Re: Kilometerheffing leidt ons richting 'Big Brother'-staat

Ook hier: mij interesseert slechts wat er in de wet staat. En die is hierover volkomen duidelijk:

1) Naar de incassoinstantie worden uitsluitend geaggregeerde verplaatsingsgegevens verzonden; deze bevatten geen tijd- en plaatsgegevens. Art. 4.5. 2) De houder *kan* gebruikmaken van (extra) diensten van een erkende dienstverlener. Daar kies je dus nadrukkelijk zelf voor. In dat geval kunnen (door het kastje) op bevraging aanvullende gegevens - zoals routegegevens - naar deze dienstverlener worden gestuurd. Art. 4.23.

-p

Reply to
Piet Beertema
Loading thread data ...

Uiteraard kan men nooit eisen dat het systeem onder spanning staat, want een auto hoeft helemaal geen accu te hebben, laat staan dat die aangesloten zou moeten zijn. Daarnaast is, zelfs bij een gering stroomverbruik, een accu erg snel leeg. Zeker een gps-ontvanger gebruikt echt wel zo veel stroom dat het al na een paar dagen helemaal afgelopen kan zijn. Zeker omdat de meeste auto's tegenwoordig alarminstallaties hebben die ook standby staan en daarbij dus stroom verbruiken. Het krijgen van een fix kan lang duren, zelfs met een moderne gps ontvanger, als je direct gaat rijden. Iets anders is dat dit systeem kennelijk werkt met gps. Dat is geen soortnaam maar de naam van een US militair systeem. Ik vraag me daarbij af of de Amerikanen wel toestemming hebben gegeven voor gebruik van hun systeem voor dit doel. Maar ook en vooral of men rekening heeft gehouden met uitval van het gps systeem. Er hoeft maar een oorlogsdreiging in een bepaald gebied te zijn die daartoe aanleiding geeft en de Amerikanen draaien de knop om of verslechteren de nauwkeurigheid zodanig dat een eventuele vijand er geen misbruik van kan maken. Dag overheid, daar gaat je systeem. Het zelfde kan overigens ook gebeuren bij bepaalde atmosferische omstandigheden. Dan kan de gps ontvangst zo maar wegvallen. Deze techniek is dus te onbetrouwbaar om er een systeem op te baseren dat feilloos dient te werken.

Reply to
Omnibus

"Omnibus" schreef in bericht news:4b0327cd$0$22942$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Van het systeem weet ik niets, maar zouden ze niet wachten op Galileo? Op GPS, waar onze overheid geen enkele zeggenschap over heeft, kunnen ze geen betrouwbaar systeem bouwen. De Amerikanen kunnen het naar believen uitzetten of er een grote afwijking in aanbrengen.

Reply to
KE

Ste je het volgende eens voor.. Mijn auto is defect, en wordt op een oplegger gezet. Het kastje registreert dat de auto op de A2 voortbeweegt met 80km/u. Moet e dan toch die kilometerheffing betaen, terwijl je auto geen deel uitmaakt van het verkeer, maar achter op een aanhangwagen staat?

Reply to
Pasq

En hoe weet het kastje wat het momentane tarief is voor de huidige GPS coordinaat? Als die continu opgevraagd gaat worden bouw je langs die kant als nog een mooie verplaatsingslog op.

Mooie is ook dat als je voor bovenstaande 2) kiest, het kastje niet meer verplicht is je de gegevens per geheugendrager beschikbaar te stellen.

Misschien nog even ten overvloede:

formatting link

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

The truth is what is; what should be is a dirty lie.
		-- Lenny Bruce
Reply to
Stef

formatting link

... d. het periodiek contact maken met de Dienst Wegverkeer, door middel van een draadloos overgebracht signaal, en het daarbij zenden van de gegevens, bedoeld in de onderdelen a en b en de geaggregeerde verplaatsingsgegevens, alsmede het daarbij ontvangen van gegevens, aanwijzingen en programmatuur die in het kader van de uitvoering van deze wet worden toegezonden, en e. het op juiste wijze opslaan en toepassen van de overeenkomstig onderdeel d dan wel het vierde lid ontvangen gegevens, aanwijzingen en programmatuur.

  1. De registratievoorziening vervult voorts, zolang de stroomvoorziening van het motorvoertuig is geactiveerd, de volgende functies: ...

Het kastje dient dus blijkbaar _zonder stroomvoorziening_ periodiek contact te maken, gegevens te verzenden en software te updaten..

Knappe jongens.

Hoe gaat men bijvoorbeeld om met driften/jitteren van de GPS positie? Als ik hier mijn GPS logger een nachtje op m'n buro laat liggen heeft ie toch meestal zo'n 2 kilometer 'afgelegd' volgens de logs. Soms zie je wel 5 kilometer 'verplaatsing' in een uur.

Ik heb hier ook eens een tijdje een GPS applicatie met internet connectie op proef gehad, stationair op het buro. Deze zag ook best veel 'verplaatsingen' zo nu en dan. Op de server zat hier dan nog een soort routeplanner achter die poogde de aangeleverde coordinaten op een bestaande route te leggen en op grond daarvan de afgelegde afstand berekende. Nu staat dat buro niet zo ver van een watertje en soms kwam een coordinaat net even aan de overkant, leverde gelijk weer een flinke rite via een verderop gelegen brug op. :-) Dit was een toepassing voor volgen van bedrijfswagens en dan is dit allemaal niet zo'n ramp, maar als je voor die geintjes moet gaan betalen...

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

You can rent this space for only $5 a week.
Reply to
Stef

Tuurlijk. En achter iedere lantaarnpaal kan een agent staan. En zo hebben we straks niet alleen een paranoide overheid, maar ook een volslagen paranoide volk. Hoewel... straks?

Inderdaad is dat volgens de wet dan geen *vereiste* meer, maar de wet *verbiedt* het ook niet.

-p

Reply to
Piet Beertema

Je mag er wel van uit gaan dat het kastje wat het gaat worden zowel support voor GPS als voor Galileo heeft. Zodat ze dit met een over the air update kunnen switchen zodra Galileo er is. Maar wachten op Galileo dat kan niet want het gaat nog jaren duren voor dat operationeel is.

Reply to
Rob

Ja. Je moet dus de dan de voeding van dat kastje loshalen. Ook verstandig om te doen als je parkeert, om het probleem van 'zwerven' van de gps-ontvanger te voorkomen. Dat komt door reflectie van de gps signalen. Wie een handheld gps systeem heeft dat automatisch routes kan opslaan, kan dat verschijnsel simpel zien. Leg zo'n ding in de vensterbank, dan gaat hij beweging registreren. Het lijkt net of er iemand voordurend heen en weer loopt met dat ding, terwijl hij in werkelijkheid stil ligt. Dat komt omdat er dat zowel directe als indirecte (gereflecteerde) radiosignalen worden opgevangen. Zo'n gereflecteerd signaal lijkt voor de ontvanger ergens anders vandaan te komen en dus denkt hij op een andere plaats te zijn dan waar hij in werkelijkheid is. Dan kan een kwestie zijn van honderden meters er naast zitten. Door deze menging van directe en indirecte signalen raakt hij dus in de war en registreert beweging die er helemaal niet is. En zo kunnen er dus heel wat imaginaire kilometers worden gemaakt..

Reply to
Omnibus

Op

geen

uitzetten

Welnee joh tegen die tijd laten ze je gewoon een nieuw kastje kopen. Kassa!!!

Reply to
Eva

Een beetje GPS ontvanger heeft een mode waarin hij dit onderdrukt en de positie stabiel houdt. Alleen staat dat niet aan in zo'n handheld omdat de mensen graag iedere stap die ze zetten op het displaytje willen zien. Maar je mag aannemen dat de makers van zo'n kastje dit echt wel weten en die mode inschakelen. Er wordt dan alleen nog een beweging geregistreerd als dat met meer dan een bepaalde snelheid gaat, of over meer dan een bepaalde afstand.

Reply to
Rob

Ff serieus. Als er straks variabele tariefen gelden, zal het kastje toch echt moeten weten wat het huidige tarief is, hoe weet het dat? Als dat opgevraagd moet worden zijn op dat moment gegevens bekend, het opslaan daarvan is zo'n kleine moeite, dus waarom niet? GSM gegevens en internet gegevens moeten al bewaard worden, dit kan er ook nog wel bij. Jij mag die gedachte paranoide vinden, ik vind de gedachte dat het wel los zal lopen nogal naief.

Agenten op straat kosten geld, dataopslag kost nagenoeg niets.

En ja, een paranoide overheid kweekt zelf zijn eigen paranoide burgers. Daar is ruim 60 jaar geleden al eens een mooi boek over geschreven.

Dat klopt, maar die bepaling verwondert me nogal, wat is de reden dit ueberhaupt op te nemen? Op kastjes die de interface wel hebben de functie uitschakelen als je de gegevens via internet wilt lijkt nogal onzinnig. Verschillende kastjes leveren die het wel of niet kunnen verplichten je tot het maken van een redelijk permanente keuze, direct bij inbouw. Zou er misschien een prijsverschil tussen de kastjes komen? Maar dat is natuurlijk weer mijn paranoia.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

An eye in a blue face
Saw an eye in a green face.
"That eye is like this eye"
Said the first eye,
"But in low place,
Not in high place."
Reply to
Stef

Misschien ben je er wel mee aan het slaapwandelen. :-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Ah, filerijden wordt dus gratis. ;-)

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

186,000 Miles per Second.  It's not just a good idea.  IT'S THE LAW.
Reply to
Stef

Misschien ben jij wel degene die slaapt. ;-)

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Quality Control, n.:
	The process of testing one out of every 1,000 units coming off
	a production line to make sure that at least one out of 100 works.
Reply to
Stef

Als je je zo graag aan fantasie=EBn overgeeft, dan ga je je gang maar. Ik kijk slechts naar wat er in de wet staat. En het overbrengen van tariefinformatie is gewoon al begrepen in art. 4.5 lid 2 sub d.

Zou kunnen. Het woord "nuchter" komt in jouw vocabulaire kennelijk niet voor, want nog voordat je ook maar iets met enige zekerheid weet gaat je fantasie al met je op de loop.

Om een keuzemogelijkheid open te houden. Er zijn principieel (tenminste) 3 mogelijkheden:

1) Altijd destructief uitlezen van de verplaatsingsgegevens op een bevraging door de dienstverlener. Dan staan ze per definitie niet meer op het geheugenkaartje. 2) Op verzoek van de dienstverlener - ingebouwd in het communicatie- protocol - destructief uitlezen. Dan heb je de keus om naar een andere dienstverlener over te stappen die niet-destructief uitleest. 3) Altijd niet-destructief uitlezen. Er wordt dan alleen een *kopie* van de verplaatsingsgegevens naar de dienstverlener gestuurd. Nadeel van niet-destructief uitlezen is dat je er zelf zorg voor moet dragen dat het geheugenkaartje niet volloopt.

Die interface is bij *alle* kastjes aanwezig. Je hoeft immers niet

*van tevoren* al kenbaar te maken dat je gebruik wilt maken van de diensten van een erkende dienstverlener. Sterker nog: in de wet is al voorzien (art. 4.5 lid 6) in switchen van/naar een dienstverlener.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat bespaart je zo 200 euro.

P.

Reply to
P.

Mijn tomtom heeft zich wel eens veslikt. Startte in Berlijn, maar had na een paar secondes mijn huisadres wel gevonden. Als ik dan naar de winkel ga vai Berlijn kost me dat wel een hoop geld.

"Maar ik ben niet in berlijn geweest" "We hebben hier bewijs meneer. U krijgt tevens een boete voor te hard rijden: u reed 6000 kilometer per uur"

P.

Reply to
P.

's nachts gewoon kastje in folie wikkelen.

P.

Reply to
P.

Dat is expres en dat gaat je 78.000 euro boeten kosten en 4 jaar cel.

P.

Reply to
P.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.