ontploffende Ni-Cd cel

Ach hij lag op de plank niks te doen, test ik het ding ff knalt ie kapot. Nu die cel kapot is vind het weer leuk om er iets mee te gaan doen! Dus om weer een echte bruikbare noodverlichting te zijn. Niet dat hier de stroom vaak uitvalt, meen tot nu toe 2 keer in de 20 jaar. Maar volgens de kansberekening kan het morgen wel weer zo ver zijn. Oef, moet ik nog haast maken ook met die accu's. En ik heb het al zo druk.

Maurits

Reply to
Maurits
Loading thread data ...

Mwoah, zie verderop.

Uit de bovenstaande zinnen maak ik op dat je het eigenlijk geen ontploffing vindt, maar wel een steekvlam brandend spul. Dat is IMHO echt geen ontploffing (positief bedoeld en niet om te flamen). Ik waarschuw graag voor inflatie van definities, want vooral door de pers wordt tegenwoordig ieder brandend batterijtje al een ontploffende notebook genoemd, en ik heb een hekel aan dergelijke misleidingen van het publiek.

Een rotje met oudjaar, dat is een (kleine) ontploffing.

Een erg goed voorbeeld waren de accu's van die Nokia's waarvan de hele wereld riep dat ze "ontploften" - maar als je de juiste informatie eens goed las, waren het accu's die dikker werden, heet werden, en toen barstten. Op enkele uitzonderingen na gebeurde er niets meer dan dat (die uitzonderingen waren enkele stuks).

Nogmaals: dit is bedoeld omdat ik die opgeblazen media-berichten verafschuw.

(vanaf nu post ik hier niet meer over in nl.auto want off topic)

RM

Reply to
Anonymous

Op Mon, 18 Sep 2006 00:40:13 +0200, schreef Maurits:

Volgens mij heb je over 20 jaar net zo veel kans als vandaag.

--
Use my first name at last name dot nu to reply by e-mail
Reply to
Michiel Bruijn

"Michiel Bruijn" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@signature.invalid...

Of overmorgen.

Maurits

Reply to
Maurits

Het voorbeeld waar de topicstarter mee kwam was dat van een stalen bus die met explosieve kracht openscheurde door de opgebouwde gasdruk. In vergelijking daarmee is een rotje, wat openscheurend papier is, natuurlijk een understatement van jewelste.

Hetzelfde gaat op voor Li-ion-cellen in een stalen bus, zoals je in een laptop vind. De accu's van je GSM hebben een kunststof zak als 'behuizing' en kunnen de vergelijking met een ontploffend rotje wel in alle eerlijkheid aan.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Even als vergelijking:

GSM-accu:

formatting link

Li-poly cel:

formatting link
formatting link

Li-ion cell

formatting link

(de eerste trigger is een kogel, maar het effect van interne sluiting is niet anders, en de daarna volgende 'venting with flame' geeft leuk aan hoe een en ander zich verhoudt tot een rotje.)

Nu eerlijk zeggen: je hebt de keus uit een rotje in je broekzak, een GSM die 'venting with flame' laat zien, of als derde een laptop in een schoudertas op je heup die dat doet. Waar kies je voor?

Ik ga zonder enige twijfel voor het rotje.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Erg interessante info. Zelf heb ik eens een exploderende loodaccu, zoals in een auto zit, meegemaakt. Het ding stond aan de lading terwijl een personeelslid er vonken over strooide middels een haakse slijpmachine. Een grote knal was het resultaat (knalgas). Zo'n accu draag je echter niet in de broekzak, zoals een gsm-telefoon.

Reply to
Klaas Ensing

Ik had eens een nieuwe accuboormachine even op een bed gelegd omdat ik nog wat spullen wilde pakken. Toen ik terug kwam lag het ding te smeulen, als ik een minuut later was geweest dan had het bed al in de fik gestaan. Ik heb de accu losgetrokken en buiten gegooid. Toen de boel afgekoeld was heb ik het ding teruggebracht naar de winkel waar ik direct een nieuwe kreeg (wel van een echt merk dit keer).

--
Peter Manders.

Post may contain irony: discontinue use if experiencing mood swings,
nausea or elevated blood pressure.
Reply to
Peter Manders

En het stalen deksel richochette tegen het plafond en kwam 5 meter verder neer, zoals pas later bleek toen ik op onderzoek uitging en het deksel onder een andere tafel vond liggen. Die keiharde felle knal was een spannend moment omdat ik later pas de oorzaak vond. Het raam stond open en ik dacht in eerste instantie aan een pistoolschot. En het al weer even geleden dat ik combat training deed bij de 107Afdva in 't Harde.

Maurits

Reply to
Maurits

Ik heb verleden winter tijdens de Kerstdagen in een onoplettende bui onze Brabantia gasaansteker met stalen mantel na het aansteken van de houtkachel OP de toen nog koude kachel gelegd. Een uur later vond er een hevige explosie plaats waar we de herkomst niet direct van konden ontdekken. Na onderzoek bleek de hele kamer vol te liggen met onderdelen van dat ding. Gelukkig was de onderkant een los metalen deel welke er in de lengterichting af is geknald ipv dat de hele mantel explodeerde.

3 Maanden later vond ik een ca. halve centimeter diepe afdruk in het stucwerk van de muur. Daar was die onderkant tegenaan gekomen (gewicht misschien 5 gram). Ik besefte op dat moment hoeveel mazzel we hebben gehad dat er geen hoofd in de vuurlijn zat. Nooit verwacht dat zo'n relatief klein plastic gastankje zoveel schade kon aanrichten.

Om ontopic te blijven, ik kijk nu met een heel ander gezicht naar de 80 liter LPG-tank welke we onder de camper hebben hangen voor verwarming, koelen en koken. :-)

Eric

Reply to
"E.S.®"

De bomkoffers die onlangs in Duitsland gelukkig niet hebben gefunctioneerd, waren ook op dat principe geconstrueerd. Een springlading zat gemonteerd op een stalen gasfles. Op campings zie je soms gasflessen onbeschut in de felle zon staan. Die krijgen dan soms plotsklaps ook een totaal ander model. We zijn omringd door vele gevaren. Een lek (gemaakte) gasleiding kan een compleet gebouw doen instorten. Een lek in een ondergrondse gasleiding (tijdens werkzaamheden) kan desastreus zijn in een straal van 1 km. In tunnels zijn aanrijdingen tussen voertuigen ook vaak de oorzaak van vele doden, omdat er dan brand kan ontstaan. Persoonlijk voel ik me nog het veiligst in een dieselauto, maar dat is ook maar relatief.

Reply to
Klaas Ensing

??

Dat de topicstarter met een voorbeeld kwam, is prima, maar daar ging mijn post slechts zijdelings over. Je moet geen dingen lezen die ik niet schreef. Ik gaf alleen maar aan dat tegenwoordig heel veel zogenaamde ontploffingen helemaal geen ontploffing zijn.

De aanleiding voor mijn terechte uitspraak was dat het er sterk op leek dat jij het effect van iets (vuur en een eruitspuitend brandend goedje) al voldoende vindt om die gebeurtenis een ontploffing te mogen noemen. Maar dat is niet juist, het ontploft in zo'n geval uiteraard helemaal niet.

RM

Reply to
Anonymous

Toch doet buskruit exact hetzelfde als je het niet goed genoeg opsluit.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar als een patroon in een geweer explodeert, dan is het ding kapot en de gebruiker minimaal gewond. Het spraakgebruik tussen explosie en snelle verbranding is niet duidelijk gedefinieerd, want we spreken b.v. ook over een explosiestamper, indien ze zo'n kleine handbediende stamper bedoelen waarmee we de grond aanstampen. Een verbrandingmotor wordt ook wel (onterecht) explosiemotor genoemd. Indien je het moderne rookzwakke kruit uit een geweerpatroon aansteekt nadat je het in een schoteltje hebt gestrooid, krijg je slechts een groen-gele vlam en duurt het even voordat het kruit is verbrand. Met buskruit durf ik dat niet te proberen (heb er echter geen ervaring mee).

Reply to
Klaas Ensing

Daarnaast, Klaas, denk ik dat de moderne tijd van one-liners en het wereldnieuws-in-3-minuten, schadelijk is voor een zorgvuldige berichtgeving. En ik denk dus dat dat ook meehelpt aan het veranderen van een betekenis van woorden.

Teletekst is een goed voorbeeld. Ik zie daar regelmatig dat de nieuwsberichten simpelweg verminkt zijn, en zeer waarschijnlijk is de oorzaak daarvan de beperkte ruimte die men heeft. Ik zie heel vaak dat er woorden gekozen worden die eigenlijk net niet de juiste betekenis hebben, maar wél flink korter zijn.

Ik zie zelfs af en toe dat men een aantal woorden nog nét op één regel krijgt, maar dat er daarvoor één letter op die regel wordt opgeofferd - let er maar eens op. Het is naar mijn mening geen ordinaire typfout maar een bewuste keuze, en het gaat meestal om een letter achterin de zin, en op een plaats die niet te veel opvalt. Klinkers worden nooit weggelaten, altijd medeklinkers. In zinnen die gemakkelijk op één regel passen, komen nooit (in ieder geval veel minder) ontbrekende letters voor, dus samengevat lijkt het me opzet.

Als het nieuws zo gebracht moet (?) worden, praat een nieuwslezer veel liever over een "exploderende batterij", in plaats van het langere "er zijn enkele cellen in een oplaadbare accu oververhit geraakt en daardoor opengebarsten". Voor dat verschijnsel is er geen mooi kort begrip. En het woord "explosie" trekt beter, natuurlijk.

RM

Reply to
Anonymous

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.