Scartschakelaars

Hallo mede-hobbyisten,

Ik ben van plan om op termijn iets aan te schaffen dan wel te bouwen om een scartsignaal te kunnen selecteren uit een aantal bronnen voor weergave op de televisie. Tegelijk wil ik dan sp/dif schakelen voor het geluid (HDMI is hier in huis nog iets voor de verre toekomst). Nu zitten er op een scartkabel nogal wat signalen, vooral als je per se RGB wilt gebruiken (wil ik). Welke signalen moet je nu echt omschakelen? De grounds voor de kleuren, mogen die verbonden worden? Zowel tussen de kleuren als tussen de apparaten? Welke andere moet je nog omschakelen (op

formatting link
staan ze allemaal)? Geluid via de scart heeft voor mij weinig belang, desalniettemin is het misschien slim om er van uit te gaan dat je de schakelaar nog ooit eens ergens wilt gebruiken?

Hoe kun je die signalen nu het beste schakelen? Misschien is het mogelijk om ergens mechanische schakelaars met zeer veel contacten op de kop te tikken. Anders heb je de mogelijkheid van relais, als je er gebruikt met b.v. 4 omschakelaars dan heb je er niet zo heel veel nodig. Voor "hoogwaardig" schakelen worden er volgens mij vaak juist relais met maar een schakelaar gebruikt, is dat omdat de contacten van die uitgebreidere relais wat minder goede eigenschappen zouden hebben (en is dat dan realistisch of eerder "high-end" zweverij?) of omdat bij een relais met veel kleine schakelaartjes (per relais bedoel ik) misschien problemen geven m.b.t. overspraak?

In schema's van tv's zie ik wel eens dat er 4066's gebruikt worden (tenminste ik meen dat toch in mijn geheugen te hebben zitten, als ik klets, corrigeer dat dan gerust), is dat een goede oplossing? Hoe zit het in het inwendige van zo'n ic met overspraak (d.w.z. hoeveel signaal gaat er nog door zo'n ic als het poortje officieel dicht staat)? Kunnen die ic's ook wisselspanningen die onder nul gaan schakelen of moet je dan met condensators werken voor dc-ontkoppeling? Heeft zo'n condensator dan geen negatieve invloed op de beeldkwaliteit (als ik het goed heb geeft zoiets toch frequentie-afhankelijke fasedraaiing dus ik kan mij voorstellen dat dat wel degelijk een negatieve invloed heeft). Zijn er misschien nog andere/betere (betaalbare en redelijk verkrijgbare) ic's die voor zoiets gebruikt zouden kunnen worden?

Oh ja, ik heb gezien dat Conrad ook optisch-mechanische sp/dif schakelaars aanbiedt, werken die dingen eigenlijk goed/blijven die dingen op termijn goed werken? Lieft zou ik beide omschakelaars in een kast maken en bij sp/dif ook de keuze tussen elektrisch en optisch inbouwen (tenminste voor enkele ingangen) dus ik zal zo eentje vermoedelijk toch niet kopen maar ik ben gewoon nieuwsgierig. Echt goedkoop zijn ze niet, ik geloof iets van 27 euro en zoveel kan dat toch niet voorstellen.

Een heleboel vragen als ik zo terugkijk. Alvast bedankt dat je het hebt willen lezen en bij voorbaat dank voor alle reacties!

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Rene
Loading thread data ...

Je hebt speciale schakel-IC's voor dit doel, met veel minder overspraak. De gewone CMOS chips worden daar nog maar sporadisch voor gebruikt. Die betere chips moeten echter wel met I2C of andere serieele signalen worden aangestuurd. Kijk eens bij STM, die maken een hele reeks van die dingen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bedankt, ik ga daar mijn licht eens opsteken.

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Rene

"Rene" schreef in bericht news:OC%Nj.17554$ snipped-for-privacy@newsfe05.ams...

kijk ook eens hier

formatting link

Ze verstrekken ook samples.

Reply to
vraagje

Het probleem met bedrijven als Maxim is dat, als je niet afhankelijk wil of kan zijn van samples, zit met slechte verkrijgbaarheid en dure leveranciers. Ik blijf daarom bij m'n advies om bij ST te kijken, die hebben zich specifiek op dit gebied ook al jarenlang bewezen bij ongeveer alle fabrikanten van TV en videoapparatuur.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"vraagje" schreef in bericht news:482215a3$1 snipped-for-privacy@news4us.nl...

Dankjewel voor je tip!

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.