Onkyo TX 18 kanaal valt weg

Ik heb een ONKYO TX 18 receiver-versterker waarvan soms het geluid sterk vervormt en/of wisselend een van beide kanalen wegvalt. Het kan ook dagen goed gaan. Als het geluid wegvalt is vaak het af/aankoppelen van een externe source voldoende om het probleem op te lossen. Het apparaat is niet klopgevoelig, de potmeter kraakt niet, het lijkt ook niet temperatuur gevoelig te zijn. Ik heb een paar eclo's in de voeding vervangen, de voeding lijkt OK Ik verdenk de ST4151V stereo eindversterker.

Voordat ik een nieuwe aanschaf en de vele pootjes lospeuter wil ik graag weten of iemand deze klacht van dit veel voorkomend IC herkent. Of moet ik eerst nog naar iets anders kijken ? Advies welkom, Erik

Reply to
Erik Creyghton
Loading thread data ...

Dit wordt heel vaak veroorzaakt door slechte solderingen. Bij versterkers treden deze doorgaans op bij vermogensonderdelen zoals de genoemde eindversterkerchip, de wat grotere transistoren, voedingschips, connectors, schakelaars en potmeters. In jouw geval zou ik de solderingen van de versterkerchip en de cinch-connectors op de print als eerste verdenken. Een voorbeeldje van waar je naar moet zoeken:

formatting link

Gebruik desnoods een zaklamp en een loep om de verbindingen goed te kunnen beoordelen.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Richard bedankt voor je hulp.

Ik kon geen slechte verbindingen ontdekken. Heb voor de zekerheid fors wat connecties doorgesoldeerd. De cinch-connectors zijn niet de oorzaak, het treedt ook op in het radiogedeelte. Het introduceren van een brom in het uitgevallen kanaal is vaak voldoende om de zaak weer op gang te brengen. Het lijkt wel of er een drempelwaarde in een ruisonderdrukker overschreden moet worden.

Op dit moment werkt het naar behoren, ik houd het nog even in de gaten of de fout terug komt

Erik

Reply to
Erik Creyghton

Een slecht wordende koppelelco of een transistor met lek is dan vaak de oorzaak, geen soldeerverbindingen. Met de servicedoc erbij zou je de instelspanningen rond de diverse transistors kunnen meten als de storing optreedt. Of lokaliseren om welke trap het gaat. Bijv met een signaalvolger op de collector. Werkt de balansregelaar wel goed?

Natuurlijk komt de fout terug! Spontane genezing komt bij mijn weten niet voor in de electronicabranche ;-)

Maurits

Reply to
Maurits

Vaak valt een van de kanalen weg en treedt vervorming in het resterend kanaal op De balansregeling werkt op zich goed hiermee komt het uitgevallen kanaal echter niet tot leven. Omdat wisselend links of rechts wegvalt dacht ik aan de IC eindversterker module. De voedingsspanning + & - 28 Volt lijkt ok op een scoop. Helaas geen schema voorhanden. Wel te vinden op betaal-sides, probeer deze kosten niet te maken.

Erik

Reply to
Erik Creyghton

-- "Erik Creyghton" schreef in bericht news:47151c61$0$2851$ snipped-for-privacy@dreader32.news.xs4all.nl...

De input pinnen van de module is te vinden zonder schema, met een natte vinger erop hoor je em vanzelf brommen. Als het signaal daarop goed blijft zit het in de signaalweg ervoor. Zo kan je fout oorzaken elimineren. Zonde om een nieuwe moduul te kopen als daarna blijkt het in de voortrap te zitten of een onderdeel rond de module.

Maurits

Reply to
Maurits

Hm, naar mijn ervaring komt dat toch vrijwel altijd door slechte mechanische contacten: een microscopisch dun laagje oxidatie voorkomt signaaldoorgifte, maar bij een voldoende spanning (een hevig bromsignaal) wordt deze isolatie doorbroken -- tijdelijk, wel te verstaan. Dit kan niet alleen gebeuren bij slechte solderingen, maar ook in relais, potmeters en bronkeuze- of luidsprekerschakelaars. En als de luidsprekers worden afgeschakeld bij het inpluggen van een hoofdtelefoon kunnen de bijbehorende schakelcontacten de oorzaak zijn; bij gitaarversterkers e.d. zie ik dit heel vaak in het return-chassisdeel van de effectlus.

Ik heb zelf nog nooit een defecte chip meegemaakt met de symptomen die je beschrijft; het dichtst in de buurt komt dan nog een kapotte opamp-chip (relatief vaak een NE5532 door de hoge ruststroom), waarvan de ene opamp af en toe doorslaat, de hele chip begint te bakken, waarna ook de andere opamp (en dus het andere kanaal) na enige tijd storing gaat vertonen en uitvalt. Maar het is dan altijd hetzelfde kanaal dat als eerste in de problemen komt. Aan de andere kant is het wel vreemd dat uitval van een kanaal ook resulteert in storing op een ander kanaal, wat toch wel weer lijkt te duiden op een defect onderdeel, of een probleem met een voedingsspanning.

Als de eindversterkerchip een STK4151 is (in plaats van ST4151 die je noemt, maar die niet lijkt te bestaan), vind kun je de datasheet bijvoorbeeld via deze site downloaden:

formatting link

De pennen 3 en 20 zijn de twee ingangen; 12 en 15 zijn de respectievelijke uitgangen. Als de uitval zich nog regelmatig voordoet, zou het meten op deze punten meer informatie moeten geven.

Succes ermee,

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.