Schema multi-kring buizen radio

Hallo Ben je eventueel geholpen met de gebruiksaanwijzing van de 402 spoel? Ik heb er ook deze van de F4 even opgezet. Hier vindt je alle eigenschappen van deze spoel. Geplaatst datum 180807 op

formatting link

Laat aub weten wanneer ik deze terug mag wissen.

M.v.g. Tim

Reply to
timm.peters
Loading thread data ...

"M" schreef in bericht news:fa6os0$2k2s$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Misverstand. De tweekringer die ik me uit het boek herinner was niet dat van de UN58 zoals jij die liet zien. In het desbetreffende boek zal het dan ook geen UN58 genoemd zijn, wel "tweekringer". Misschien was het wel helemaal geen UNxx. Wat ik bedoelde is, dat er van "Het jongens radioboek" nogal wat drukken zijn verschenen dikwijls met veranderde inhoud. Het kan dus best zijn dat er ooit een versie is geweest waar de UN58 wel in stond. In mijn boek stond hij vast niet. Ik zal eens kijken of ik het boekje nog terug kan vinden. Als het niet weggedaan is, ligt het nog ergens op zolder.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

petrus bitbyter wrote: met

Klopt

formatting link

14e herziene druk uit 1964

Maurits

Reply to
Maurits

Een repro 402 wordt nog steeds gemaakt. Kijk eens hier

formatting link

MRe

Reply to
MRe

Zie ook :

formatting link

"TheFug" schreef in bericht news:46beecd1$0$25501$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Reply to
Digiman

"Digiman" schreef in bericht news:46c74e61$0$37725$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Inderdaad, een heel mooi werkstuk!! Dirk

Reply to
PG1D/PA-11Ø12

Mijn exemplaar is een paar jaar ouder, al is het plaatje op de voorkant wel precies hetzelfde.

Jongens Radio 12e herziene druk .........................april 1961

INHOUD Kristalontvanger "E1ektron" ..................................... 5 Jampot-ontvanger ............................................... 11 "Step by Step"-serie ........................................... 13 "Step by Step" 4 met ferrietantenne . .......................... 20 Middengolf transistor-ontvanger................................. 22 Transistor-ontvanger "Neutron" ................................. 26 Luidspreker-ontvangst met de Neutron ............................30 Transistor-zakradio "Positron" ................................. 33 Draagbare transistor-ontvanger ..................................38 Huistelefoon ....................................................43 "Atom" éénlampsbatterij-ontvanger ...............................46 Eenvoudige tweekringer met batterijvoeding UN-56 ................52 "Nuc1eon", een veelzijdige batterij-ontvanger ...................54 UN-46 Meeneem-ontvangertje ......................................64 Meson-ontvanger voor lichtnetvoeding met luidsprekerweergave ....69

0-V-1, een ontvangertje voor de adspirant kortegolf-amateur .....75 Een éénpitter ...................................................80 Eenvoudige 4 watt grammofoonversterker...........................87 UN-57, transistorversterker voor inbouw in grammofoon ...........91 Transistor intercom "Dialoque" ..................................97 Gitaar-versterker ..............................................100

De onhandige tweekringer is de UN-56, een uitbreiding van de "Atom". De UN-58 komt in dit hele verhaal niet voor.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:46c77239$0$21163$ snipped-for-privacy@dreader24.news.xs4all.nl...

UN58 Tweekringer voor middengolf EF93, ECL86, 402 jun 61 Jongensradio 15e druk e.v

Pas vanaf de 15e druk.

Een overzicht van alle UNIFRAME ontwerpen op:

formatting link

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

formatting link

Bedankt! ik zie nu net dat dit mijn boek was:

formatting link

--
The Fug.
Reply to
TheFug

Bedankt! heb de JPG gesaved.

--
The Fug.
Reply to
TheFug

Hartelijk dank! heb de link gekopieerd, het gaat nu aardig vlotten :)

--
The Fug.
Reply to
TheFug

Heel leuk ! ook met recente onderdelen !

--
The Fug.
Reply to
TheFug

formatting link

Ik heb eeb 3e druk van deel 2 of zo. 1953 oid. En een boekje met 25 radio bouwschema's.

Je kunt met 2 lampen en 1 mf trafo zelfs een supertje bouwen. Ik heb ooit een prima spelend ex. gebouwd. ECH 4 + ECL11 (en een AZ1 in de PSA)

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

"Ben Doedens" schreef in bericht news:faa6ja$8iu$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

formatting link

Moet de UN-25 geweest zijn.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

In "Jongensradio" deel 3, 2e druk 1955 wordt er geen UN nummer aan toegekend. In "25 Radio Bouwschema's" is ie als UN25 opgevoerd.

Ik kreeg destijds, plm. 1956 een doos met deze zgn "staal" buizen, allemaal zgan met voetjes en al. Moet er nog wel wat van hebben.

Het radiootje speelde prima. Door de mf iets te wijzigen kon ie gevoeliger worden gemaakt voor de banden rond de 200 meter. Dat was in het hoge noorden vooral van belang voor de ontvangst van Radio Luxemburg en later Veronica en andere zeezenders, vooral overdag. 's-Avonds verdwenen deze verafgelegen en zwakke zenders in de fading.

Hier overstemde de middengolfzender van de NWDR op 428 meter vrijwel alles. En Hoogezand op 188 meter was vrij goed te ontvangen. Voor de rest was het in het noorden slecht. Ook de in 1962 gekochte fabriekssuper (Körting Excello Stereo) bracht niet echt een verbetering. Maar we hadden toen wel een goede FM ontvangst erbij. Daarvoor had ik een Philips voorzetapparaatje dat toen voor FM voorbereide toestellen werd verkocht.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Op mijn indertijd zelfgebouwde Philips Pionier Senior (buizensuper noval buizen) waren Luxenburg en Veronica prima te ontvangen (Groningen). Blijkbaar goede spoelen van die mijnheer uit Eindhoven.

MRe

Reply to
MRe

De Flipses stonden bekend om de zeer goede middengolf ontvangst, vrij van ruis en storingen als piepjes en fluitjes. De Duitsers hadden in de vijftiger jaren vaak grote speakers (met aparte hoogtoon units), prima voor de FM weergave. Onze Körting was geen hoogvlieger op de AM maar had een mooi helder FM geluid. Later nog een stereo decoder van Flipse ingebouwd.

Maar Veronica en Luxemburg waren overdag slecht te ontvangen, ook met een Flipse en ook met Noval buizen al hadden ze een grote gevoeligheid. Dat verbeterde bij Veronica iets toen het naar de 500 meter verhuisde (538 ?). En 's-avonds begonnen zo'n 1500 andere middengolfzender mee te piepen en te fluiten. Aangezien we niet op het dak een antenne konden plaatsen (bij de oude woning liepen daar PTT draadomroep draden over en bij de nieuwe woning was medewerking van de buren nodig) was de draadantenne in de oude woning op de zolder gespannen en bij de nieuwe woning tussen de woning en een vlaggemast achter in de tuin.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Maar de draadomroep draden liepen toch niet over het dak ? Ik herinner mij een soort grote peer vorm achtige draaischakelaar, daar onderaan een soort amerikaanse net-steker, waar een contra aanging voor de luidspreker, als het dus goed is licht er dus nog een netwerk ? nou, ik trek hier net een 25 cm stukje uit de muur... zeker toch weg gehaald.....

--
The Fug.
Reply to
TheFug

In Midwolda lag het oude net van de lokale draadomroep. 4 koperdraden op porceleinen isolatoren langs palen en over daken. We hadden ook maar 2 lijnen, na de oorlog Hilversum 1 en 2. Na de gedwongen naasting door het Staatsbedrijf der PTT op last van de Duitse bezetter is dit net nooit door PTT vernieuwd, zoals in andere plaatsen, het kon in Midwolda kennelijk niet uit. Totdat het net door PTT werd opgeheven heeft het over ons dak gelopen. Maar toen was het ons dak niet meer, we zijn in 1964 van dat adres vertrokken.

De netten die door PTT werden vernieuwd werden in een meer aderige kabel ondergebracht en van huis tot huis gevoerd. Bovengronds, zo kan ik me herinneren. Het nabuurdorp Scheemda kreeg wel een nieuw PTT net. Met 4 programma's. Hilversum 1 en 2, een buitenlandse selectie met een gevarieerd licht programma en een buitenlandse klassieke selectie.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

"MRe" schreef in bericht news:46c8c0ec$0$240$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Of je had een lekkere draadantenne opgehangen. Ik meen dat die ferroxcube ferrietstaven pas rond 1960 werden toegepast. In mijn Amroh Transette rechtuit MG ontvanger zat er al eentje.

Maurits

Reply to
M

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.