Lijntrafo doormeten

wie kan mijn vertellen hoe je een lijntrafo door kan meten van een TV

De reden is ik heb een TV merk Reflex zodra toestel aanzet hoor je de spaning even heel snel opkomen daarna niets meer stand-by lampje blijft wel rood branden.

Ik heb wel de BU2508 vervangen deze was defect en een print breuk gesoldeerd in de buurt van de lijntrafo.

Reply to
Ton
Loading thread data ...

Beste Ton,

Het diode split principe van de flyback HS lijnoutput trafo van een TV is de grondslag voor het opwekken van de hoogspanning.

De terugslag tijd bv 11,5 uS wordt bepaald door oa de dikke condensator. Wanneer deze condensator is gaan verlopen gaat de resonatie frequentie veranderen ,waardoor bv de collectorspanning van de LOT transistor te hoog oploopt. Resultaat is dat de transistor buiten zijn SOAR gebied komt en een te hoge spanning krijgt en stuk gaat(terugslagtijd wordt bv

9 uS). de relatief korte terugslag tijd is nodig om de HS op te wekken in de primaire spoel vd HS trafo.Pas op de transistor moet op de basis blijven schakelen anders gaat de tor zo wie zo stuk.

Advies:

- check de sturing van de eindtor

- check de pulsvorm door met een scoopprobe dichtbij de HS te houden. Je moet dan een smalle hoge pulsvorm zien,die een klein stukje door

de nul gaat en een poosje blijft en dan plots weer door de nullijn

omhoog een smalle pulsvorm geeft en zo verder repeteerd. De afstand tussen de punten van doorgang is de terugslagtijd(11,5uS).

Groet, ANDRE

Reply to
Andre M.

Ton schreef in berichtnieuws snipped-for-privacy@posting.google.com...

Ohms, Tesla-meter, lijntrafo tester (nooit mee gewerkt).

Reply to
Henk van den Hof

formatting link
het 'ringen' van een lijntrafo.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

is de grondslag voor het opwekken van de hoogspanning.

Diode split wil zeggen dat de hoogspanningwikkeling is opgebouwd uit diverse secties en dat daar tussen diodes geschakeld zitten. I.s.m. de capaciteit van de onderlinge wikkelingen is zo een tripler schakeling te bouwen. Bij oudere TV's zat de cascade, de verdrievoudiger bestaande uit diodes en C's ingegoten in epoxyhars. Voor de farikanten is een split diode trafo goedkoper, er geen losse cascade meer nodig.

Maurits

Reply to
Maurits

Je kan de ohmse wikkeling doormeten, maar dat is niet erg betrouwbaar. Stel dat er een wikkeling kortgesloten is, dat meet je niet veel minder ohms (als je al weet hoeveel die hoort te zijn) maar door die kortsluiting neemt wel de induktie enorm af. De hsp spoel is ook al niet makkelijk te meten onder bedrijfsomstandigheden. De spanning, pulsvorm ect. Vandaar dat servicetechnici uit meting aan omliggende componenten de konklusie trekken dat de trafo kapot is. Iets wat niet altijd de juiste is ;-)

Maurits

Reply to
Maurits

Allereerst: een lijntrafo is zonder signaalgenerator + (bij voorkeur) osciloscoop meestal niet goed te testen. Alleereerst de test voor kortsluiting tussen primaire wikkeling en massa, met alleen een weerstandsmeter:

0: Meet de weerstand tussen de collector van de HOT (de middelste pen van de BU2508) en de emitter. Bij 0-10 ohm: soldeer de aansluiting van de lijntrafo naar deze collector los, soldeer de hoofdvoeding (+B) van de trafo los en meet de weerstand tussen de nu geïsoleerde pennen van de primaire wikkeling van de trafo naar massa. Nog steeds lage weerstand: sluiting in de trafo naar massa -> kapot.

Als je een regelbare sinusgenerator hebt (met een uitgangsspanning van een paar volt en een uitgangsstroom van 100mA of meer), kun je al behoorlijk wat meer:

1: Noteer de aansluitingen van de trafo; noteer in ieder geval welke op de collector van de HOT zit, welke de B+ is en welke aan massa zitten. De rest doet er meestal niet zoveel toe (in ieder geval voor TV). 2: Trafo uitsolderen

3: Sluit op de trafo een condensator van 10nF aan tussen de HOT-collectoraansluiting en de +B-aansluiting.

4: Verbind de +B-aansluiting met alle gevonden massa-aansluitingen.

5: Sluit de signaalgenerator via een condensator van ca. 1nF aan op de HOT-aansluiting, met de massa aan alle eerder genoemde massa-aansluitingen.

Mocht je een oscilloscoop hebben:

6: Kijk naar het signaal tussen de aansluitingen voor HOT-collector en massa (dus over de primaire wikkeling). Dit moet een behoorlijke scherpe piek vertonen ergens tussen ca. 10 en 20 kHz. Als het signaal vrij zwak blijft, geeft dit aan dat er ergens een belasting in de trafo zit ->

kapot.

Met/zonder oscilloscoop:

7: Hang een multimeter met een ingangsweerstand van minstens 10 MOhm tussen de anodekap en de massa. Ergens tussen de al genoemde 10 en 20 kHz moet je een gelijkspanning van minstens enkele tientallen volts kunnen meten - wederom vrij scherp begrensd afhankelijk van de uitgestuurde frequentie van de signaalgenerator. Geen spanning van betekenis meetbaar (< 1 volt) -> kapot.

De vraag die natuurlijk als een oud lijk komt bovendrijven is deze: "Waar zijn we nu eigenlijk mee bezig!?" - Heel simpel: aan de hand van alle voorbeschreven stappen stel je vast of die primaire wikkeling zich als onbelaste spoel gedraagt. Zolang er geen kortsluiting is tussen wat voor spoelwikkelingen en massa dan ook, gaat dit op, en geeft primaire spoel bij de resonantiefrequentie (mede bepaald door de condensator van 10nF) een flinke piek in het signaal; bovendien geeft de anode-aansluiting dan ook een gelijkgerichte spanning die vele malen hoger is dan de ingestuurde wisselspanning van de signaalgenerator. Zodra ergens een sluiting is, wordt de spoel belast en zakt de spanning aan alle kanten in elkaar. De truuk is alleen dat je dit het beste kunt meten aan de hand van de resonantie -> met alleen een multimeter kun je een lijntrafo niet doormeten (behalve in geval 0).

Hoe dan ook, succes ermee,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

[knip]

(Sorry voor de vervolg-post) - en mocht je alle details 'down 'n dirty' willen weten, kijk dan op

formatting link

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.