Overspanningsbeveiliging

Wie heeft ervaring met dit fenomeen? Met de Energykeeper bliksemstop wordt flink langs de weg getimmerd. Uit een test van de consumentenbond maart 2005 blijken die dingen zonder randaarde helemaal niet te werken. Ik heb wel overal geaarde stopcontacten. Tips?

Groet Gijs

Reply to
Gijs
Loading thread data ...

t

Dag Gijs,

Als je enig nut van een overspanningsbeveiliging wilt hebben voor apparatuur waaraan meerdere draden zitten, moeten al deze draden via de overspanningsbeveiliging lopen.

Dus als je aan je computer een telefoonlijn, netwerkverbinding, TV kabel en 230V hebt zitten, moet dit alles via het kastje lopen. En dan mag je hopen dat het ontwerp van het kastje OK is qua gebruikte componenten, printlayout, etc.

Voor beveiligingen die dicht bij het te beveiligen apparaat zitten, is aarding van het kastje ter plekke niet noodzakelijk. Het kastje zou spanningsverschillen tussen draden in dezelfde kabel moeten beperken, maar ook spanningsverschillen tussen de diverse kabels (dus bijvoorbeeld tussen netwerkaansluiting en 230V voeding).

Het kastje beschermt alleen tegen overspanning welke via geleiding (dus via kabels) je apparatuur bereikt. Tegen rechtstreekse sterke transient velden werkt het niet of nauwelijks. Zulke velden be=EFnvloeden rechtstreeks je apparatuur of de kabels tussen het beveiligingskastje en je apparatuur.

Het effect van de bliksemstop (ik heb even op de website gekeken) is volgens mij te beperkt. Het kan alleen de piekspanning tussen L, N en PE beperken indien het ding zeer dicht bij het te beveiligen apparaat zit.

De Energykeeper-PC zou wel effectief kunnen zijn, maar er zijn te weinig gegevens aanwezig omdat te kunnen beoordelen.

Met vriendelijke groet,

Wim PA3DJS

formatting link
De mail is ok, maar wel zonder abc ertussen.

Reply to
Wimpie

Geaarde stopcontacten gebruiken, maar dat wist je zelf al. Overigens, zo lang ze langs de weg timmeren gebeurt er niet zoveel aan de weg zelf. Als je het beste van het beste wilt moet je wachten tot ze aan de weg gaan timmeren.

Overigens werkt dit systeem (als ik het juiste voor heb) het beste op het stopcontact waar je ook de kwetsbare apparatuur hebt zitten. Hoe meer afstand ertussen zit des te zwakker de werking, en voor een volledige bescherming heb je een systeem nodig waar ook je eventuele telefoonlijn en/of TV-kabel doorheen gaan anders kan de apparatuur die daaraan hangt alsnog beschadigd worden door overslag tussen het net en de andere verbindingen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Allemaal lapmiddelen. Je kunt dan wel de 230V beschermd hebben, maar dan kan op de coax iets binnenkomen, of de telefoonlijn.

Het beste is het als standaard in alle huizen in de meterkast alle 3 de fasen gefilterd worden aan 1 aardstrip, inclusief telefoonlijn, coax en weet ik wat meer. Gewoon net als bij een modern apparaat filteren bij de ingang en alles op een centraal punt laten binnenkomen.

Klinkt misschien overdreven, maar dat is het zeker niet. Het is namelijk een relatief goedkope oplossing.

P.

Reply to
P.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dat klopt meer in de meterkast doe je dan alleen aan grofbeveiliging, dan nog is het verstandig om bij kwetsbare apparatuur nog eens fijn te beveiligen. En dan kan zo'n stekker overspanningsbeveiliger ingezet worden, mits de wcd randaarde heeft. Krijg je een direkte inslag dan helpt dit allemaal niet, dat moet me zich wel realiseren.

joop

Reply to
Joop

"Joop" schreef in bericht news:491487ff$0$84015$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

De verzekering dekt de schade.

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:gf21oa$28pi$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Inductie-schade wordt vaak niet gedekt door een verzekering.

Reply to
Klaas Ensing

"Klaas Ensing" schreef in bericht news:ae9cd$4914a9b5$d97a712a$ snipped-for-privacy@cache6.tilbu.nb.home.nl...

Dat is inderdaad geheel afhankelijk van de verzekeraar, de ene wel de andere niet.

formatting link

Ik zal toch eens kijken bij de Unive waar ik zowel een brand als inboedelverzering heb, of indirekte schade wordt gedekt.

Maurits

Reply to
Maurits

De meterkast is het enige pubnt waar alles samenkomt, en alles tegelijk te beveiligen is. Als je daar alle overspanningen weggehaald hebt, is heel je huis veilig. Zelfs de aarding van CV etc komt daar.

Wat er dan nog aan risico's overblijft zijn:

- rechtstreekse inslag op je huis, dus na je beveiliging

- inductieve koppeling door aardlussen tgv foutief toepassen van aardingen in je huis (voorbeeld: CV op meerdere punten aarden, en in de badkamer en bij de cv ketel de waterleiding aan de aarde leggen geeft een gigantisch grote lus), waardoor je een stroom in je aardleiding introduceert.

P.

Reply to
P.

Je weet niet altijd of het aan bliksem ligt. Sommige fouten (google maar eens naar ESD en CMOS) treden pas na maanden op. Of je apparaat werkt nog wel maar is slechter geworden.

Overigens is filteren in de meterkast geen grove maar juist de allerbeste filtering. Alle moderne industriële apparatuur heeft een centraal filterpunt, je kunt je huis ook zo beschouwen.

P.

Reply to
P.

Maar hoe kan je die voorkomen, als de CV voeding aan de aarde ligt, is daar ook een aarding van het CV circuit.

Reply to
Gerard

Oké en hoe voer je dat in de praktijk uit. Je plaats voor zover ik kan nagaan het in de meterkast. Niet alleen de 220 maar ook cai en de de telefoon. Wat zijn de kosten en is het deels of helmaal zelf uit te voeren.

Jeroentje

Reply to
jeroentje

Kijk eens op de websites van verschiielde leveranciers hoe zij dit aanpakken, in de meterkast is 1 maar dit is nog steeds een grofbeveiliging, via langere leidingen naar de toestellen kunnen er nog steeds problemen ontstaan dus extra "fijn"beveiligen bj de toestellen is een must.

We hebben er ooit eens een lezing over gehad, georganiseerd via een elektrotechnische groothandel. Was iemand van Dehn (fabrikant) van dit soort spul Die hebben toch een hele duidelijke visie en komen met tips waar de gemiddelde gebruiker niet aan denkt. Hij was van dit bedrijf

formatting link
maar er zijn meer leveranciers die dit soort produkten maken.

joop

Reply to
Joop

Dat hangt van je huis af. Niet alle huizen zijn zo gebouwd.

Reply to
Rob

Helaas hebben de fabrikanten voor zover ik weet hier nog niet iets handzaams voor gemaakt. Het goedkoopst is het namelijk alleen de 3 binnekomende fasen en de nul te beschermen, niet alle groepen apart. Dit wil zeggen dat het dan in je apparatuur komt, na je meter. En dan worden dan overspanningsbeveiligingen (meerdere soorten zijn beschikbaar) tussen alle fasen en nul, en de aardstrip. Ik verwacht dat hiervoor al wel standaard spullen zijn, vooral machine-gericht.

En er zijn diverse spannings"sloffen" die een beveiliging voor telefoon, netwerk en caox hebben, een in- en uitgang. Laat dan je signalen daardoor lopen, en zorg dat deze slof op de aardstrip zit aangesloten.

Als alle draden in- en uit je huis gaan via de meterkast heb je alle spanningen genivelleerd.

P.

Reply to
P.

Ja, die kastjes helpen voor geen meter, zeker niet bij een directe inslag. Investeer in een verzekering die ook bliksemschade dekt.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

Het is absoluut geen grofbeveiliging. Juist een totaaloplossing. Bij inslag in de buurt zit je goed. En tevens springt er dan ook niet meer meteen je aardlek eruit als in de buurt een inslag is geweest. Ik ben wel eens terug gekomen van de vakantie en ontdekte dat de aardlek eruit lag. Neem maar van mij aan dat dat niet goed is voor je diepvriesinhoud. Ach ja, gewoon buiten open zetten, dan loopt en vliegt het vanzelf weg.

Maar inderdaad ben je nog niet 100% veilig ivm induktieve inkoppeling door aardlussen. Wat je kunt doen is de oppervlakte van de lus zo klein mogelijk maken.

Ik hoop dat je lettertype hetzelfde werkt, evt copy-paste naar notepad/kladblok kan helpen. Hier teken ik alleen e aardleidingen en aardverbinding via CV leiding

Dus niet: zolder CV/ketel---------meterkast | | | | | | | | CV/vloermat----aardleiding

maar wel zolder CV/ketel meterkast || || || || || || | ---------------- | CV/vloermat----aardleiding

of zolder CV/ketel---------meterkast | --------------- || || || CV/vloermat----aardleiding

Verder lijken die produkten van conduct wel interessant. Wel vind ik het als elektronicus altijd leuk om te zien hoe een simpel gasbuisje en een VDR (etc) wordt gepresenteerd als "Prewired spark-gap-based combined lightning current and surge arrester" in een kastje en dan van 1 euro die ik ervoor betaal naar xx euro waarde gaat. Je betaalt puur voor het kastje en de service. Maar dat is overal zo.

Pas geleden heb ik nog gevoelige meetapparatuur ontwikkeld met bliksembeveiliging, daar zaten wel 10 stuks 90V overslag beveiligingen in op de ingangen. Extreem hoogohmig en bijna gaan capaciteit.

P.

Reply to
P.

Zie de posting van Joop:

formatting link
Dat kan voor jou interessant zijn. Maar misschien wel wat duur.

P.

Reply to
P.

Bij een fout die pas na een paar maanden optreedt, ESD in CMOS is berucht, weet je niet of het aan bliksem lag. En is dat ook nooit meer te bewijzen. Ik denk dat je dat zelf dan ook niet weet.

Verder kost een verzekering elk jaar geld, en een beveiliging maar 1 keer.

P.

Reply to
P.

Je vergeet inductieve koppeling op welke willekeurige leiding dan ook, daar heb je echt niet altijd een aardlus voor nodig (hoewel dat wel zal meehelpen).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.