Rail-to-rail opamp en spanning bufferen

Hallo mede-hobbyisten,

Ik wou vragen (en doe dat bij deze ook) of iemand mij een typenummer kan geven van een rail-to-rail opamp die gebruikt kan worden als buffer voor een zeer traag reagerende spanning (dus hoge frekwenties zijn niet nodig, 10 Hz is zowat het maximum waarmee hij te maken krijgt). Verder is er maar een eis aan en dat is dat het type gemakkelijk verkrijgbaar moet zijn en dan nog een "zachte" eis, namelijk dat hij niet al te duur is. CMRR, fet-ingangen, temperatuurs(on)gevoeligheid, die parameters zijn van weinig belang. Alleen dat hij rail-to-rail is, dat is belangrijk. Mooi zou zijn als hij uit een serie is waarin ook een dual- en een quad-type bestaat, maar dat moet niet. Verder liefst wel eentje in gewone DIL.

Bij voorbaat hartelijk dank!

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Rene
Loading thread data ...

Op Sun, 20 May 2007 21:41:17 +0200, schreef Rene:

Je bent twee belangrijke parameters vergeten: hoeveel spanning moet het ding kunnen verdragen? En hoeveel stroom moet 'ie kunnen uitsturen? En moet dat laatste ook nog kunnen in de buurt van de rail-spanning?

Een RR-chipje waar ik wel over te spreken ben is de TS925, met vier stuks opamp in één huis (geen single of dual), zowel in SMD als gewone DIL bij onder meer Farnell verkrijgbaar, voor ruim twee euro. Een aardig extraatje is de Phantom Ground, oftewel een laagohmige uitgang met een spanning halverwege de voedingsspanning.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Hallo Richard,

Bedankt voor jouw reactie! Inderdaad heb ik die dingen niet vermeld, heb ik niet bij stilgestaan. Ook op dat vlak zijn mijn vereisten volgens mij vrij banaal, de spanning moet tussen 0 en vijf volt te varieren zijn en de belasting die er achter komt zitten zal zeker de nodige 10000-en ohms zijn, dus als hij 0,1 mA kan leveren dan is het zeker goed. Eerlijk gezegd weet ik niet of dat voor een opamp veel is (heb even de LM324 opgezocht, die kan minimaal 20 mA leveren bij normale T dus zo hoog zal 0,1 mA wel niet zijn, al is dat natuurlijk geen r-to-r ding, misschien hebben die het wel veel moeilijker, wat dat betreft schiet mijn kennis te kort). De belasting blijft trouwens bij elke spanning gelijk, dus inderdaad moet hij ook bij de railspanning die stroom kunnen leveren.

In verband met ruimte is het wel van belang dat hij ook als een single bestaat, die dual en quad waar ik om vroeg waren vooral voor als ik in de toekomst ooit er meer dan een nodig zou hebben, dan heb ik vast een nummer paraat.

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Rene

Op Mon, 21 May 2007 18:37:25 +0200, schreef Rene:

[knips]

Bijna alle opamps kunnen wel een paar milli-ampère sturen, maar bijna geen enkele opamp kan dit ook nog dicht in de buurt van een voedingsrail. De reden (even heel simplistisch gezegd): je zit met uitgangstransistoren of -FET's die nooit 100% kunnen geleiden. Houd er dus rekening mee dat je bij een uitgangsstroom van bijvoorbeeld 1mA nog altijd enkele tientallen millivolts boven c.q. onder een voedingsrail zit. Dit wordt uiteraard minder naarmate de belastingsstroom lager is.

Dit gezegd hebbende denk ik dat dan de OPA344 wel een aardige keuze is: rail-to-rail, niet al te duur (zo'n twee euro bij Farnell), verkrijgbaar in alles van SOP-5 (mini-SOT23) tot DIL (dit laatste is steeds lastiger), en in single-, dual- (OPA2344) en quad-versie (OPA4344).

let alleen even op dat het ding slechts vijf volt voeding mag hebben.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Bedankt voor die uitleg, het is me nu duidelijk.

Ze staan genoteerd!

Da's een goeie, moet ik zeker onthouden.

Nogmaals bedankt voor je hulp.

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Rene

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Hij is binnengekomen bij de EB en ik heb hem na het werk even opgehaald. Kostte 3 euro dus dat is heel netjes. Van het weekend zal ik hem eens gaan inbouwen.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.