Goede overspanningsbeveiliging?

Hallo,

Voor een paar klanten van mij ben ik op zoek naar een goede overspanningsbeveiliging, bedoeld voor computersystemen. Zojuist is er nl. weer een server gesneuveld (de derde in twee jaar tijd), kennelijk alleen maar doordat iemand een tiental TL's op dezelfde groep uitschakelde; ik vermoed dat de spanningspiek van de ballast de boosdoener was.

Nu worden weliswaar overal stopcontacten/stekkerdozen met overspanningsbeveiliging aangeboden, van spotgoedkoop tot best prijzig, maar ik wil zeker weten dat ik een ding heb dat zijn werk ook inderdaad goed doet. Kan iemand een suggestie doen, liefst met enige onderbouwing? Ten overvloede: nee, een UPS is te veel van het goede.

Alvast mijn dank :-)

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker
Loading thread data ...

Richard,

Dit is een lastige vraag omdat er variabelen zijn in de spec's van die beveiligingen, dat heeft zoals je wel weet invloed op de prijs, aantal aansluitingen , ja of nee een ontstoorfilter en ga zo maar door. Op mijn voormalige kantoor hadden we die dingen ook, van het merk Brennenstuhl, ik meen dat ze rond de 90 Euro kosten en je kon er 8 apparaten op aansluiten, dat is niet echt goedkoop maar vaak is goedkoop duurkoop...een server lijkt me duurder...

groet : Manus.

Reply to
Manus

Op Thu, 12 Jan 2006 16:23:06 +0100, schreef Manus:

...

Hm, ik heb hier nog wel een paar heavy duty (20A) ontstoorfilters liggen, maar die doen toch niets tegen spanningspieken?

Die server op zich kostte niks - het ding is samengesteld uit ouwe, gekregen pc's, voorzien van Debian Linux en nagenoeg onderhoudsvrij - en zelfs bij een schijfcrash heb ik zo'n ding vaak al binnen een uur weer in de lucht. Het vervelende (en dure) is alleen dat ik er bij dit soort storingen naartoe moet gaan, want een stukke voeding (zoals in dit geval) kun je nu eenmaal niet via het netwerk fiksen :-}

Maar ik zie dat die dingen van Brennenstuhl inderdaad niet goedkoop zijn (op de eenmalige exemplaren na dan). Ik zal eens met de gebruikers overleggen.

In ieder geval dank voor de tip.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Richard Rasker wrote: Nu worden weliswaar overal stopcontacten/stekkerdozen met

Belkin Surge Master is volgens een test van de (schrik niet ;-)) Consumentenbond als een van de weinige zeer goed bevonden. De meesten deden niet veel, zeker niet op een ongeaard stopcontact. Nu geef ik nooit veel voor de testen van die club, maar ik mag aannemen dat ze deze hoogspanningstest uitbesteed hebben aan KEMA o.i.d.

Reply to
Thomas

Op Fri, 13 Jan 2006 08:25:29 +0000, schreef Thomas:

Dank, ik zal dit eens gaan nazoeken.

Dat vermoedde ik ook al - zeker na meerdere van die 'beveiligde' stekkerdozen open te hebben gehad, waarbij de inhoud mij doorgaans tot treurnis stemde.

Op het gebied van testen als 'gewone gebruiker' doen ze het m.i. heel aardig - niet dat ik lid ben overigens, daarvoor consumeer ik niet genoeg ;-).

Maar ik mag inderdaad hopen dat ze puur technische evaluaties overlaten aan daarin gespecialiseerde instanties.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Een ontstoorfilter werkt feitelijk alleen in het gebied waarvoor hij is ontworpen. Een 20 A filter op een 2 A last werkt niet. (Kijk maar eens naar de waarde van de spoelen :-)

En neen, doet nauwelijks iets tegen overspanning. De enige werking daarin is secundair: je hebt kans dat de parallel-C's doorslaan (dat is een vorm van overspanningsbeveiliging) en de stijgtijd van spikes wordt verminderd (spikes houden immers niet van de seriespoelen).

Je moet er bij overspanningbeveiliging sowieso van uit gaan, dat het ding vervangen moet worden als hij zijn werk heeft gedaan. Net als een brandblusser :-)

Je 'probleem' zul je m.i. een fase eerder moeten (laten) aanpakken. Als jouw PC eruit vliegt op het moment dat iemand 10 TL's uit zet, verwacht ik een ander PC (powerfactor correctie) probleem :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Aannemen, hopen ???

Nooit eens de moeite genomen om zoiets na te gaan?

Even terzijde; Wat de consumentenbond betreft, overigens, controleer de testen maar eens in een vakgebied waarin je thuis bent. Je blijft lachen (of huilen eigenlijk). Nu spreek ik wel van meer dan

25 jaar geleden, maar (nu neem ik zelf ook wat aan), veel wezenlijks zal er niet veranderd zijn. FWIW. Op reakties op dit laatste deel ga ik niet reageren. Maar natuurlijk altijd handig om te weten van welk strijkijzer het eerst de steker van het snoer loslaat :-0))))

Groeten, - DizTRacT -

Ik wil niet genieten, ook niet met mate :-)

Voor antwoord per e-mail, eerst ".DitNieT" uit het adres verwijderen !

Reply to
DizTRacT

Ik zal ze straks even bellen ;-)

Reply to
Thomas

Hoi Richard,

Deze beveiligingen zijn vooral bedoeld voor zaken als blikseminslag. En hebben meestal ook een goede randaarde nodig.

Het uitschakelen van een groep TL's kan een spanningspiek op het net geven die wel een beetje op inslag lijkt. Het is natuurlijk mogelijk om te filteren, maar eigenlijk had de bron van het probleem niet mogen bestaan. De schakelaar van de TL groep had een RC filter moeten hebben. Of de TL's zelf hadden beter moeten zijn. Wist je dat grotere groepen TL's eigenlijk 2 types voorschakelapparaten nodig hebben? Met en zonder condensator. Dan wordt het fasegedrag verbeterd, en deze pieken een stuk minder.

Als echter computers kapoit gaan lijkt me er toch iets meer aan de hand. Bijvoorbeeld een slechte aardverbinding. Alle computers hebben al filters in hun voeding. Maar als ergens een router of zo onfgeaard staat kan ik me indenken dat er rommel op het netwerk komt en zo eea kapot maakt?

Je moet dus niet alleen de netspanning filteren, maar ALLE io, zoals netwerk, modem/telefoon, coax etc.

Pieter

Reply to
Pipo

Richard, De enige effectieve remedie tegen spanningsspieken is de apparatuur aansluiten middels een 1:1 trafo (is helaas niet de goedkoopste oplossing) De in de handel aangeprezen overspanningbeveiligingen functioneren v.w.b. kortstondige (m/nano sec), en dat is wat jij aangeeft met het in/uit schakelen TL verlichting, pieken nul, nul! Succes Gijs

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Reply to
Gijs

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.