites vind je data sheets met uitgekouwde schema's. Je kunt natuurlijk ook gewoon de overtollige 7 volt affakkelen in een 7805 als de stroom niet al e groot hoeft te zijn.

Reply to
Teetje

Hallo dank voor de reactie's, de stroom hoeft inderdaad niet al te groot te zijn ik denk iets van 0.5 amp. Ik zal eens wat verder kijken naar datasheets hiervoor.

bedankt, Jan

"Jan" schreef in bericht news:emlhqm$ks7$ snipped-for-privacy@news2.zwoll.ov.home.nl...

Reply to
Jan

Kijk bijvoorbeeld hier eens:

formatting link
Maar er zijn veel meer sites als je even googeld op "7805".

Voor 0,5 A (500mA) zou ik een 1000mA exemplaar kiezen. Dat is de variant in TO-220 behuizing. Aangezien je 0,5 ampere maal 7 volt, dat is 3,5 watt kwijt moet raken zou ik de komponent op een koelplaatje monteren. Denk er aan de zaak elektries te isoleren, de 5 volt uitgangsspanning staat namelijk op het huis. Er zijn speciale, dunne, isolatie plaatjes te koop om de behuizing elektries te isoleren van de koelplaat. En om een goed termies kontakt te waarborgen is er termies gelijdende silikonen paste te koop dat je heel dun aanbrengt aan beide zeiden van het dunne isolatieplaatje. Het geheel lijkt een beetje op een belegde brotram: Koelplaatje - pasta - isolatieplaatje - pasta - LM7805/TO-220

Als koelvin mag je eventueel ook een metalen deel van je auto gebruiken, maar een los koelvinnetje is misgien wel zo netjes. Je kunt het namelijk ook nog gebruiken om de sgakeling in je auto vast te sgroeven. Een 7805 is termies beveiligd en stroom begrenst. Dat wil zeggen dat je hem in prinsiepe niet kapot kunt krijgen. Als ie te heet wordt sgakelt hij zigzelf uit en als er meer als 1000 mA gaat lopen verlaagt de uitgangsspanning automaties zodat er nooit meer dan 1000mA gaat lopen.

Reply to
Teetje

Het huis van de 7805 ligt aan massa.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Autoladers voor PDA's leveren 5v 1.5A of zo en kosten 10 euro of minder. Zie b.v.

formatting link
Die dingetjes hebben een schakelend omvormertje. Maar als je zelf wil bouwen is een 7805 met een koelvinnetje ook prima. Wees voorzichtig met kwetsbare apparatuur, als je je motor start kunnen er spanningspieken op de 12 volt ontstaan die schade kunnen aanrichten. Met zo'n kant en klare lader loop je weinig risico.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
opapiloot

D'r staat niet bij hoeveel hij levert, ik heb van die dingen in 400, 850,

1000, en 2000. Degene van meer dan 1000 hebben meestal een wat grotere behuizing dan degenen die je daar laat zien.

Rond de halve ampere leveren ze allemaal wel, maar je kunt er niet van uit gaan dat ze allemaal 1.5A leveren.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Uiteraard moet je altijd op de specificaties letten, maar ook de 2A uivoering is niet groot, zie bv.

formatting link
(plaatje)
formatting link
(spec) A-6016-35 Cigarette Adapter for PDA, 3.5mm DC Jack, 2A, 5V

--
Veel plezier, Bert
Reply to
opapiloot

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.