Motoren

Kan er mij iemand uitleggen waarom er op een monofazige motor twee condensatoren zitten een van 20 micro en een van 57 micro farat. De motorgevens: U: 220 V I: 9.2 A P: 1.1 Kw Ca: 57 mF Cp: 20 mF T: 3000 De motor komt van een combine (houdbewerkingsmachine) van het jaar 1979, en is van Franse makelei. Filip.

Reply to
Harvie
Loading thread data ...

een condensator als start condensator en de andere om over te gaan naar hoge toeren( werkelijke hoofdcondensator )

"Harvie" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@freegates.be.nospam...

Reply to
JS

"JS" schreef in bericht news:l97Uc.1863$ snipped-for-privacy@hestia.telenet-ops.be...

hoge

Waarschijnlijk vind je ook ergens een startrelais die de startkondensator uitschakeld eenmaal de aanloopstroom daalt, (het ziet eruit als een korte dikke spoel) Ook kleine koelkompresoren werken zo.

Gilbert

Reply to
Gilbert

1979,

Heeft een van jullie toevallig een schema hoe zoiets te schakelen is voor een 1 fase 220 volt motor ? Ik gebruik een grote mixer met een electronisch voorschakelunit die geheel ingegoten is en waarvan de printsporen bij de contacten al voor de tweede keer doorgesoldeerd zijn maar ik vrees dat ze een derde keer niet gaan redden.....

--
Groeten Robert Oor
registered Linux user 361161
Reply to
Familie Oor

"Familie Oor" schreef in bericht news:cfte3r$17ec$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

startkondensator

korte

Voeding 230 Volt Fase - Nul op de hoofdwikkeling, Kleine kondensator: Vanaf de Fase, naar de hulpwikkeling, vanaf hulpwikkeling naar de Nul. Grote kondensator: Vanaf Fase naar startrelais, uit startrelais naar de kondensator, vanaf deze condensator naar de hulpwikkeling. Op de hulpwikkeling komen dus twee condensatoren, waarvan er een afgeschakeld wordt indien de motor op toeren is. Afhankelijk vande uitvoering van het startrelais kan het startrelais ook nog een Nul nodig hebben, of gaat de stroom van de hoofdwikkeling ook door het startrelais (bij koelkompressoren gebruikelijk).

Meest gebruikelijke aansluiting. Maar er is al zoveel gemaakt oin de wereld dat het bij jou wel eens net anders kan zitten. Dat kan ik met de minimale gegevens hier vandaan niet beoordelen.

Als het goed is zit er over de grote kondensator ook nog een ontlaatweerstand. Zoniet: aanbrengen, anders kan de kondensator geladen blijven bij uitgeschakelde motor. Kun je nog een ferme optater van overhouden.

Jantje

Reply to
Jantje

Nee. Die is er niet. Enkel een thermiek die als schakelaar gebruikt wordt. Maar zou het kunnen dat er in de motor een centrufugaal kontakt zit die deze werking voor zijn rekening te nemen ? Want alles is aangesloten binnen de motor. Enkel de condensatoren zitten buiten en de draden (6 stuks) verdweinen naar binnen.

Filip

>
Reply to
Harvie

normaal bereken je de startcondensator met volgende formule: C= 68*P*(220/U)²*50/f en vereenvoudigd op 220V en 50hz geeft dit dus : C= 68*P (met c in microfarad, en P in KW) dus in jouw geval is dit dus goed gekozen, 1.1KW*68=74.8µF in uw gevan is dit samengesteld door 2 condensatoren in parrallel, dus de som van de 2.

succes,jan

Reply to
Jan

Ja dat klop. Ik de start fase van de motor. Maar als de motor op een hoger toerental is gekomen ( laat ons zeggen hoger dan 1000 tr/min) Dan wordt de condensator van 57 uF uitgeschakeld voor een centrifugaalcontact en blijft er enken een condensator van 20 uF over. Ik vermoet dat dit zal zijn voor een groter koppel te krijgen. Het is tenslotten een motor van 1.1 KW.

Reply to
Harvie

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.