L6.2-problemen (alweer)

Enige weken terug had ik hier al wat gevraagd over een L6.2 waarvan de jukaansluiting van de H-afbuiging vrolijk heeft staan knetteren, en waardoor de controller defect leek te zijn gegaan.

Marinus had me toen op een koopje aan een vervangende controller geholpen (nogmaals dank :-), en alles leek goed. Maar helaas niet lang: het ding staat hier nu alweer enkele dagen met ernstige H-problemen: bibberend beeld, met duidelijke karteltjes langs de linker- en rechterrand, en na enkele minuten totale uitval. Het beeld is duidelijk ook niet breed genoeg, vertoont een kleine O/W-afwijking, en de verticaal lijkt ook al niet lekker (maar dat komt denk ik doordat de voeding daarvan uit de lijntrafo komt).

Nu heb ik alle 'usual suspects' (althans de goedkope) al vervangen: de booster-C, de keramische C, de HOT, de O/W-transistor, de voedingscondensator, maar allemaal zonder resultaat. Voordat ik begin aan de lastigere en duurdere dingen zoals de O/W-spoel en de lijntrafo, wilde ik toch eerst even informeren of iemand hier nog een gouden tip heeft. Of kan ik het ding maar beter afschrijven?

Ik loop vervelend genoeg steeds vaker tegen het probleem aan dat knetterende verbindingen in de H-afbuiging tot vage, niet-repareerbare schade leiden. Zo had ik in oktober een FL1.6 die ik na uren klooien en het vervangen van alles tot aan de lijntrafo niet meer goed heb gekregen (en zojuist bij iemand anders een identiek toestel met een zo te zien identiek probleem ...).

Zie ik iets simpels over het hoofd? Mijn dank alweer voor eventuele tips!

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker
Loading thread data ...

Ik ben geen L6.2 liefhebber (dus heb niet zoveel ervaring), maar bij de GR2.2 zorgen doorgeslagen diodes en zenerdiodes aan de protectielijn soms voor vergelijkbaar vage klachten... Ik zou het in elk geval als eerste in lekkende halfgeleiders zoeken, die zijn het gevoeligst voor spanningspieken (zoals je aan de processor gemerkt had, en ook wel weet).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nog bedankt voor je nette afwerking,en zoek je nog iets speciaals mail het me even.En die fout zou het afbuigjuk geen fout kunnen hebben?Mvg Marinus Janssen. "Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Reply to
marinus janssen

Op Thu, 01 Feb 2007 18:24:11 +0100, schreef marinus janssen:

Mna, bij die L6.2 weet ik het nog niet - al lijkt het er inderdaad sterk op dat het juk of iets wat daar parallel aan staat een semi-doorslag vertoont. De O/W-spoel kan het haast niet zijn, want dat geeft juist een breder in plaats van smaller beeld als 'ie kortgesloten windingen krijgt.

En ook bij die FL1.6 zou ik toch nog maar eens aan het juk moeten gaan meten - dat ding trekt een vrolijke 180 watt zonder dat er iets gebeurt op het gebied van beeld of geluid (en de sync is wel OK).

Ik zal nog wel het een en ander doorfluiten, misschien dat daar nog iets uitkomt.

In ieder geval alvast weer dank voor het meedenken :-)

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Op Thu, 01 Feb 2007 18:36:31 +0100, schreef Richard Rasker:

Het probleem is opgelost: 7505, een BC337-emittervolger die de 5V-voeding voor (jawel) de controller regelde, bleek op een wel bijzonder geniepige manier stuk: het ding gaf ondanks een mooie constante basisspanning van

5,8 volt een 'stotterende' uitgangsspanning aan zijn emitter, die met name na opwarmen korte dipjes vertoonde tot soms maar 3 volt. Met alle geschetste rare afwijkingen tot gevolg. In koude toestand leek de transistor echter compleet OK. De TV draait nu alweer uren zonder enig probleem :-)

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.