Redmiddel voor youngtimers, doodsteek voor klakkeloos electronica-componenten vervangende dealers? & 110v/1500W dimmer

formatting link

formatting link

Dat klinkt toch niet best, dat 2/3 van alle vervangen komponenten nog best te repareren waren geweest....

Ergo; wie vanaf nu, buiten garantie, no steeds klakkeloos duizend euro neertelt voor nieuwe stuur-electronica, houdt de garde van domme dealers zelf in stand.

PS, voor nl.hobby.elektronica: Ik zoek nog steeds een goedkope 0-110v/1500W regeltrafo....;)) (als ik 0-250v schrijf moet ik 3000W hebben(!)) (en op zich hoeft het niet vanaf 230v, een 380->110v trafo heb ik nl. wel (6-7000W (voor 4 van die 1500W projektielampen, voor episkopie/opzicht-projektie....een dimmer daarvoor zal ik maar niet zoeken....een 1500W dimmer voor diaprojektie kost genoeg moeite....:)) (oh btw, ben inmiddels ook een moderne theater-diaprojektor tegen het lijf gelopen, 12kW metal-halide (3x efficienter dan halogeen)....en kost maar net iets meer dan 50k euri!....;)) (gelukkig klinkt hun norm van 400dpi resolutie bij 24x24cm ook niet al te optimaal voor foto-dia's....:))

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink
Loading thread data ...

"Willem-Jan Markerink" wrote in news:Xns95364336C2A54wjmarkerinka1nl@130.133.1.4:

Baaaytheway:

Kan ik iig een *poging* wagen om 2 van onderstaande 0-250v/8A regeltrafo's parallel te schakelen? (en op 0-250v/16A uit te komen, genoeg voor zo'n 110v/1500W lamp?)

formatting link

(de digitale variant lijkt me het handigst, om iig de spanning een beetje nauwkeurig te kunnen controleren (hoe ik die knoppen synchroniseer is een ander, mechanisch, probleem (als ze niet te ver rond gaan kan het vrij simpel)

Of heeft misschien iemand een idee wie de fabrikant van deze trafo's is, om te kijken of ze misschien nog zwaardere exemplaren maken? (vanaf 380v mag uiteraard ook, als dat normaal gesproken een logische drempel is voor meer dan de onderhavige 2000VA)

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink

Zelfs niet geregelde trafo's mag je alleen parallell schakelen als ze tot op de wikkeling identiek zijn. Bij regeltrafo's lijkt me het risico op niet volledige gelijkloop en daardoor ontstaande vereffeningsstromen te groot. Zeker bij het budgetspul (niet negatief bedoeld verder, voor de simpeler toepassingen is het uitstekend) wat hieronder staat.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ben je niet bang dat je foto's onmiddellijk geheel verbleken/verbranden?

En ik ben erg benieuwd wat je wilt gaan doen: overdag foto's op een muur aan de andere kant van de straat episcoperen?? :-)

Kijk eens bij tractieregelingen voor locomotieven, of regelingen voor hoogovens :-)

Het bestaat allemaal zonder twijfel.

Telcofan

Reply to
Telcofan

De OP zou heel goed een van beide regeltrafo's kunnen aansturen met een electromotor met vertraging. Deze motor moet dan aangestuurd worden met een verschilschakeling die de uitgaande spanning tussen de regeltrafo's meet, en die de motor zodanig schakelt dat de verschilspanning naar (bijna) nul wordt teruggeregeld. Volgens mij kan dat heel goed gaan werken :-)

Die ene volt verschil die je dan overhoudt, bij wijze van spreken, wordt m.i. eenvoudig door de interne weerstand van de trafo's en door de bedrading enzovoort opgevangen.

NB je moet de trafo's pas "verderop" aan elkaar koppelen, dus niet met een kort kabeltje - dit is ook een noodzaak om de verschilschakeling correct te laten werken. Geef elke trafo aan de uitgaande aansluiting eerst 1 of meer meters draad en koppel ze dan pas onderling aan elkaar.

Bij 2 trafo's krijg je dus één leidende en één volgende (gemotoriseerde) trafo. Bij 3 trafo's krijg je 2 volgende trafo's enzovoort.

Telcofan.

Reply to
Telcofan

Ben ik helemaal met je eens. Alleen ben ik bang dat het daarvoor benodigde regelcircuit wel eens stukken duurder uit zou kunnen pakken als een trafo die 'gewoon' 16 amp geeft.

Tuurlijk :-) Wat is nou één volt over 0,01 ohm ? (I is U gedeeld door R, maar dat zal in dit geval aan het oog onttrokken worden door de rookwolken :-)

Ja, da's handig als er 16 ampere loopt :-)

Kortom: goed bedoeld en leuk. Maar niet praktisch.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Okee, dan wordt het 0,1 volt en een wat grotere weerstand. Voor mijn idee voor een schakeling is dat geen belangrijk verschil.

Ik denk dat dat allemaal wel een beetje meevalt, en het is bovendien niet moeilijk om de nadelen van een idee te zoeken, zeker als je uitgaat van wat ruwe waarden, in plaats van het idee zodanig te wijzigen dat het werkt.

Jammer dat je zo kort door de bocht reageert.

Het principe is namelijk deugdelijk, maar dat weet jij misschien weer niet. Er zijn wel vaker dingen gedaan door metingen te doen over een enkele meter koperdraad. Een volt over 0,01 ohm zal dan vast en zeker een probleem zijn (ik kan ook rekenen), maar m.i. is een meter draad al iets meer dan 0,01 ohm en anders zet je er wat meer meters tussen of een discrete weerstand of een andere oplossing.

De OP vroeg immers om vergaande ideeën en niet om een pasklaar schema.

Maar ik laat het graag aan de OP over om dit verder op te pakken. Met wat andere waarden zal dit idee vast en zeker werken.

Telcofan!

Reply to
Telcofan

Om twee trafo's te koppelen die in spanning wat verschillen gebruikt men een differentiaal trafo. Zo'n trafo bevat een doorlopende wikkeling met middenaftakking. De trafo is zodanig uitgelegd dat hij over de uiteinde pakweg 5 volt kan hebben. In afmetingen tov het totaal is het maar een klein trafootje. De uiteinde van de trafo gaan naar de lopers van de regeltrafo. Het midden naar de belasting.

Regel trafo tot vele kVA werden vroeger, en misschien ook nu nog wel, oa geleverd door "van Reijsen" en Philips. Moet met Google mi wel te vinden zijn.

Hans

Reply to
JT van Es

Dat is niet het probleem. Het probleem is, dat je voor 8 ampere dikke draad (1mm of zo) moet gebruiken en dat betekent meteen, een zéér lage weerstand. Aan de andere kant: een regeltrafo heeft altijd een beperkt aantal wikkelingen. Om op 0,1 volt te komen, zou hij secundair

2300 wikkelingen moeten hebben. Ik heb ze nooit nageteld, maar volgens mij zijn het er doorgaans véél minder.

OP heeft al een deugdelijk antwoord gehad: "het kan niet".

'Kort door de bocht' is niet mijn bedoeling. Deze 'truuk' kan bij kleinere trafo's misschien werken. (Al heb ik mijn bedenkingen bij een werkend regelsysteem.)

OP heeft het over 1500 Watt en dan worden onderdelen niet 'een beetje warm'. En dan praat je niet meer over 'hobby' maar over echt gevaarlijke situaties.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

snipped-for-privacy@panic.xx.tudelft.nl wrote in news:cecsgq$gj0$ snipped-for-privacy@news.tudelft.nl:

Kwas er al bang voor....:))

Zag online bij Conrad wel 0-250v regeltrafos tot 20A, maar dan ook gelijk 205 euro, en da's toch weer niet de bedoeling....

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink

"JT van Es" wrote in news:cee6it$8pr$ snipped-for-privacy@sunnews.cern.ch:

een

klein

regeltrafo.

Ja, da's nog een optie, ergens een grote oude regeltrafo vandaan toveren. Alleen zit ik niet echt te wachten op nog zo'n ontil-bare component erbij, die 380->110 trafo bezorgt me al hernia genoeg....:)) (bij een kleiner exemplaar episkoop (voor chemische proefjes, 2x 1500W) zit er een oliegevulde/gekoelde trafo bij, en dat kreng weegt volgens mij alleen al 2-300kg....dan is de 'droge' trafo van de grote epidiaskoop toch iets handzamer (overigens zijn beide ook min of meer regeltrafo's, maar met een wormwiel, dus veel te traag voor overvloeien....:))

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink

snipped-for-privacy@telco.nn wrote in news: snipped-for-privacy@4ax.com:

Dat was vroeger idd een probleem (opzicht-projektie direkt vanuit mooie dikke prenten- & studieboeken) maar dat 4x1500W (episkop-)deel wil ik ook niet echt funktioneel gaan gebruiken....wel het 1x 1500W diaskop-deel....en die is met diaformaat 11x11cm zelfs koeler dan een kleinbeeldprojektor (1500W/121cm vs 250W/10cm (meer dan 1500W bestaat overigens niet in .

De diaskop-objektieven zijn respektievelijk 500+600 en 600mm, in vergelijking met het linear 4x kleinere kleinbeeld zit dat op een equivalent van 150mm kleinbeeld, dat gaat nog wel (90mm is standaard).

Dat ik de projektor niet meer kan tillen, daar heb ik me inmiddels bij neergelegd....maar dat ik na de hoofd-trafo nu ook de overvloei-apparatuur niet meer kan tillen wordt te gek....:)) (ik heb al zitten peinzen om de hele zooi gewoon vast in een aanhanger te bouwen, kan ik er elders ook nog wat kunsten mee vertonen....maar dan wel met eigen generator aan boord....:))

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink

Het zal wel niet in je budget passen maar een 1500Watt Delta voeding (b.v. SM120-13 (0..120V = en 0..13A)) weegt maar 10,6kg. Prijs 1565 euro ex. Een 3000Watter weegt 15kg en kan 3fase gevoed worden.

Hans

Reply to
JT van Es

Ik heb wel een adresje voor je voor een aantal "nieuwe" (nog nooit gebruikte -> en nog in nieuwverpakking) 1000 en 1500 Watt regeltrafo's / dimmers (tja wel tot 250 volt) specifiek ten behoeve van het regelen van reproverlichting / professionele foto-vergroters ???

Het betreft nieuwe nog nooit verkochte producten uit een failissement van een fotografische handelsonderneming (foto-importeur). Je kunt ze waarschijnlijk voor een prikje kopen bij de opkoper die de complete boedel heeft opgekocht. (Als hij ze tenminste nog heeft).

Je moet me maar even persoonlijk mailen als je daarin geïnteresseerd bent.

--
Vr.groet - regards, Léon Obers

Reacties per mail, vervang  "invalid" door "cc" in het adres.
 Click to see the full signature
Reply to
Léon Obers

Nooit van gehoord, nooit tegengekomen :-) Heeft zo'n ding misschien ook nog een andere benaming ? Google lijkt er net zo veel van te weten als ik. (Ape trots. Dat ik dàt nog mag meemaken :-)

Ik kan trouwens wel bedenken hoe zo'n ding dat truukje zou kunnen uitvoeren.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Klopt. Maar onze brouwsels duiken bij groups.google.com op onder nl.hobby.elektronica. En dan moet je --vind ik-- ook rekening houden met 12-14 jarige onderzoekertjes die straks misschien gaan proberen om 800 VA trafo's parallel te zetten 'omdat op internet stond dat dat best kan'.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Volgens mij stond er juist dat het niet kon? En dan nog, van fouten leer je... En zolang je het niet met magnetrontrafo's doet of nog zwaarder, overleef je het ook wel.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"JT van Es" wrote in news:cefn1m$rje$ snipped-for-privacy@sunnews.cern.ch:

Ja, altijd naar dat daar geen komma voor het laatste cijfer staat....;))

Is op zich wel mooi, het contrast van een 400V stekker naast een audio- stekker van de overvloei-electronica....:))

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink
[posted and mailed]

On 31 Jul 2004, you wrote in nl.hobby.elektronica:

Dat doen we dan hierbij graag....:)) (tot 250v is geen ramp, mechanisch fiets ik daar wel een begrenzer in (230->110v omvormers als eerste trap zijn eveneens niet goedkoop in die vermogens, anders was dat nog veiliger geweest)

Thanx!

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink

snipped-for-privacy@zonnet.nl (Gerard Bok) wrote in news:410b8b50.956571 @News.Individual.NET:

een

Nou ja, als die jonge onderzoekertjes al wat vaker klakkeloos aannemen van Joesnet dan hadden ze die 12 jaar niet eens gehaald....;))

12 jaar acht ik heden ten dage reeds veilig, in Darwinistische context....:))
--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.